Opálos víz, döglött hal. Mi lehet a baj?
Milyen gyakran csinálsz részleges vízcserét?
Milyen a szűrőd? Milyen időközönként, mennyi időre kapcsolod ki?
Tudod-e, hogy a xiphonak 150 liter a minimum, az algaevőnek 100, a páncélos harcsák rajban érzik jól magukat?
Ahha. Akkor amit tehetsz, hogy ne forduljon elő többé:
Jó minőségű kajával etess, ne szárított vackokkal és csak néha lemezessel, de nagyon keveset, ne érjen egy szem se az akvárium aljára!
Hetente legyen meg a 20 liter vízcsere, hiszen túl sokan vannak, több a bomlástermék, 10 liter nem elég. A csere mindig aljzatporszívózással történjen, hogy ne legyen benn annyi trutyi!
Próbáld meg legalább a xiphokat és az ancit elajándékozni, esetleg elcserélni, vagy gyűjtögess egy legalább 100 literes akváriumra!
Mit értesz jó minőségű kaján? Néha lemezessel? Hát.. eddig azt ettek. Aljzatporszívóm nincs, csak házi készítésű, nem tudom a bolti mivel tud többet. A hagyományos "golyós" csőre lett kis tölcsérke szerkesztve.
HÁt el nem szeretném ajándékozni őket... :(, de megfontolom, amit írtál. Nem pénz, hanem hely kérdés a nagyobb akvárium.
Számomra még nem tiszta, hogy mitől lett opálos a víz? Igaz még csak 3 hónapja van akváriumunk, még ilyen sose lett/volt.
Na akkor, etetés: A lemezes tápokból vannak jó minőségűek (JBL, Tetra, Sera), ezek alkalmasak arra, hogy mondjuk hetente egyszer-kétszer etess vele. Tápértékük van, tehát éhen nem halnak tőle a halak, de ezen kívül nulla. A rossz minőségűeknek (Panzi és társai) nincs tápértékük, ráadásul komoly fertőzésforrások lehetnek.
Ami a jó minőségű etetés: Fagyasztott vörös szúnyoglárva, artemia, cyclops, plankton, a guppik és xiphok számára reszelt spenót, az ancinak főtt uborka, borsó, répa, kukorica, csalán, saláta, lúdhúr, tök, cukkini, valamint mindenképpen kell valamilyen fa az akváriumba, annak a rágcsálása nélkül a rossz bélműködés miatt 20 év helyett max 5 évig él. Ezek annyiban jobbak a lemezes tápoknál, hogy tartalmaznak minden szükséges nyomelemet, ásványi anyagot és vitamint a számukra. A lemezes meg csak fehérjét, zsírt és műanyagot.
Arról, hogy szereted őket és nem akarod elajándékozni: oké, de ha szenvednek, akkor bölcsebben teszed, ha hagyod, hogy jó helyen éljenek. Nem sokkal nagyobb egy kétszer ekkora akvárium, van annak hely, csak akarni kell.
Ami közben kimaradt: Az elpusztult hal miatt is lehet opálos a víz, valamint 3 hónap alatt jócskán felgyülemlettek a bomlástermékek, elértek egy bizonyos szintet a vízcserék nem elegendő mennyisége miatt. Infuzoriumok is elszaporodhattak, ezekről találsz leírást a neten.
A talajporszívód tökéletes, nekem is ugyan olyan házi készítésű van, csak ne hanyagold a használatát!
És ezeket a főtt, reszelt cuccokat milyen formában adom? A lemezes egyébként Sera. + van még itthon szárított vízibolha, de még nem bontottam ki. Azt nem látom a felsorolásodban... (?)
Jólvan, jólvan! Lesz egy nagyobb akvárium.
A szárított vízibolha maradjon felbontatlan, esetleg ha vannak a közelben tyúkok, szívesen megeszik. Az egyik legrosszabb, legveszélyesebb "kaja".
A zöldségeket úgy szoktam adni az ancinak, hogy levágok például egy vékony szelet ubit, beteszem egy csészébe kevés vízzel a mikróba, 1 perc után teljesen puhára fő. Ezt persze gázon is meg lehet csinálni. A borsónak is elég ennyi, egy szemet szoktam bedobni. A répát például tovább kell főzni, azt gázon szoktam, mert az negyed órát is rotyoghat. Kevés kell, és egyszerre csak egy dolog, mikor mi van itthon. Ami 3 óra alatt nem fogy el, azt kiveszem.
De lehet így is csinálni:
A guppiknak és xiphoknak ugyan úgy, mint a linken, csak nem kell zselatin. Tehát megfő, ledarálom rúdmixerrel, lefagyasztom és lehet belőle kis csipeteket adni.
Ami még fontos: az anci, ha nincs hozzászokva, először nem fogja ezeket enni. Dobd be, 3 óra múlva vedd ki. Aztán próbáld meg másnap, harmadnap. Ha egyszer rákap, meg sem fogja várni, míg leér, félúton rácuppan és nem engedi el.
Hozzátáplálás? Az mi?:)
Igazán nincs mit amúgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!