Hogyan tudom elkerülni az algásodást?
Úgy hallottam ,hogy különleges fénycsövek gátolják az
alga képződését.Elvileg ez az Aqua Relle fénycső.
Igaz-e?
Ha nem akkor mivel kerülhetném ki az algásodást?
Szia! Ma már lehet kapni olyan víztisztító berendezéseket amik egyben oxigént is juttatnak a vízbe és tisztán tartják azt. Nem hiszem hogy drágább lenne mint a speciális fénycső.
Ha bio módon szeretnéd, vegyél csigákat, azok az akvárium falára tapadva tisztogatnak.-csak vigyázz velük, nagyon gyorsan szaporodnak-
Illetve a "nyaló-faló" hal is ilyen, ő az akváriumok élő tisztítóberendezése :)
Ilyen fénycsövem van.
Csak gondoltam megkérdezem ,hogy van-e értelme.
A csigákkal hadi lábon állok mivel nem bírtam szabályozni
szaporodásukat ezért kiirtottam őket.
egyszerűen kifőztem a kavicsot.
Az alma csiga nem olyan szapora és szép is.
Megfelelne a célra egy 5-6 db?
Illetve van egy pár algaevőm.
Nem csak a világításnak van köze hozzá, csak azokat nehezebb figyelemmel kísérni, a vízparamétereket, nitrátszintet. Akár egy ideális világítás mellett is algásodhat.
Algásodás egyik oka lehet pl az hogy nincs elég vízcsere.
A heti 30% vízcserének már jónak kell lennie és ki kell szedni belőle néhány csigát, ha túlszaporodtak, mert azok leterhelik a vizet (össze nyálazzák).
A Törpe szívóharcsa + Almacsiga kombó nagyon jól tisztítja az algát, de egy 50 literbe lehet rakni 2-2-t belőlük, és nem kell több. Egy növényes akváriumba elengedhetetlenek, tényleg jó ha ott vannak, sokat segítenek. A Törpe szívóharcsa a barna algát eszi és nagyon aktív, az almacsiga meg inkább a zöldet.
A fény is algásíthat, pl a daylight 6500K-s fénycső képes rá hogy zöld algát csináljon, ha túl sok van belőle, ill. ha túl nagy a fénye. A Hagen flora glo cső egy fokkal jobb, az nem algásít annyia, meg egy kicsit halványabban is világít, pedig ugyanannyi wattos, meg egy kicsit rózsaszínesebb a fénye és a növények ezt a fényt szeretik, viszont az alga úgy tűnik hogy kevésbé.
Ha barna algád van az első 1 hónapban, az általában magától el szokott tűnni. Persze ha a barna alga a későbbiekben is fennáll, akkor emelni kell a fényerőn, még egy lámpát rátenni.
Ezen felül lehet kisérletezni azzal is hogy hány órát világítasz egy nap. Zöldalga esetében csökkenteni 6-8 órára. Barna alga esetében növelni 12 órára az időt például.
És érdemes egy 650 Ft-os mini napi időkapcsoló órát beszerezni Obi-ból, vagy Tescóból, ha még nincs ilyened.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!