Mennyi nk ez a vízkeménység? (akvarisztika)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Keménység: 111 CaO mg/l (közepesen kemény)*"
Azért egy vízmű lapján ne ilyen balfácánul írjunk valamit le mert ez nem jó! A 111 az nem keménységérték! 1nK fokú az a víz amelynek egy literében 10mg CaO vagy azzal egyenértékű Ca és Mg só van oldva!
De fentebb a szövegben oda van írva az nk. :) Azért akarnám csökkenteni, vagy legalább mérni, mivel vannak fajok, amiknek ez már éppen hogy csak belefér és nem tudom mennyire számít. :)
Köszönöm a válaszokat. :)
"A német keménységi fok (nk) a CaO tartalom egy tizede, tehát a 111 mg CaO/ liter keménység 11,1 német keménységi foknak (nk°) felel meg. Jelölése lehet még °d, °dH.
Szeged területén ez az érték alig változik (10-11 nk), a kutak hasonló minőségű vizet szolgáltatnak."
Itt a szöveg, ami felette van, ebben láttam meg utólag. :D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A ph-hoz ne nyúlj, csak végső esetben szabad, nem veszélytelen játék.
A keménységhez meg nem érdemes, nálam pl. 18 nk, máshol 20 fölött van, és kimondottan lágyvizű halak is jól elvannak benne. Sok, még szaporodik is.
Simán csak a tartáshoz a diszkoszoknak szoktuk lágyítani, más esetben csak ha szaporitani akarsz, és feltétlenül lágy víz kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!