Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Külső vízszűrő karbantartásáró...

Külső vízszűrő karbantartásáról mit kell tudni?

Figyelt kérdés

Fél éve van akváriumom, eddig belső szűrőm volt.

Ma vettem egy Atman külső, böhöm nagy szűrőt meg bele ilyen biológia szűrőt...

A külső szűrőt milyen időközönként kell takarítani? A biológiai szűrőt milyen gyakran kell cserélni?

A benne lévő vizet vízcserekor kell e cserélni?

#külső vízszűrés
ma 14:49
 1/7 A kérdező kommentje:
Eddig hetente csetéltem vizet az akváriumban illetve a belső szűrőt is hetente takarítottam vízcserekor
ma 14:50
 2/7 anonim ***** válasza:
Youtube. Sok videó van róla.
ma 15:03
 3/7 anonim ***** válasza:
Én fél évente szoktam takarítani. Olyankor szilikonzsírral megkenem a rotor tengelyvégeket, meg az O gyűrűket.
ma 16:27
 4/7 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Itt van például Bíró József videója ahol bemutatja s általánosan elmondja a beüzemelést, karbantartást stb:

[link]

Röviden-tömören: külsőket általában fél évente-1 évente szokás takarítani, attól függ. Szűrőközeget az akváriumból kivett vízben átöblíted (ez mondjuk igaz minden típusú szűrőre). Összerakásnál figyelsz ,hogy mindig minden jól illeszkedjen, semmit se feszíts izomból mert csak eltörnek. Tömítéseket/ O-gyűrűket ajánlott bekenni szilikonzsírral vagy vazelinnel minden szétszedéskor. Légtelenítő gombot jobb nem használni.

Plusz ha olyan típus aminek kerámia hengere van akkor abból jó ha van otthon egy tartalék (meg úgy általában nem hülyeség ha sérülékeny alkatrészekből vagy tömítésekből van egy tartalékban, ne baj esetén kelljen szaladni venni).

ma 18:33
 5/7 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Itt egy kicsit régebbi, hasonló videója is:

[link]

ma 18:43
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha már nagyon lecsökken a vízhozam, és alig forgatja a vizet, akkor kell szétszedni, és nagyjából átöblíteni, leszívott akváriumvízben.

Nagytakarítást soha nem kell csinálni, ha 1-1 szűrőközeget jobban ki akarsz mosni, vagy újra cseréled, akkor soha ne az összeset, mindig csak egy kis részét (1/3-át) cseréld le.

De egyelőre a mostani áramlásod még sok is, ahogy mondtam, az elején lehet, hogy érdemes fojtani rajta egy kicsit, az se cél, hogy a szűrőben cunami legyen, és kimossa a megtelepedni akaró baktériumokat.

Ja, és most is járasd együtt a külsőt, meg a belsőt is, ha nem dobtad ki!

Amíg a nagy nem érik be, gyakorlatilag nincs biológiai szűrésed, semmi nem bontja a méreganyagokat.

Vagy szedd ki a belsőnek a szivacsát, és rakd bele a külsőbe. Bár gondolom nem szívesen szeded szét újra. Vagy legalább akaszd a régi szivacsot az áramlásba, valamit az is ér.

ma 20:41
 7/7 A kérdező kommentje:

A belső szűrők nem opciók, mert folyamat beleestek az akváriumba... jó pár órája kint vannak. Ki is száradtak már... nem hiszem hogy van abban már bármi.

Nyomtam a vízbe baktérium kultúrát, víztisztítót meg antiklórt... most ugye víz nem lett cserélve csak pótolva lett azzal a mennyiséggel ami bekerült a szűrőbe.

ma 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!