Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » 96 literes egy csöves akvárium...

Sanzii kérdése:

96 literes egy csöves akvárium 18w 6500k. keveseltem a fényt. vettem bele led lámpát igaz 8watt 8000k .-s de azota ahova a led világit mintha barna algásodna az 1-2mm gyöngykavicsom. létezne hogy attol?

Figyelt kérdés
szept. 23. 15:10
1 2 3
 11/25 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“Mennyivel jobb ilyesmiről vitatkozni minthogy elég-e a bettának egy pohár víz.”

Igen, jobban nem is tudnék egyetérteni 😁

“Számtalanszor előfordult nálam a megnyúlási szindróma amit sikerült legyűrni () úgy hogy a fényen spektrumon soha nem változtattam.”

Ahogy írtam több dologra is reagálhatnak hasonlóan. Nyúlás, kopaszodás nem egy dolog váltja ki. Sőt, megkockáztatom ,hogy a legtöbb esetben inkább a tápanyagszintekben van a hiba mintsem a kékkel túllőtt fényben. De elvileg az is okozhat ilyesmit. Azzal a LED-el meg lehet eltolhatja a fényét kékes irányba s ezért írtam ,hogy okozhat ilyesmit. Feltételes módban, mert olykor meg minden megy simán mert hát miért ne.

Mikor nálam volt nyúlás-kopaszodás akkor az szinte mindig a gyenge fény miatt volt. Emlékeim szerint főleg az átokhínár és vízicsillag hisztizett. Előbbi ugyan nőtt, de olyan rusnya-satnya volt hasonlóan mint nálad, utóbbi az alsó leveleket dobálta. Viszont feltűnt ,hogy a fényhez közeli részeik szebbek. Csak a fényt fejlesztettem s rövid időn belül az átokhínár buja bokros, telt lett, a vízicsillag meg nem dobált több levelet s a felső része szépen vörösödött. Még a békalencse is sokkal hosszabb gyökereket eresztett s a levelei is szebben nézett ki, már amennyire a békalencse szép tud lenni :))

Naszóval van ilyen is, olyan is. Ezért is írtam a Kérdezőnek ,hogy figyelje nála hogyan viselkednek s az szerint alakítson. Igazából ez kellene legyen az elsődleges módszer. Kezdők (főleg kezdő akvakertészek) sokszor abba a hibába esnek ,hogy méricskélnek mindent is s ha papíron nem talál akkor változtatnak össze-vissza, közben elfelejtik ténylegesen megfigyelni a dolgokat s kicsit elgondolkodni azon ,hogy mit is szeretnének és hogyan.

“"Az A-tervhez hozzáfűzve szerintem meg nem kellene csökkenteni a fényt"

" Szóval ha pár hét használat után inkább többet ártott mint használt akkor jobb kivenni."”

Jó, ez kicsit önellentmondásnak tűnik. Szóval csak tisztázásképpen ahogy írtam az az extra LED mindenhogyan bizonytalan ezért azt nem vettem figyelembe. Csak az 1 db 18w csőre gondoltam ami nem sok szinte 100 literre. Szóval szerintem azt nem kell csökkenteni, maszkolni vagy akármi. Legegyszerűbb gazoknak éppen eleget tud, legalábbis is ha még azok sem élnek meg akkor valami más baj van.

“Tiéd a felelősség! A barna algától fitoplankton bevetésével szabadultam meg”

Ez nem tudom miért lenne ellenszenves megoldás. Mármint az igaz ,hogy a manapság divatos kimondott növényes akvák nem a “természet bevonásáról” szólnak, hanem sokkal inkább arról ,hogy lehetőleg minden paramétert az ember kontrolláljon. De ettől függetlenül nem hiszem ,hogy bárki értelmes ember ezt ellenezné.

Mikor nálam volt barna alga az jellemzően a mindig a kezdeti szakaszban volt, aztán az esetek szerencsés hányadában idővel visszahúzódott. Akkor is főleg gyenge fény mellett, ezzel is erősítve azt a –részben– tévhitet ,hogy ez egy gyenge fényt szerető cucc. Gondolom erősebb fénynél azért ritkább mert olyankor zöld névrokonai kiszorítják.

Nekem inkább cianobaktériumok okoztak fejfáját. Viszont öröm az ürömben ,hogy főleg utolsó hobbiéveimben jelentek meg, szóval utólag inkább “utolsó koporsószegként” tekintek rájuk.

