Növényválasztásban kérném a segítségeteket (fontos)?
Arról lenne szó, hogy ismerősünk szétszedte az akváriumát, mi pedig átvesszük tőle.
Szeretnék bele szép növényeket, viszont egyenlőre csak 30-40watt világítás lenne benne. (120L)
Szóval olyan növény kellene, ami kevés világítással is beéri. Előtérbe, középre, hátra is kellenének növények.
Erről az oldalról rendelném őket: [link]
A webshop kapacitását tekintve ezek közül melyik növényeket választhatnám? Tudom, oda van írva, hogy melyiknek mekkora a fényigénye, viszont itt vagytok páran tapasztalt akvaristák, ezért kérdezlek titeket.
Előre is köszönöm!
Hali!
Mehet az összes anubias fajta, mérettől függően van előtéri és háttéri belőle.
A gömbalga (Cladophora aegraglopila).
Cryptocoryne beckettii, nevellii, LDW, undulata, willisii, főleg előtériek.
Microsorium pteroptus, középre.
Vesicularia dubaianea, össze-vissza.
Ezekkel nyugodtan próbálkozhatsz, de azért inkább a 40 legyen meg, mint a 30 watt.
Igazán nincs mit. 36 watt a valószínű, T8-ból 18 watt a szabvány. Kipusztulni egyiknek sem szabad ennyi alatt, még hosszú távon sem, de azért plusz 18 wattnak biztosan örülnének.
Ha a világítást is használtan kapjátok, ajánlott kicserélni a csöveket (max. 1 évig használhatóak, hiába világítanak még, a növényeknek már nem jó a spektrumuk). És akkor már lehet variálni, mondjuk egy daylight és egy növényes csővel nem is olyan rossz.
Ja 2x 18 wattos 60 centis neon, gondolom.
Bacopa, Jávai moha, Anubias nana, Anubias gold.
Lilaoepsis füvet megpróbálni egyet középre berakni a cső alá, ott szerintem megmaradna aztán ha tápozod, remélhetőleg befüvesedik a körülötte levő részeken :)
A Sera Florena folyékony növénytáp nem olyan rossz erre.
Meg ha van pl egy jó tükrös armatúrád, az sokat dob a fényen, meg másfélszerezi a neon erejét legalább.
Viszont ha csak ilyen bútroneon világítás van, mármint nincs mi visszaverje a fényt, akkor túl kevés lesz az a két csöved. Ezt azért hozzá tenném.
egy kérdésem még lenne.
A Vesicularia dubaianea valami mohaféle? És milyen módon kell őt ültetni, vagy csak megkapaszkodik?
Egyébként megnéztem mindet amit leírtál, szépek, úgyhogy biztosan tudunk majd választani!
És még egyszer köszönöm!
Jajj hable, csak sera florenát ne :D
Most fejtettem ki valakinek:
Sera florena:
250 ml-1000 literre: 2500 Ft
Emellé kell a tabletta is, mert ebből sokminden hiányzik (kálium pl.):
sera florenette A 50 tabl.-1000 literhez: 3000 Ft
Az összesen 5500 Ft, 1000 literre.
Ezzel szemben:
Easy life profito (ebben megvan minden)
250 ml 2500 literre: 1290 Ft
Ez összesen 1290 Ft 2500 literre. Serából ugyan ez 13750 Ft. Nevetséges.
A Lilaoepsisnak és a bacopának pedig nagyon erős fény kellene, szerintem nem érdemes velük próbálkozni.
A Vesicularia dubaianea a jávai moha. Szépen rá lehet kötözni ágakra, kövekre, tereptárgyakra (damillal), szépen belombosodik, benő mindent. Hablenak vannak szépen mohásított képei, biztosan mutat, ha megkéred :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!