Mi lenne ha nagyobb fénycsövet tennék be?
Van egy olyan problémám, hogy nagyon sok az akváriumomba a zöld alga és már nagyon unom....
126les akvárium,2X18wattos világítás(dayligt neon),760L/H szűrés, 100wattos fűtő,állandó 26 fokos víz.Növények vannak bent igaz nem sok most mert meg kellett őket csonkítanom , mert most valami nagyon nem stimmel az egésszel.
Már egy éve könyörgök a páromnak hogy legyen szíves csinálni nekem egy másik akvárium tetőt mert nem jó ez a gyári világítás nagyon kevés a növényeknek, és gyorsan növekvő növényt be se tudok rakni mert nem marad meg, sőt szinte semmilyen növény nem marad meg mert bealgásodik rohad...stb. De lány létemre nehogy nekem kelljen barkácsolni mert még a tetőt meg tudnám csinálni de a világítás részét már nem mert csak agyon csapatnám magam.Szóval azon gondolkodtam , hogy az van rá írva a gyári tetőre hogy 2X18 watt mi van ha én nagyobb fénycsövet tennék be?Vagy nem lehet valahogy megcsinálni hogy nagyobb teljesítményű fénycsöveket tudjak berakni?
egyáltalán mi lenne , vagyis mekkora lenne a jó világítás ami mellé sok növényt tudnék venni és meg is maradnának?
Kérlek segítsetek!!
A másik kérdés:
Kinél hány órát megy a világítás, mikor kapcsoljátok fel és le?

1. olyan 120watt lenne ideális, de olyan 60 watt már elmenne...
2.WPG=
Átváltod az akvárium méretét gallonba ez nálad 33, majd elosztod a fényerősséggel, kijön, hogy 1,1WPG Tehát majdnem 23órát kéne világítanod ennyi fénnyel!

Nem tudsz bele nagyobbat rakni, mert nem fér bele!
Ami 60 cm-es, az 18 W-os. A következő méret T8-asból már nem férne bele.
T5-ösök között kéne keresgélni,(16 mm átmérőjű, ezek erősebbek) bár ott is 85 cm-esekből van a legtöbb, az akváriumod meg gondolom 80 cm széles.
Talán még a legegyszerűbb az lenne, ha ezekből:
Vennél 2 db 13 W-osat, 1 fehéret, 1 rózsaszínűt. Ennek a bekötésével se kell tökölni, csak "bedugod" és kész.:)
Természetesen nem a víz alatt kell vele világítani, tapadókorongokkal fent tudod rögzíteni, vagy máshogy, ez már részlet kérdés.
Vagy vehetsz 2 fehéret is, és akkor az egyik 18-asat kicseréled egy komolyabb növényes csőre:
Esetleg
[link] .
A másik 18-as napfényes se legyen több kb. 6000 Kelvinnél, max. 6500, de ilyen 8-10 ezreseket ne használj.
És ne hanyagold el a heti rendszeres részleges vízcserét, ne etess túl, és ha túl sok halad van, ajándékozz el belőle.
Ugyanis ha ilyen rosz a helyzet, könnyen lehet, hogy mással is gond van.

Előző vagyok.
Ami a világítás hosszát illeti, az első válaszoló képletét nem tudod alkalmazni, az tényleg 1 W/l-nél jó képlet, kifejezetten növényes akváriumba.
60 W-tal már nagyon szép eredményeket lehet elérni, ezzel 12 órát érdemes világítani.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!