Egyébként én is szívesebben látnék több igazán biotóp akvát. Vagy ha nem is egy az egyben biotóp, de amolyan rendes, változatos ökoszisztéma-félét, s jó lenne ha az emberek nem kapnának frászt mindentől ami megjelenik s nem ők raktak be. Tudod, például olyan FatherFish-féle “kajahálós” rendszerekre gondolok.

szept. 25. 20:01
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Sosem voltam zsigerileg ilyen guru, tápozás nélkül emelt fénnyel havonta kellett növényeket cserélgetnem. A tápozás is csak akkor lett tűrhető ha magam kotyvasztottam.

Az akvakertészet nem igazán érdekel mert mesterkélt és természet idegen ezért túlbonyolított. Persze szép mint egy festmény de csak egy dísz, nem hiteles. Az én hobbim az üveg szobató planktonokra alapozva. Érdekesebb és egyszerűbb az egész mivel biológiai szabályzással sokkal kevesebb a változó az egyenletben mint kémiaival. De mivel soha nem vagyok elégedett ezért gyakran elcseszem.

szept. 25. 23:54
 13/25 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“tápozás nélkül emelt fénnyel havonta kellett növényeket cserélgetnem”

Mondjuk azt hozzátenném nem elhanyagolható infóként ,hogy a “fejlesztett fény” még mindig nem haladta meg a közepes fényerő csúcsaként emlegetett 0,5 w/l-t. ~100 literre volt 2x18w fényem, sima T8 6500K csövekkel. Az úgy 0,36 w/l, szóval ja. Voltak kicsit kisebb meg nagyobb üvegeim, de azokban is hasonló értékekkel dolgoztam.

Szóval még bőven low tech vonalú fény volt az. Ez, plusz emberesebb halnépesség melletti 0 külön tápozással nőttek szépen az említett gazok és társaik. Legfeljebb a crypto-k s hasonlók kaptak valamilyen gyökértablettát, de sokszor még az sem volt.

S szerintem egy kezdő ezerszer inkább egy ilyesmit rakjon össze minthogy fejest ugorjon… igazából bármi bonyolultabba. Ha nekem sikerült akkor nem létezik ,hogy bárki másnak ne menne.

“Az akvakertészet nem igazán érdekel mert mesterkélt és természet idegen ezért túlbonyolított. Persze szép mint egy festmény de csak egy dísz, nem hiteles.”

Mélységesen egyetértek, nagyon jó hasonlat! Azok az igazán extravagáns növényes akvák tényleg nagyon mesterséges-ízűek (mert valahol azok is) és tényleg inkább néznek ki egy festménynek vagy számítógép háttérképnek mint egy élő rendszernek.

S megint felhozva a kezdőket sokan sajnos úgy esnek neki az ilyeneknek ,hogy nem is tudják ,hogy egy olyannal napi-heti szintű nem pici munka van azért ,hogy mutatós maradjon. S még úgy sem őrzi meg a mutatósságát míg a világ mert ezek tényleg inkább egy jó fényképre vannak kitalálva. Egy olyannál nem tudsz csak úgy 1-2 hétre elugrani nyaralni ,hogy ne egy algakatasztrófára meg elrusnyult növényzetre érj haza.

“Az én hobbim az üveg szobató planktonokra alapozva. Érdekesebb és egyszerűbb az egész mivel biológiai szabályzással sokkal kevesebb a változó az egyenletben mint kémiaival.”

Egy biológiailag változatos üveg nekem is szívem csücske ☺️

Egy időben nagyon nyomtam még az ilyen-olyan mini-ökoszisztémákat mikor akár csak egy befőttesüvegbe raksz földet pici vízzel, esetleg előre beraksz pár növényt s gerinctelent vagy iszapot/ talajt állóvízből s szintén ottani vízzel feltöltöd. Aztán csak hátradőlsz s figyeled milyen újdonságok bukkannak elő nap mint nap, hogyan változik az év folyamán. Ha úgy hozza össze az ember akkor halkajának is kiválók. Akár külön üvegben nevelve, akár magában az akváriumban.

