Miért nem ment lejjebb a PH?
24 Nk-s PH>7,5-nél vizet hígítottam ioncserélt vízzel. Az összkeménység 14 fokig csökkent, karbonátkeménység nincs. Van 1 hatalmas vasfa is az akiban, de nem ment lejebb a PH 7,5-nél. Miért?
Attól félek, hogy veszek sera ph minust és lejebbviszem, akkor visszakúszik majd...
Van valami mágikus váltószám, hogy adott keménységnél mekkora lehet a PH?
Neptun teszttel mérted? Mert akkor a válasz egyszerű, lejjebb ment a pH, csak az új pH-d is fölötte van a teszt mérési tartományának. 14 NK-s vízre teljesen normális a 7,5 pH. Eredetileg ennél jóval magasabb kellett hogy legyen.
Amíg nincs igazán lágy vized(max 5-6 NK) addig nem érdemes a pH-hoz nyúlni, mert a kemény víz pufferhatása túl sokat számít. A vasfák meg nem eresztenek közel sem elég savat, hogy bármit is változtassanak egy közepesen kemény víz pH-ján.
Köszönöm a segítséget!
Igen, neptun teszttel mértem, majd megpróbálok beszerezni kevertágyas gyantát és akkor megoldódik.
Azért merem az akváriumba beállítani, mert még nincsenek halak, csak 1-2 növény. Kis változást sztem elviselnek.
Az is probléma, hogy a boltos azt mondta, nála csapvízben vannak a halak, ami 20 Nk fölötti. Lehet, hogy előbb meg kéne vennem őket és itthon szoktatni őket a lágy vízhez, mondjuk úgy, hogy minden héten 5 L-el több 0-ás vizet adok nekik. Még meglátom...
Serpalazacokat és valmilyen apistogrammát vagy ramirezit.
A guppiknál és plattiknál nem volt ilyen gondom, ők elvoltak a csapvízben is...
Én vettem 2 filamentosát, egy hímet és egy nőstényt. Vasfával színezett, és fele ioncserélttel lágyított vízbe raktam őket. A nőstény megdöglött. Persze a boltban csapvízbe voltak én hülye meg lágyítottam.
Aztán csináltam fél vízcserét sima csapvízzel és a hím megmaradt. 2 hónapig vígan élt egyedül, később vettem mellé egy nőstényt akit 1-2 hét mulva kinyírt a hím, úgyhogy a hím megint egyedül maradt.
A barátomnak meg van 2 ramirezi, 2 kakadu egy 70 literesben, neki karácsony óta van meg, és nemrég a filamentosát is átraktam oda. Ott mindenki csapvízben van és boldogan élnek.
Csak azért mondom, mert ha a boltban csapvízben vannak, akkor nem érdemes kínlódni a lágyítással, csak bajlódsz vele, és díszhal info ide vagy oda, lehet hogy mégis csak rosszat teszel.
Persze úgy csinálod ahogy akarod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!