Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Ha az endler hímem színe pl...

Ha az endler hímem színe pl kék, és nőstény génjeiben mondjuk sárga színt hordoz, melyik színárnyalat fog tovább öröklődni?

Figyelt kérdés
Esetleg 50-50% lesz, vagy felemás?
2011. jún. 29. 18:35
 1/6 anonim ***** válasza:
Húú erről van egy könyv amibe le van írva én is olvastam róla de jönnek az okosabbak és meg magyarázzák vagy a knyv nevét mondják !
2011. jún. 29. 18:37
 2/6 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, h ha a szín a pl y kromoszómában van a hímnél és az utód is hím, olyan lesz és, ha a nősténynek meg abban az x-ben ami a hímnek nincs, akkor ha nőstény utód lesz, az anyjáét örökli...Ha abban a kromoszómában van amit örökölhet mind a két nem, akkor lehet a két színnek a keveréke, foltos, és mindenféle vegyes megoldások.:D

De szólok, h én így HALLOTTAM úgyhogy lehet, h hü.lyeségeket írtam.

2011. jún. 29. 19:03
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2011. jún. 29. 19:23
 4/6 anonim ***** válasza:

Én sem tudom pontosan de valahol azt olvastam hogy főleg az anya színei dominálnak, de olyanról is hallottam már hogy a nagyszülők szinei jönnek elő...

Az első lehetőségről van egy tapasztalatom, a hím fekete, a nőstény farkában volt narancssárga és az utódaik is narancssárgák lettek, majdnem az összes.

2011. jún. 29. 20:55
 5/6 Salx Narval ***** válasza:
Én nem olvastam végig, de talán ez segít neked eligazodni.:D [link]
2011. jún. 30. 03:58
 6/6 Doruss ***** válasza:

A Horn-Zsilinszky:Akvarisztika c. könyv sokat foglalkozik a guppik genetikájával, ajánlom figyelmedbe.

Egyébként nekem van egy adag guppim, amiket én tenyésztettem ki itthon, egy kék hím guppiból, egy színesebb példányból és egy szürke nőstényből. A színesebb példány anyja sárga, az apja narancssárga volt, és a kicsiben nem volt sárga szín, mégis az ő gyerekeiben van sárga szín.

Szóval ez egy "almon" belül is sokféle lehet, többmindentől függ.

2011. jún. 30. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!