Miért lett "dohos" szagú a vizem?
Hát nem tudom, elég körültekintőnek tűnsz, mindent jól csináltál amit leírtál. Én talán a szőlőre tudok tippelni, elszínezte a vizet, vagy egyáltalán nem? Nálam mondjuk nem volt még vele baj, de az újonnan főzött és áztatott tőkéknek fura szaga van. Ki volt már száradva, mikor áztatni kezdted, vagy még friss volt? Mekkora az akvárium és mekkora a tőke mérete?
Mindenesetre egy 30%-os vízcsere segíthet.
2010. nov. 6. 14:15
2/16 A kérdező kommentje:
75l-es az aksi, ki volt száradva a tőke, lepucoltam (pusztakézze, drótkefével, magasnyomásúval) ázott, majd újra tisztítás, és forralás, (sima vízben utána sós vízben(sima só semmi esxtra, nem jódozott) Vizet egyátalán nem szinezte,kristálytiszta.... de ez a szag... nem merek addig semmilyen élőlényt beletenni(se hal, se növény) míg valahogy el nem tüntetem a szagot! a tőke kb 35cm
Jól csináltad az előkészítést, mégis csak a szőlőre tudok tippelni, mivel ez az egyetlen szerves anyag az akváriumban. Könnyen megtelepszenek rajta a gombák, de ez nem veszélyes. Csinálj részleges vízcserét ahogy mondtam, de szerintem nem lesz baj. Egy beállt akváriumnak amúgyis van illata (akvarista orral). Nem tudom, akarsz-e csigát az akváriumba, de velük tesztelhetnéd, hogy nincs-e baj, mert ők érzékenyek a mérgező anyagokra.
2010. nov. 6. 14:43
Ja, a pincéknek is a nedvességtől és gombáktól van dohos szaguk. A szőlőről ezt a halak szívesen lecsipegetik, a csigák és az algaevők is fogyasztják.
2010. nov. 6. 14:44
A tőkének van szaga, de nem vészes a dolog.Cserélj vizet és tegyél bele aktívszenet, zeolitot, vagy faszenet.Mindegyiket csap alatt mosd át mielőtt használod.A tőke be is penészedhet, de ettől sem kell megijedni, ki kell venni és lecsutakolni.Később majd a halak takarítják,pl molly, guppi, platti,anci,xifó, stb.Gyári szagtalanító lötyi is létezik, de ezeket nem ismerem.
2010. nov. 6. 14:51
6/16 A kérdező kommentje:
Nagyonszépen köszönöm mindenkinek a segítséget, remélem ezután megoldódik a probléma!
Ha a probléma továbbra is fennáll, valószínű, hogy nem megfelelő a szűrés/levegőztetés. Az akvarista.hu-n találhatsz ingyenesen letölthető e-könyveket, amikől kiszámolgathatod, mi a megfelelő (de szerintem itt is van, aki szívesen segít)..
Ha a szűrőd óránként legalább 5-6-szor nem forgatja meg a vizet, tuti, hogy kicsi.
2010. nov. 6. 19:42
8/16 A kérdező kommentje:
Konkrétan 8,5x forgatja át (600l/h), az e-book okat pedig olvastam! minden esetre tettem félre vizet állni a cseréhez, a tőkét pedig leöblítem!Meglátjuk,h mi lessz!
ismét köszönöm a segítséget!
Ha még nincs benn élőlény felesleges pihentetni a vizet, senkinek nem lesz baja se a klórtól, se a hőmérséklet különbségtől :) A szűrőre pedig rengeteg amit mondasz, 2-3X elég óránként, én például 70 literhez 150-200 liter/órát használok mattennel. Nem a sebesség itt a lényeg...
2010. nov. 7. 00:42
Egy ekkora szűrőre,már érdemes esőztetőt szerelni, mert így nagyon intenzív lesz az áramlás.Nem mindegyik hal szereti, ha kavarog a víz, az esőztető egy kicsit szétosztja a nyomást és hatékonyabb is a forgatás.Valóban nincs jelentősége most még a klórtalanításnak, cseréld le nyugodtan csapi vízzel és másnap tegyél egy csipetnyi halkaját a szűrőbe, hogy beinduljanak a bontóbacik.Jövő hét vége felé, már vehetsz halakat is.Ne felejtsd el fertőtleníteni őket és vigyázz a hőfokra is.Nyers és száraz kaját is vegyél.1-2 hetente csinálj 20-30%-os vízcserét, most már természetesen állott vízzel.A szűrőt mindig a leszívott akváriumvízben mosd ki, és sohase teljesen, elég ha párszor kinyomkodod.Sok sikert.
2010. nov. 7. 03:16
Kapcsolódó kérdések: