Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Nem tudom ilyenek, vagyis...

Nem tudom ilyenek, vagyis etetési módok, léteznek-e már? Infó a részletezésben lent! (Mert mi van ha el kell utaznunk pl. 7, 14, akár 17 napra, és nem találunk senki - pláne megbízható - embert/rokont, aki az alábbiakat becsületesen megcsinálja?)

Figyelt kérdés

Halak, illetve szobanövények etetéséről/táplálásáról volna szó.

Ha ilyesmi létezik egyáltalán, mert addig egyikbe (kiváltképp az akvarisztikába) egyáltalán nem fogunk bele. Szükségünk van információra mindenről - így például erről is!

Első:

Olyan etető és levegőztető rendszer, mely hosszabb utazások alkalmával (nyilván erre azért ritkán kerül sor) ellátná a halakat a szükséges tápanyagokkal és levegővel - illetve egy másik rendszer tisztítaná is az akváriumokat.

Második:

Szobanövények esetén pedig (bár ezekből lenne kevesebb, akváriumokból több) a megfelelő - például csepegtetett - vízmennyiséggel látná el a növényeket. Ha más nem, akkor _legalább_ az első nyolc-tíz napban. Utána, a hazaérkezés pillanatában, úgyis megkapnák ami kell nekik. Addig pedig így jobban kibírják/kibírnák, mintha az első tíz napban nem kaptak volna semmit.

Eme fenti két különböző "élettér" etetésére és táplálására léteznek-e már megoldások, technológiák, esetlegesen házi praktikák (vagy az egyikre, vagy jobb esetben mindkettőre)?

okt. 18. 20:45
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Csak azért kötöttem bele mert szerintem ilyen amatőröknél gyakori “gumiszavak” kicsit rontanak az amúgy nagyon jó írásodon"

A népi elnevezések sokkal kevésbé zavarnak mint a tudományoskodóak. Van teknősbékám de tudom hogy hüllő. Ez úgy terjed mint a népdal vagy a herpesz, szájról szájra. Azt viszont utálom amikor latin neveket erőltetnek mert egy zsargonhoz vezet ami az átlag embert kizárja a megértésből.

"kommentet mondjuk kutyákról, de az agarakra úgy hivatkozik mint “az a sovány nyurga”. Az agár nem az a lapított pofájú görbelábú, lógónyálú izé? Úristen 20-évig tartottam terráriumban egy agarat amiről azt hittem kockás sikló!

"Father Fish technikáival kapcsolatban. Jóformán csak pozitív visszajelzéseket látok." A net tele van hormonzavaros, hisztis tinivel akik csak a pozitív visszajelzésekre vadásznak. Kivárják hol van a többség és oda csatlakoznak.Ezért ilyen szar a politikai platform. Amikor az aqvapónia indult pisztrángokkal (egyszerre termel halhúst és zöldséget), jeleztem hogy én tartottam pisztrángot, nem fog működni. 100%-ban voltam kerékkötő gazember aki csak gáncsoskodik. Ma már törpeharcsával nyomják.

"Nyoma sem maradt a szép teaszínnek." Csak tippelni tudok, az áramlás hiányában a nehezebb fajsúlyú festett víz leülepedett, ott meg lebontották az anaerobok.

okt. 22. 09:19
 12/14 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“A népi elnevezések sokkal kevésbé zavarnak mint a tudományoskodóak. Van teknősbékám de tudom hogy hüllő.”

Igen, de ebből nem derül ki ,hogy görög teknősről vagy sárgafülű ékszerteknősről van szó s ez nem elhanyagolható mikor azt kérdik ,hogy mondjuk mivel kell etetni vagy baj-e ha beleesett a szomszéd kerti tavába. Persze mikor csak nagy általánosan írsz teknősökről akkor mindegy.

