Az baj ha 40L-es aksiba olyan szűrő-lélegeztetőt veszek ami 100-150L-be való?
Bocsi, elkalandoztunk :)
De amint mondtam, nem mindegy, hogy az ajánlott akváriumméret 100-150 liter, vagy
a vízforgatás 100-150 liter/óra.
Milyen szűrőről van szó?
Lehet hogy igazad van, de igazából csak méréssel lehetne biztosra mondani. Én nem vagyok milliomos, hogy minden nap mérjem a nitrátot, úgyhogy ez a vita felőlem elvi alapokon fog maradni :)
A talaj térfogatra nagyobb, mint a szűrő, viszont nincs benne áramlás, csak diffúzióval közlekednek benne gázok meg a nitrát és társai. Inkább anaerob bacik dolgoznak benne. A növények ilyen mennyiségben szerintem is többet jelenthetnek, mint a szűrő, de az átlaghalas jó ha tizedennyi salátát tart. Egy optimálisan telepített, átlagos növényzetű akváriumban szerintem nem elhanyagolható egy belső szűrő szerepe. A rossz haltartási szokásokon meg egy külső szűrő sem segít sajnos.
Könyörgöm,nem lehetne akvárium ?
Vagy akkumlátorba teszed a halakat ?
Kérdező!
Minimum kb. 250 L/H vízforgatású szűrőre van szükséged.
Na akkor mégegyszer megpróbálom leírni a gondolatmenetemet.
A belső szűrőnek meghatározó éllettani, biológiai szerepe van, mind egy kicsi, mind egy nagy akváriumban. Viszont egy belső szűrő tartálya iszonyatosan kicsi és hatalmas az áramlat, ez egyáltalán nem optimális a bacilusoknak. Viszont, ha megnézed egy jól telepített akvárium berendezését és azok teljes felületét: növények, érdes aljzat külső felülete, tereptárgyak, van legalább akkora mint a szivacs kiterített felülete, ráadásul az áramlási sebesség is tökéletes. Így már történi lebontás, de CSAK MAGA A SZŰRŐ erre alkalmatlan, kevés, nem beszélhetünk számottevő biológiai bontó szerepről, ezért kell rendszeres részleges vízcsere. Persze, vannak benne bacik, rengeteg trutyit összegyűjt, segít is a bontásban, elengedhetetlen a használata, a vita nem erről szólt.
Szerintem kicsit kiferdítitek Murr mondandóját. =)
A hangsúly ott van, hogy a belső szűrő inkább mechanikai szűrést végez, természetesen biológiai szűrést is ellát, de nem olyan mértékben mint pl. egy külső szűrő, mivel a felülete jóval kisebb. Ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolható, vagy nélkülözhető a használata. Szinte minden esetben kötelező, még a nagy, jól szűrt akváriumokban is.
A kérdés arra vonatkozott, hogy sokan a vízforgatás sebességét tekintik az ajánlott akvárium méretnek. Tehát 150 liter/óra sokaknál=150 litereshez való. Ha a kérdező szűrője 150 liter/órás, egyértelmű, hogy még kicsi is a 40 literes akváriumhoz.
Kicsit elkanyarodtunk a kérdéstől. Bocs az offért =)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!