Van is pár YT csatorna ami foglalkozik ilyesmikkel, az egyik ilyen amit követek az Life in Jars?, a másik Homemade Echosystems, linkelem egy-egy utóbbi videójukat ha érdekel:

[link]

[link]

Meg természetesen ott van SerpaDesign, de ő sokkal ismertebb:

[link]

Meg ha már linkelgetek s említettem akkor itt van FatherFish is, ez a legutóbbi videója:

[link]

szept. 26. 20:08
 14/25 anonim ***** válasza:

Fú köszi a sok házifeladatot! A mocsári fauna tetszett a legjobban, bár biztos így nem csinálnám mert olyat nem tűr meg a család ami szennyvízre hasonlít. Nem beszélve a sok potenciális gyilkosról (fonálférgek, agy evő amőbák) akikhez képest egy aligátor húsvéti nyuszi. Nehéz ezt elismerni de erősen szelektálnék az esztétika és a biztonság javára.

A hangyás kiváltotta belőlem a támadási ösztönt úgy kellett lefogni mert ezen a nyáron szétszedték a lépcsőmet és kinyírták a barackfámat.

A teknős az akvában tiszta horror. Egyszer mikor még bébi volt én is beraktam mert azt hittem lomha buta hidegvérű de mikor már a fele neonrajommal végzett át értékeltem a hüllőket.

A sok művészi akvát úgy művészték hogy öt-hatszáz literből 100-at hagytak meg az állatoknak a többi 400 kg dekoráció. Ha ezeket kivenném belőle probléma mentes minimál low tech.

"Szóval még bőven low tech vonalú fény volt az. Ez, plusz emberesebb halnépesség melletti 0 külön tápozással nőttek szépen az említett gazok és társaik." Na így már mindjárt értem, én mindig alultelepítettem halakkal a növényest, a jó szivem volt a kudarc oka.

Amiket írtál csupa múltidő. El sem tudom képzelni hogy valaki felszámolja ha ennyire ért hozzá, ha csak nem börtönben ül akváriumi halak túltelepítéséért.

szept. 26. 22:30
 15/25 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“bár biztos így nem csinálnám mert olyat nem tűr meg a család ami szennyvízre hasonlít.”

Amúgy ja, közeli felvételek mindig olyan érdekesek, már aki vevő az ilyesmire. De egy lépéssel távolabb meg olyan mintha szennyvizet ápolgatna az ember 😅

“Nem beszélve a sok potenciális gyilkosról (fonálférgek, agy evő amőbák) akikhez képest egy aligátor húsvéti nyuszi.”

Hát igen, ez a hátulütője a természet behozásának. Az is jön vele ami nem annyira kedves.

“A hangyás kiváltotta belőlem a támadási ösztönt úgy kellett lefogni mert ezen a nyáron szétszedték a lépcsőmet és kinyírták a barackfámat.”

Uh, bocsánat ,hogy kellemetlen emlékeket hoztam fel. Csak linkeltem mindegyik utolsó videóját, de van a srácnak nem-hangyás videói is bőven.

“Egyszer mikor még bébi volt én is beraktam mert azt hittem lomha buta hidegvérű de mikor már a fele neonrajommal végzett át értékeltem a hüllőket.”

Nekem gyerekkoromban vörösfülü ékszerteknőseim voltak. Na ők is megtanították nekem ,hogy a “lomha teknős” többnyire a szárazföldi növényevőkre igaz. Mert ők ahhoz alkalmazkodtak ,hogy tankosak legyenek s a kajájuk amúgy sem fut el. Viszont ami halat eszik az bizony olyan gyors mint az. De nem csak a szájuk gyors, ők még a szárazon is tepertek mint az állat.

“A sok művészi akvát úgy művészték hogy öt-hatszáz literből 100-at hagytak meg az állatoknak a többi 400 kg dekoráció. Ha ezeket kivenném belőle probléma mentes minimál low tech.”

Ne is mond, mikor látom ,hogy a hatalmas akvát háromnegyedik pakolják kövekkel-fákkal, utána mindenhova egy-egy méteres színes bokor 🙃 Jó, azoknál a halaknak kb csak annyi szerepük van ,hogy valami mozogjon is. Meg praktikus is ha nincs sok hal mert úgy jobban kiszámolható a tápozás, ami az olyanoknál mondhatni alap.

Én inkább rábíztam a természetre s ha véletlenül egy növényfaj sehogy sem akart megélni akkor nem borítottam az egészet tápozással-méricskéléssel, simán csak dolgoztam azzal ami megélt.