Te tudod ,hogy hüllőről beszélsz, de mondjuk aki még soha nem látott teknőst vagy csak keveset tud róluk azt összezavarhatja (találkoztam már olyannal aki a vörösfülűimre azt hitte kétéltűek mert hát részben vízben él és hát “teknősBÉKA”, ugye). Mert ahogy írod nem béka, ahogy nem angolna az elektromos angolna sem, de még a sziréngőték sem hiába gondolják annak a helyiek. A “mountain chicken” névről is teljesen más állatra gondolsz mint ami valójában.

S ez a helyzet a házmesterhallal is. Mert az milyen állat? Oké ,hogy a többség általában valamilyen páncélosharcsára gondol, de láttam olyat aki ancira, más moszatevő márnára használta. Egyetemben az “algaevő/ alganyaló” kifejezéssel.

Szép és jó, magyaros hangzású ez a házmesterhal, csak kontextus nélkül szinte használhatatlan mert jószerivel bármilyen talajlakóra ráaggatható. S ez igazából az egyetlen problémám vele.

“Azt viszont utálom amikor latin neveket erőltetnek mert egy zsargonhoz vezet ami az átlag embert kizárja a megértésből.”

Ez így van mióta egynél több nyelv létezik és több tudást halmoztunk fel mint amit legfeljebb kamasz korodig megtanulsz s fejben tudsz tartani. Ha bármilyen területtel akar az ember foglalkozni akkor találkozni fog annak szavaival. Senki sem úgy látta meg a napvilágot ,hogy vágja mi az a “koridorász”, viszont ha akvarisztikával szeretne foglalkozni akkor találkozni fog ezzel s a jobb megértés végett használni is fogja. Állatoknál nem ritka ,hogy a tudományos nevét is oda kell biggyeszteni ,hogy félreértés nélkül mindenki tudja miről van szó (főleg mikor olyanról van szó aminek még konkrét angol neve sincs, nemhogy magyar).

Na jól kiveséztük ezt a házmestert 😅 Kicsit kínosan hosszú lett, bocsi.

“A net tele van hormonzavaros, hisztis tinivel akik csak a pozitív visszajelzésekre vadásznak.”

Mondjuk ránézésre Father Fish már kicsit meghaladta ezt a kort s a videói témája miatt nem gondolom ,hogy a kommentelők is hisztis tinik lennének. Na, azért nem valami random TikTok celebről meg az aktuálisan divatos gatyákról beszélünk.

“Amikor az aqvapónia indult pisztrángokkal (egyszerre termel halhúst és zöldséget), jeleztem hogy én tartottam pisztrángot, nem fog működni. 100%-ban voltam kerékkötő gazember aki csak gáncsoskodik. Ma már törpeharcsával nyomják.”

Remek példa! Tehát minimum egy jól megindokolt ellenvélemény volt s miután kipróbálták kiderült ,hogy pisztránggal tényleg nem működik. Ha száz másik ember is kipróbálja akkor száz másik jön rá ,hogy úgy nem fog működni. Pont ezért írtam ,hogy Father Fish módszerei csak-csak kell működjenek mert sok-sok embertől akik kipróbálták érkezett pozitív visszajelzés. Nyilván el lehet cseszni, mint mindent az életben. Az nem kérdés ,hogy ez sem 100% biztos siker.

Meg egyébként is, nem is a hal trágyázza a zöldséget, hanem az algakaparó. Nem? Bár lehet kitenyésztették a kérődző halakat, nem tudom, ennek annyira nem jártam utána.

“Csak tippelni tudok, az áramlás hiányában a nehezebb fajsúlyú festett víz leülepedett, ott meg lebontották az anaerobok.”

Lehet. Bár jó gyorsak voltak, illetve ez nem nagyon magyarázza meg ,hogy akkor ugyanez miért nem történt színezett s szűrő nélküli akvában. Persze lehet ,hogy így volt, ki tudja. Mindenesetre köszönöm a tippet, elteszem egy magyarázatnak hátha kicsit elhomályosítja azt a kérdőjelt.

okt. 23. 07:21
 13/14 anonim ***** válasza:

"Ha bármilyen területtel akar az ember foglalkozni akkor találkozni fog annak szavaival" Na de egy olyan nép nyelve a tudományé akik szórakozásból irtották ki észak Afrika, közel kelet, Európa vadvilágát? Legyen a hadtudományé, építészeté, jogtudományé de a biológiához méltatlan.

