Összezavarodtam. Én tudom rosszul?
Kb fél éve foglalkozok akvarisztikával, 100 literes akváriumom van, elevenszülőkkel és harcsákkal, élőnövényekkel. Minden héten csináltam 30%os vízcserét, aljzatporszívózással. A szűrőt havonta kinyomkodtam a leengedett akváriumvízben. PH-t és más értékeket soha nem mértem. (lehet kellett volna)
Tegnap az állatkereskedésben olyat mondott az eladó ami nagyon meglepett. Azt mondta hogy ne csináljak részleges vízcserét hetente mert felborul a ph meg minden. Az üzletben elég sok akvárium van, van vagy 3db 400 liter feletti és abban kb félévente csinálnak részleges vízcserét. A kicsikben is pár havonta.
Meg ajánlott egy tablettát, a neve Crystall amire azt mondta, hogy ha ezt beleteszem kitisztítja a vizet, és nem kell részleges vízcsere.
Mi a véleményetek? Eddig rosszul csináltam? Vagy ő tudja rosszul?
Az eladó vagy rosszindulatú, vagy leragadt az 50 évvel ezelőtti tapasztalatoknál.
A crystal tabletta egy baktériumkészítmény, új akváriumokba, vagy gyógykezelés után érdemes használni. Egy beállt akváriumban semmit sem csinál.
Ha ritkán csinálsz vízcserét, az valóban okozhatja azt, amivel riogatott. Ha hónapokig nem cserélsz vizet, akkor valóban változik a pH és a keménység, és a nagy változás stresszt okoz. Na ennek az elkerülésére csinálunk gyakori vízcserét! Egy heti 30%-os vízcsere mellett az akváriumodban az értékek nem fognak eltérni mérhetően a csapvizedtől. A növények valamennyit felhasználnak a vízkeménységből, és ez határozza meg a pH-t. De ez olyan kis mennyiség, hogy heti szinten nem mérhető, csak akkor okozhat drasztikus változást, ha hónapokig nem cserélsz vizet. Tehát a gyakori vízcsere pont hogy stabilan tartja az akvárium vizét.
És ha jól értem, akkor neked belső szűrőd van. Egy ilyen szűrő mellett gyakorlatilag garantált halgyilkosság, ha elhagyod a heti vízcserét. Egy ilyen cuccnak elég kicsi a biológiai lebontó képessége, a káros anyagok mennyiségét a vízcserével tartod kordában. Ha ezt elhagyod, akkor a halaid egy idő után bele fognak halni a mérgezésbe.
Platypus: Lehet hogy leragadt, mert már nyugdíjas az eladó. :D
Köszönöm a válaszokat, megnyugodtam hogy nem bennem van a hiba :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!