Hamburger Mattenfilter-ről vélemények, használja valaki közületek és eddig hogy vált be?
Szia.
Egy 225 literes akváriumba szeretném ezt a szűrőt.
Az egyik sarokba tervezem beállítani hajlítva a szivacsot.
És mivel nincs kedvem beleragasztani semmit az akváriumba,ezért tapadókorongal tervezem odarögzíteni,tegnap ahogy progálgattam elég jól tapad oldalirányban is,kérdés,hogy a szivacs mekkora erőt fejt majd ki rá,max néha megigazítom.
A jelenlegi belső motoros szűrőmet én tákoltam egy szivacsszűrőből és egy aqael szökökút szivattyúból ami volt itthon,mechanikai szűrésnek ideális mivel 650/h a teljesítménye ezért az üsszes koszt kiszűrte,hogy ne csináljon nagy örvénylést a kimenetei felére is tettem egy szivavcsot.
A jelenlegi belső szűrömhöz az ötletet az adta,hogy az aqael szökőkút szivattyú pont úgy néz ki mint az aqael belső szűrő,legalábbis a motor része.
Ezzel a szivattyúval tervezem működtetni majd a Hamburger Mattenfilter-t is a teljesítménye szabályozható tehát azzal nem lesz gond.
Az üreges rész kitöltésére már én is gondoltam de pénz zsűke miatt max agyagolyó jöhet szóba nálam,erre a célra.
És mivel nálam ez kb egy 15-20 literes tér lesz ezért a siporax szerintem elveszne benne,ráadás a szivacsnak és egy olcsóbb kitöltő anyagnak elégnek kell lennie szerintem,legalábbis az én esetemben.
Még annyi kérdésem lenne,hogy szerinted milyen szivacsjobb erre a célra a ritkább vagy a sűrűbb?
Bár még azt sem tudom kapok e majd szivacsot de remélem,hogy be tudom szerezni,ha másként nem megy akkor megrendelem a neten.
Vagy egyártalán van választék szivacsból?
Van igen, TM10, 20, 30, 45. Minnél nagyobb a szám, annál sűrűbb, tehát annál nagyobb a felülete, ami bacik szempontjából jó lenne, de annál könnyebben eltömődik, befullad, stb.
Leggyakrabban a 20-ast és a 30-ast használják (én a 30-ast választottam, 3 centi vastagságban, mert kis teljesítményű a szűrőm és kicsi az akvárium, neked lehet jobb a 20-as 5 cm vastag).
Pesten sok helyen beszerezhetőek, én mondjuk az aquadepóban vettem ( [link] ).
Arra gondoltam,hogy az egyszerűbb rögzítés céljából áttjukasztom majd a szivacsot és teszek bele valami fémet amit meghajlítok így megőrzi majd az alakját a szivvacs.
Csak még azt nem tudom milyen fém legyen,mert rezet nem akarok az acél rozsdál az alumínium pedig megintcsak oldódhat és mérgező.
De lehet az lesz hogy a huzalt belenyomom egy levegő csőbe és úgy húzom bele a szivacsba így elvileg atombiztosan kéne tartania,feltéve,hogy sikerül felhajtanom holnap komáromban valahol egy szivacsot,de van egy baljós eléőérzetem,hogy tuti nem lesz.
Ma számolgattam egy kicsit ha a pumpámat maxon menetem és a szivacs is legalább 50x50-es akkor az áramlási sebesség percenként 4,3 cm,ami elég lassú,de remélem nem túl lassú.
A diszkoszos oldalon 5 és 10 cm közé írják az optimális sebességet de szerintem még a 3,5 is bele kell hogy férjen.
De hogy megtudjam menyit nyom a pumpám a szivacson kersztül(arra a szivecsra gondolok ami a pumpán van,bár ez ebben az esetben talánn elhagyható) azt először is le kell majd mérnem.
A szűrő hatékonysága azt hiszem hatalmas mértékben fokozható hisz ha 45 fokban behajtva teszem a sarokba akkor is több mint 10 literes lesz az üres tér mögötte és ha ezt kisebb hatékonyságú szűrőanyagokkal töltöm ki akkor is hatalmas teljesítményt tud majd magáénak ez a Hamburger:).
Csak éhen ne haljanak benne a bacik a lassú áramlás miatt.
Megjött a szivacsom de nem a sarokba raktam hanem az oldalsó üveghez.
Nem fogattam meg semmivel mivel 5 centivel szélesebb az akváriumnál,így belefeszül magától és van mögötté annyi tér,hogy elfér a pumpa és a fűtő is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!