Adnátok tanácsokat akvarisztikával kapcsolatban? (:
Szeretnék halakat tartani, de lehet nagy fába vágom a fejszét. :D Nekünk régen volt sokáig, sok halunk, kicsi voltam még, ezért nem is értettem a gondozásukhoz, de gyönyörűek voltak.
Azóta nincsenek halaink, de az akvárium, amit csináltattunk megmaradt biztonságos helyen. A gond lehet, hogy abban lesz, hogy elég nagy. (nekem legalábbis) Litert nem tudok mondani, csak centit, mert lemértem. :) A hossza 1 méter, a szélessége 40 centi és a magassága 50 centis, nem tudom hány L, anya sem tudta.
Neonhalakat szeretnék bele venni, mert imádom a színűket. :) A kérdéseim főleg, hogy: Milyen növényeket vegyek bele, hány halacskát vegyek egy ekkora akváriumba, mekkora lélegeztető és lámpa kell, mennyi ideig kell a növényekkel állnia a víznek halak nélkül... Mindent szeretnék tudni, ami szükséges az indításhoz és az egészséges fenntartáshoz, mert nagyon kezdő vagyok, és nem vágok bele tudatlanul. :)
És a fő gondom, hogy mennyire lesz nehéz egy ekkora akváriumot takarítani és mennyi időközönként kell, mert csak azzal a feltétellel lehet halam, hogyha én gondozom teljesen őket. :)
Minél nagyobb egy akvárium annál könnyebb gondozni:) A tied kb 150l lehet. A boltban a levegőztető vásárlásánál ezt mindenképpen mondd meg és úgy tudnak adni az aksihoz.
Neonhalakat csapatban kell tartani mert ők így érzik jól magukat 30-40 db biztosan kell ekkora aksiba. Vehetsz élő növényeket és mű növényeket egyaránt jók. Majd ha még eszembe jut valami írok.
Az akváriumod 200 liter, ebbe bőven fér neon :)
A kérdéseid is nagyon jók, de nem szabad rájuk válaszolni, mert akkor könnyen kimaradhat sokminden. Először olvasd el a következőket:
www.akvarista.hu, a címlapon találsz 5 e-bookot új tagoknak. Kicsit a fórumokban is szétnézhetsz, de ott kezdőként rengeteg lesz az eltérő információ, könnyen összezavarhat. Ezért, a következő egy könyvtár vagy könyvesbolt, Horn-Zsilinszky: Akvarisztika. Imádni fogod. Vagy a Tökéletes akvárium, a szerzőt nem tudom. Aztán a halak igényeit a www.diszhal.info-n találod meg.
Na ezek után gyere vissza a kérdésekkel, akkor lesz értelme válaszolni, nem csak belekapni 1-2 dologba :) Sok sikert, várunk! :)
Ha kevés halat teszel bele, akkor végülis nem kell sűrűn foglalkozni vele, simán hagyhatod magára hónapokig, csak akkor van a szívás ha egyszer ki akarod takarítani :)
Most egy kicsit lehet hogy túlozni fogok:
100db vödörrel rohangálhatsz ide-oda, mire feltöltöd, vagy leszívod, és azt a mennyiségű kavicsot kimosni ami abba fér azt egy fél napos meló.
Ha kevés a növény benne az hülyén néz ki, viszont egy ekkorát az életben nem fogsz telerakni növényekkel, mert a növények drágák. És ha ez a hatalmas akvárium elkezd algásodni, mert nem jó a fény a tetején, akkor mit csinálsz? Rakhatsz bele 20 db algaevőt, de az sem olcsó :)
Én a helyedben inkább egy 40-60 literessel próbálkoznék.
Azt sokkal könnyebb karbantartani és szépre meg lehet csinálni jóval kevesebb pénzből.
A nagyságától én is félek, hogy esetleg nem tudom megfelelően tisztítani. Még először olvasgatok, hogy hogy is kell csinálni a dolgokat (telepítés, fenntartás stb.), mielőtt bele kezdenék ebbe. Lehet, hogy kisebbet kell vennem. :D A pénz nem lenne annyira gond, régen évekig működött ez az akvárium és tényleg gyönyörű volt. Igazi vízi világ. :) Anyáék fizetnének mindent, csak a takarítás lenne a feladatom, meg az etetés, odafigyelés stb., de azért lehet, hogy nekik is segíteniük kéne. :D Mérlegelem még majd a dolgokat és döntök, hogy ez, vagy egy kisebb akvárium legyen. :) (szabadidőm lenne rá szerencsére sok :) )
Köszönöm a válaszod. :)
Ugye? :D Szerintem is eszméletlen gyönyörű egy nagyobb akvárium,(persze a kicsi is :)) főleg, ha az ember tényleg komolyan veszi a rendezését és gondozását. :) Én is szeretném ezt csinálni, mindig lenne mit szépítgetni rajta, és a végeredmény....:D
Időm tényleg van rá, hétvégén is, nem szoktam bulizni járni, hét közben is csak a suli... :) Pénzileg is tudnánk rá szánni bőven. :) Jaj még lelkesebb lettem, úgy elkezdeném már. :D
Hát ha nem vagy hozzá lusta, akkor nagyon látványos egy 200 literes akvárium, persze.
Csak én sok olyan emberről hallottam aki ha első feltöltés után zavaros a víz, képtelen lecserélni a felét, mert lusta rá.
Na de ha te szeretsz játszani vele, és van rá időd, akkor nincs gond. Az tény, hogyha egyszer beáll a víz, akkor utána már nem sokat kell vele foglalkozni.
Csak ugye kis akváriumnál cserélsz fél vödör vizet az könnyű, ennél meg 4-5 vödör is kellhet egy cserénél, az meg már időigényesebb fizikai munka :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!