Mi lehet a probléma? (akvárium)
kb 100-150L-es akvárium, 3 aranyhal él benne és nincs élő virág csak mű és egyéb díszlet
kicserélem a vizüket, tök tiszta átlátható, rá 2 hétre olyan koszos hogy a fény alig tud átjutni ralyta és alig lehet belelátni
mit tegyek ezellen? (nagyon nagy szűrőm van 50cm magas és erős)
Hát hm... Előszöris miért cserélted le a vizüket? Csak heti 30% cserére van szükség, arra viszont szigorúan és rendszeresen, ha az egész akváriumot kitakarítod, azzal csak ártasz. A másik, hogy mivel etetsz és mennyit?
Miért nincs élő növényed? Nálam aranyhalakhoz képest viszonylag sok van, tavirózsa, anubias, kagylótutaj, hólyagos vízikehely, ezeket alig-alig csípkedik, szépen fejlődnek. Rendszeresen kapnak növényi táplálékot (kukorica, borsó, répa, cukkini, spenót, satöbbi) + hozzá aranyhaltáp felváltva.
És mit jelent, hogy koszos? Opálos, ködös?
olyan sötét
valam fekete süllyedő bogyót kapnak aranyhalaknak
amugy havi1-szer full cserét tartok.
akkor hetente szedjek le kb 30litert?
Megválaszoltad a saját kérdésedet.
Teljes vízcserére nincs szükség, gyakorlatilag havonta felborítod a biológiai egyensúlyt és pont azokat a bacikat nyírod ki, amik tisztán tartanák az akváriumodat.
Csinálj hetente 20-25% részleges vízcserét, ha van külső szűrőd (gondolom az 50 centis nem belső) akkor 2 hetente 25% elég kell, hogy legyen. Teljes vízcserére csak nagyon indokolt esetben van szükség pl. betegség.
Ilyenkor egyúttal talajporszívóval szívd le az aljzatról az ürüléket és egyéb szennyeződéseket.
A külső szűrés önmagában nem mindig elég, kiegészítő szűrésnek célszerű egy belső szűrőt is beszerezni.
Üdv,
Ja és majdnem elfelejtettem.
A műnövények nem akvaristának valók, helyettük rakj élő növényeket, sokkal szebbek, hasznosabbak és nem is drágábbak mint a mű.
oké, majd veszek valamit :)
egyébként át szoktam mosni a komplett kavicságyat.
A növényt rakjam bele a kavicsba és kész?
Igen, ha elég vastag a kavicsréteg, akkor beleültetheted. Erre a leginkább alkalmas növények az anubias-félék meg a jávai moha. Azok is tisztítják a vizet.
Amúgy nekem is ez volt a probléma az egyik akváriumban, a nevelőben, de az nálam azért volt, mert a kishalak felnőttek, és egy ideig kisebb helyen tartottam őket, mint szabadna, mivel nem volt más választásom.
Amúgy biztos nincs baj a szűréseddel?
Inkább csináld a talajporszívós heti 30%-os vízcserét, és majd meglátod, mi lesz. Szerintem akkor nem lesz baj. De a halak, ha mindig teljes vízcserét csinálsz, nagyon stresszesek lesznek, nem lesznek állandó körülményeik, ami miatt betegessé válhatnak és jelentősen megrövidülhet az élettartamuk. Úgyhogy nem árt a szabályokat betartani :)
szűrővel?
2 finomásgú szivacs, kb 5× ekkora akváriumhoz van akkora!
(ezzel 1ütt vettem)
2 finomásgú szivacs? Az mi?
Akkor ez most külső vagy belső szűrő?
50 centit említettél, ami el sem férne az akváriumodban.
Mi a neve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!