Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » 50 literes akváriumba lehet...

50 literes akváriumba lehet külső vízszűrőt használni? Ha igen, milyet?

Figyelt kérdés

Adott egy 50 literes akvárium és egy szettes belső vízszűrő ami gagyi. Vettem 2 hete egy másik belső vízszűrőt, de ez még életveszélyes is a halakra.

Tegnap oda vtam dolgozni, mire hazaértem az akvárium közepén volt a szűrő, vhogy beeesett oda.

Magyarul most van egy akváriumom aminek a szűrése bizonytalan.

Milyen külső vízszűrőt lenne érdemes mellé rakni?

jan. 18. 08:02
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Egy szűrőnek vannak előnyei és hátrányai. Zajszint, vízforgatás, szűrőfelület, áramfogyasztás, méret, tisztíthatóság stb. Olyat még nem találtak fel ami minden paraméterben a legjobb. Én az akasztós szűrőket preferálom mert kicsi a helyigénye, könnyű a tisztítása, sokféle funkciója lehet.
jan. 18. 08:43
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Eheim 2211, ecco 130, Fluval 107 amik nagyon jók

Mindet próbáltam, fluval a kedvencem

jan. 18. 08:46
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Minden aksit meg lehet szűrni külső szűrővel.

A külsők hátránya, hogy beérés után drasztikusan leesik a vízforgatás, ezért a mechanikai szűréshez, (általában) kell egy belső is, ami rásegít az áramlásra.

Neked pont az a szerencséd ezzel a mérettel, hogy az említett hiányosság, leginkább 100 liter fölött szokott előjönni, mert ami biológiailag már megszűrné az aksit, annak beérés után, kevés a vízforgatása.

Ezért ha csak külsőt akar valaki, annak bőven túl kell méreteznie, hogy pár hónap után is egészséges flow legyen az aksiba.

Több száz liternél, ez brutális költséget jelentene, ezért jobb választás a külső+belső kombó.

De 50 liternél csak pár ezerrel kerül többe egy picivel nagyobb szűrő.

A növények zsúfoltságától, és a fényerőtől függően, én 600-700 l/h körüli szűrőket néznék.

Igaz, hogy az elején ez túlzónak tűnhet, de olyat kell venni, amin vannak csapok. Azokat megfelelő mértékig el kell zárni, vissza kell fojtani a vízhozamot optimálisra.

(Ez nem árt a szűrőnek, így van megtervezve, a majdan kialakuló baktériumtelepek is ugyanígy fogják fojtani, és egy évtizedig is működik így egy szűrő.)

Aztán ahogy érik, iszaposodik a rendszer, értelem szerűen úgy nyitod ki a csapokat.

Még annyi, hogy hasonlóan a szettekhez árult sz@rokhoz, sajnos a külsőkhöz árult gyári szűrőanyag is sok esetben elég silány minőségű. Telerakják semmire se jó biolabdákkal, stb, úgyhogy arra számíts, hogy azt lehet, hogy cserélni kell.

Amúgy ilyen kis akváriumhoz, az is jó, ha az egészet úgy ahogy van, megtöltöd kékszivaccsal, az máig a legjobb ár/érték arányú szűrőközeg.

jan. 18. 09:07
 4/15 A kérdező kommentje:

Zárt tetős akvárium, nekem az akasztós nem opció sajnos :/

A tető meg sajnos kell, muszáj elszeparáltnak lenni az élőterüknek a környezettől (legyek, bogarak, stb.)

jan. 18. 09:10
 5/15 A kérdező kommentje:

Én ezt néztem ki:

[link]

Ez milyen?

jan. 18. 09:14
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

3-mas vagyok, ez is elég jó szűrő

[link]

Egyébként az adatoknál van olyan, hogy gyárilag ajánlott méret, meg olyan, hogy a Green Aqua által ajánlott max méret.

Ez a te esetedben azért lehet érdekes, mert a gyári ajánlás, (aminek egyébként is a minimumja a reálisabb teljesítmény)

az a biológiai szűrés kapacitásához van mérve, a vízforgatást, mechanikai szűrést szinte teljesen figyelmen kívül hagyják, ahogy mondtam, arra belső kiegészítő szűrő az általános megoldás)

A GA viszont alapvetően egy akvakertész oldal, ahol extra figyelmet kap a látvány, és alapvetően hightech vonalon mozognak.

Tehát ők olyan mérethez ajánlják a külső szűrőket, amikkel önmagukban is megbirkóznak, mechanikai szűrés tekintetében is.

(persze sok növénynél, úgyis elkerülhetetlen az aljzatporszívózás, minden rendszerben)

Szóval ha csak külsőt akarsz használni, a GA ajánlások hasznosak lehetnek számodra.

jan. 18. 09:20
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

#5-össel nincs tapasztalatom.

Láthatóan egy saját márkás cucc, amit úgy szoktak csinálni, hogy valami szűrő gyártó céget megbíznak vele, hogy csináljanak "invital" feliratú szűrőket.

Kb. mint amikor pl. a sera osram fénycsöveket, használt, rátették a sera logót, és eladták 5-ször annyiért.

Szóval azt kéne tudni, ki a gyártó, de azt nem fogod tudni kideríteni.

Az eddig ajánlott Eheim, Fuval, Oase, mind nagy múltú szűrő gyártók.

Ettől persze, simán lehet, hogy az invital is egy kiváló gyártóval gyártatja a termékeit.

Amúgy az 1200 l/h eléggé "ágyúval verébre" kategória, azért ez kissé túlzónak tűnik 50 literhez.

Ha olcsóbb szűrőt akarsz, jó ár/érték arányú még ez:

[link]

Egyébként így, hogy 2 szűrővel is befürödtél, lehet, hogy én passzolnám az inviteles saját márkásat.

Biztosra menni nem lehet! De a kockázatot, lehet csökkenteni!

Ha 10.000 ft-tal olcsóbb szűrőt veszel, de az is rossz lesz, akkor az ablakon kidobott pénz! És akkor megint vehetsz másikat.

Nézd, egy szűrőt használsz 10 évig...

10.000 ft, 10 évre, az havi 83 ft plusz költség. Az semmi.

Havi 83 ft-ért jelentősen csökkented annak a kockázatát, hogy egy gagyi fost veszel.

jan. 18. 09:34
 8/15 A kérdező kommentje:

Nem netről vettem a szűrőt, hanem a kereskedésben ahonnan kb minden van.

Ezt csak úgy nézegettem

jan. 18. 09:45
 9/15 anonim ***** válasza:
Ezt most nem értem, mire írtad.
jan. 18. 10:00
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem azért fürödtél be vele, mert használtat vettél, hanem mert egy no name gagyi cég, fos terméke. És az invitalról se tudunk semmit, csak hogy egy saját márkás cucc.

Én csak azt mondtam, lehet csökkenteni a kockázatát annak, hogy megint egy gagyi szart veszel, azzal, ha valami nagyobb múltú gyártó termékét veszed, ami már bizonyított.

jan. 18. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!