Valaki épitett LED ekből akváriumvilágitót, olyant ami a növényeknek is elegendő fényt ad?
Hohó, méghogy nem nem fejlett a led technológia :)
Nagyon is az, profi világításokat lehet összerittyenteni belőle, viszont némi elektronikai alapismeret kell hozzá (kapcsolási rajz olvasás és forrasztás ami necces).
Akvarista.hu-n rengeteg leírást találsz, van külön topic, tessék átolvasni.
Én régen csináltam hogy nagy fényerejű fehér ledeket raktam 1,5 centinként egy kifurkált műanyag lapra, de azt az 1cm átmérőjű ledet. Egy 21 Voltos 100 Wattos trafóra kötöttem, 6 led volt egy sorban és minden sor végén egy ellenállás. Ezek a sorok párhuzamosan egymáshoz voltak kötve. Az egyik szélén volt pár sor piros led is, mert azt olvastam hogy a növényeknek kell a pirosas fény.
Ennek nagy fénye volt, de mégis totál barna algás lett tőle az akváriumom.
Viszont minél többet nézegettem, a fénye annál inkább nem tetszett, mert nagyon rideg kékesfehér volt, és ez valahogy olyan idegesítő volt nekem, pláne ahogy hullámzott a víz, az apró kis fény pöttyök, hát az nagyon gyíkul nézett ki így ott a víz tetejét el is kellett takarnom egy fekete szigetelőszalaggal.
Most már változott a dolog, most 2db 20W 6500K kompakt izzó + mellette egy 35cm hosszú 6Wattos kék vízalatti neon van. Ez így kis helyen elfér (egy virágládába) és szép természetes fénye van, kellemesebb így nézni az akváriumot, és szerintem ez a növényeknek is jobb.
Én lebeszéllek a ledről (az csak 1 okból jó, hogy lapos és nem melegszik) így akár egy virágalátétre is rá lehet építeni, de csak ennyi előnye van. A fénye az tré.
Megnéztem a zacskójára mi van írva.
Fehér LED LW10-W10
10 cd
1,489 lumen
átmérő 10mm
25 fokos
Vörös LED GU10b-436ARA
8,5 cd
0,203 lumen
átmérő 10mm
10 fokos
Ebből a fehérnek elég erős fénye van.
A vörös az meg szerintem olyan normál fényű mert az nem világít jól bele az akiba :)
Én egy nagykertől hozattam postán, de egy haverom cégén keresztül vásároltam meg, így kb 30 Ft/db áron kaptam a ledeket.
Nem volt drága, de jó se, hát mittudomén, aztán lehet, hogy neked tetszene.
A kérdező kommentje:
Ha elég erős a ledek fénye, elméletileg müködnie kell. De ne értsetek félre, nem bolti méregdrága ledes világitásra gondolok, hanem otthon összeállitottra.
A LED akkor is drágább lesz a neonnál, hogyha magad rakod össze otthon (némi elektronikai ismeretet igényel). Az igazi spórolást az jelenti, hogy jóval kevesebb energiát fogyaszt és nem kell cserélgetni a fénycsövet.
Mi itt 50 oldalon keresztül tárgyaljuk 3 éve a dolgot. Ugyan tengeri akváriumhoz, de neked is ugyan így kell csinálni, csak más összetételű ledekkel. Jó olvasgatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!