Mattenfilter fordítva menyire lenne működő képes?
Arra gondoltam,hogy milyen lenne ha fordított irányban áramolna rajta a víz.
Mivel alap állapotban igényel egy belső szűrőt különben elég sok cucc gyülemlik fel a vízben mivel a szívóhatása gyakorlatilag nulla.
Viszont ha megfordítom és egy belső szűrővel nyomatom a vizet a szivacs mögé akkor a belső szűrő jól összeszedi a piszkot és a szivacson keresztül is meglesz az áramlás csak épp az ellenkező irányban és még a víz is tisztább lesz sokkal mind biológiailag mind pedig mechanikailag.
Nekem is javasolták ezt, pont azért, hogy a belsejébe kerüljön a trutyi. Nem próbáltam ki, mert nekem tetszik a működése így ahogy van, de egy két dolgot vegyél figyelembe:
Egyrészt, ha így csinálod, akkor a szűrő nem tudja mozgatni a vízfelszínt, tehát az be fog hártyásodni, plusz a levegőztetés sem elegendő, így erről külön kell gondoskodnod. Ráadásul a beszívás nem fog elegendő áramlatot csinálni az akváriumban.
Másrészt elég nagy helypazarlás, ha nem csak a szivacs, de még a szűrő is foglalja a helyet, tehát egy vízpumpával jobban meg lehetne oldani. Túlságosan pedig nem szívhat erősen, mert a halakban is kárt tehet.
De ha ezt mind meg tudod oldani, akkor nagyon jó kis szűrő lesz.
Hát a szivacs mellet egy szűrő mindenképp kell mivel elég sok szemét halmozódott fel a vízben.
Tehát szerintem a matten nem nyújt megfelelő tisztítást egy belső szűrő nélkül.
Egy légpumpám van meg egy porlasztó kövem is csak egy elosztót kéne vennem a csőre tehát a levegőztetés megoldható és az valamelyest mozgatná a vízfelszínt.
Eddig egy 650l/h vízpumpával hajtottam a mattent ma vettem egy 700L/h belsőszűrőt ehhez tartozik egy 50x50x5 centis TM30-as szivacs és ez mint egy 220 literes aksiban.
Eddig ahogy számolgattam a 650L/H vízpumpa éppen,hogy csak megütötte a minimumot egy akkora szivacson,de ha ettől nagyobb árámlást csinálok az a legtöbb halamnak állatkínzás,de ha megfordítom az áramlást akkor több víz áramlik majd átt a szivacson és így nő a biológiai szűrés hatékonysága is.
Hm. Mitől koszolódik ennyire a vized? Melyen halakat tartasz, mivel etetsz? Igaz, nekem csak 70 liter, de kb 200 liter/órára van állítva a szűrő és simán elviszi. (persze hetente mulmozok és cserélek vizet, de nem annyit mint előtte).
Egyébként a biológiai szűrőn egy lassú áramlás kialakítása a cél, szerintem a 600 L/óra elég, főleg egy kiegészítő szűrővel.
Én kéthetente cserélek vizet és a mulm is összegyűlik ennyi idő alatt.Ráadás befürödtem a lemezes táppal is mert ócskát vettem,de azt már a tyúkok elé vetettem,a mostani táp sem a legdrágább de erre azt mondta a kereskedő,hogy ez már jó míg a másikra amim volt pedig,hogy az a legrosszabb amit árulnak(egyébként az enyém volt a lemezes tápos kérdés nemrég).
Másrészről gondolkozom azon,hogy a vízpumpát kiveszem a akváriumból,és így csak a belső szűrő marad az elbírja a mattent a pumpával pedig beindítok egy másik akváriumot,
Aha, hát ahogy leírtam (vagyis ahogy te leírtad), működni fog, de ha normális kajával etetsz megfelelő mennyiségben, nem lesz olyan probléma a vízminőségeddel, hogy a szűrővel kelljen babrálni. Ha zavarosnak látod az már régen rossz.
Vízcsere meg jobb hetente kisebb mennyiségben, mint 2 hetente egy nagyobban, de ezt már tényleg lényegtelen itt tárgyalni.
A víz egyébként teljesen tiszta volt és áttetsző csak a tápból hátramaradt porszem nagyságú szemetek rontották a látványt,mert nem tudták a halak megemészteni.
Tegnap megfordítottam a szűrést este mind a pumpa mind pedig a belső szűrő a szivacs mögé nyomja a vizet de idáig nem tapasztaltam jelét oxigén hiánynak,pedig nemrég mikor külön levegő pumpát használtam és azt lekapcsoltam éjszakára akkor reggel már láthatóak voltak a jelek most viszont minden normális.
Lehet az az oka,hogy a belső szűrőnek nem zár jól a teteje és így minimális vízmozgást kelt.
Most,hogy megfordítottam az áramlás irányát egyenlőre minden jónak tűnik.
Mivel akárhogy is próbáltam eloszlatni a 650L/h szivattyú teljesítményt nagyon keverte a a vizet mindenhogy.
Most viszont leült a mulm as fenékre és dupla teljesítménnyel üzemel a matten is és így szerintem még jobb is mert jóval a 30 cm/perces felső határ alatt vagyok tehát a bacik még vígan megtudnak tapadni és így sokkal jöbb a tápanyag ellátottságuk.
Vizinövényem nincs sok fajta de az akvárium kb egyharmadát jávai moha borítja és ezt az arányt növelni szeretném mivel a mattent is beakarom futtatni ezenfelül van egy gömbmohám de a világításom nem túl erős csupán 0,2 watt/ liter de a jávai moha azért fejlődik így is valamelyest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!