" Ha száz másik ember is kipróbálja akkor száz másik jön rá ,hogy úgy nem fog működni. " Azért kellett több ezer pisztrángnak kínhalált halnia mert az ellenvéleményt lesöpörték olyanok akik sosem értettek hozzá.

"Meg egyébként is, nem is a hal trágyázza a zöldséget, hanem az algakaparó. " A kérdésre a válasz nem digitális. A szobai futóka gond nélkül hasznosít olyan vizet amitől az átokhínár darabokra hullik.

"akkor ugyanez miért nem történt színezett s szűrő nélküli akvában. " Azért annál csak jobb magyarázat mind hogy "a fa visszaszívta"

okt. 23. 09:38
 14/14 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“Na de egy olyan nép nyelve a tudományé akik”

Van egy olyan érzésem ,hogy nincs olyan nyelv aminek a képviselői ne követtek volna el valamilyen szörnyűséget. Viszont ez nem a tudomány hibája. A tudomány egy módszertan a világunk megismerésére s az emberek döntik el mire használják a tudást. Tudománnyal eljuthatsz a kőbaltától az atomenergiáig, de azt nem mondja meg ,hogy azzal a tudással egy város energiaigényét látod-e el vagy felrobbantod.

Viszont a tudást szeretnénk átadni a következő generációnak, mint mindig. Ahhoz használható szavak kellenek amik alatt mindenki ugyanazt érti. Az mindegy ,hogy mit csináltak a latin, görög, francia vagy angol ajkú emberek, ha egy szó, jelenség, állat vagy bármi olyan eredetű szóval van illetve akkor azt kell használni ,hogy elkerüljük a félreértéseket.

Ennyi erővel a népi szavakra is haraphatnál mert hát a magyarok is tettek ezt-azt és napjainkban nagyon gyakori az elhízás, alkoholizmus, családon belüli erőszak, korrupció stb-stb. Most akkor mennyivel jobb egy ilyen nép nyelvén illetni egy állatot (ráadásul úgy ,hogy az a szó még csak nem is egyértelmű)? Semennyire, de felesleges összemosni szakszavak eredetét az azt a nyelvet beszélő emberek tetteivel.

“Azért kellett több ezer pisztrángnak kínhalált halnia mert az ellenvéleményt lesöpörték olyanok akik sosem értettek hozzá.”

Kelleni nem kellett volna. Ha megindokolva megmondtad miért nem fog működni akkor azzal te mindent megtettél. Ha a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye.

“A kérdésre a válasz nem digitális.”

Az csak egy poén akart lenni a korábbi algakaparós megjegyzésedre 🙃

“Azért annál csak jobb magyarázat mind hogy "a fa visszaszívta"”

Igen, az. Viszont egyik sem magyarázza meg teljesen a jelenséget s azt sem ,hogy máskor (akár nálam, akár másoknál) miért nem történt ilyen. Viszont ezt így nem is fogjuk tudni kideríteni s nem is azért írtam. Csak egy érdekesség akart lenni egy egyszeri esetről azzal kapcsolatban ,hogy miért nem szabad sajátos eseteket/ esetekből általánosítani.

Úgy érzem itt kezdtünk mindent kicsit túltolni és eléggé elkanyarodtunk az eredeti kérdéstől. Kezdtük azzal ,hogy hogyan lehet etetni a halakat nyaralás alatt s itt mindjárt politikai bűnözőt csinálunk a fél világból.😅 Szerintem én ezt a témát ejtem s megpróbálok a kérdésnél maradni. Persze kivéve ha a Kérdező nem bántja a szócséplésünket.

okt. 23. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!