“Na így már mindjárt értem, én mindig alultelepítettem halakkal a növényest, a jó szivem volt a kudarc oka.

Amiket írtál csupa múltidő. El sem tudom képzelni hogy valaki felszámolja ha ennyire ért hozzá, ha csak nem börtönben ül akváriumi halak túltelepítéséért.”

Na-na, nem voltak azok TÚLtelepítve. Általában… nem nagyon…

Mikor már átestem a kezdő “de az eladó azt mondta” szörnyűségeken s tudtam is mit csinálok akkor csak olyan fajokat tartottam amiknek elég volt a hely.

1 cm hal=1 liter víz ökölszabály is jól működött mert nem voltak nagy fajaim, persze nem centiztem ki, hagytam azért még szabad litereket. Hogy írjak is egy konkrét példát volt 100 literben 1 paradicsomhal, kb 10 ékfoltos razbóra és 6 csokicsík.

Meg máskor más fajokkal is hasonló arányokat tartottam, szóval volt hal, de azért igyekeztem nem túltolni.

Na meg amit még nem említettem ,hogy vízszerető szárazföldi növényeket is szerettem felhasználni. 1-2 emberesebb buzogányvirág meg monsztera, pár valamilyen futóka-szerűség s a nitrát bőven 10 ppm alatt volt (egyedül azt s ammóniát mértem, de ezeket is mindig csak eleinte ,hogy legyen valamilyen számszerű adatom is a rendszer állapotáról).

S igen, múltidő. Már több mint egy éve ,hogy az utolsó akvát is felszámoltam. Jelenleg ami élő van az csak pár szobanövény. Részben kissé belefáradtam, részben ilyen-olyan magánéleti dolgokat is ki tudnék találni kifogásnak, de talán a belefásulás, lendület s kreativitás megcsappanása lenne a fő/ igazi ok.

Szóval most szünetet tartok. Azt nem tudom mikor térek vissza a hobbiba, ha egyáltalán. Mindenesetre igyekszem naprakész maradni s addig is segítek a kezdőknek amiben tudok.☺️

szept. 27. 20:14
 16/25 anonim ***** válasza:

" egy növényfaj sehogy sem akart megélni akkor nem borítottam az egészet tápozással-méricskéléssel, simán csak dolgoztam azzal ami megélt." Ez a normalitás de én fordítva vagyok bekötve. Én akkor kezdem el unni ha minden rendbe van. Szerencsére ilyen csak ritkán fordul elő és néhány hétnél tovább nem tart.

"vízszerető szárazföldi növényeket is szerettem felhasználni." Sőt terráriumnál, aranyhalasnál kötelezővé tenném.

" de talán a belefásulás, lendület s kreativitás megcsappanása lenne a fő/ igazi ok." Ez vérlázító! Én meg itt döcögök a rengeteg fejlesztésemmel (biotáp, ülepítőszűrő, aut.vízcserélő, víztakarékos stb). 3 akvával kb. 200 év alatt végzek a teljeskörü tesztekkel, hidegvizi, trópusi, bettás, aranyhalas, sügéres, túlzsúfolt, garnélás, anubiastól a vénusz légycsapóig. Kezdőkre ezt nem lehet bízni mert nincs összehasonlítási alapjuk.

Ébresztő, már egy csomó kezdő azért dobta ki az aranyhalait mert Te alkotói válsággal küzdesz.

szept. 28. 09:08
 17/25 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“Én akkor kezdem el unni ha minden rendbe van.”

Ez néha nálam is így van, néha nem. Erősen függ ,hogy például mennyi “nem sikerült/ hiba van” szakasz előzte meg a “most nincs semmi baj” részt. Ha túl simán mennek a dolgok akkor gyanús, szinte már keresem a hibát mert nem hiszem el ,hogy ne lenne, viszont ha túl sok gebasz van akkor utána jól esik egy kis sikerélmény.

Természetesen a rendszer normális változása-fejlődése nagyon is szívmelengető. Sőt, az az egyik legjobb része az egésznek. De hát néha kellenek problémák, különben sokminden túl unalmas lenne. Mondják…

Na meg alapjáraton én nem vagyok egy túl spontán ember, nem kedvelem a váratlan eseményeket, szeretem ha minden előre tudható, “számolhatok” vele, fel tudok készülni rá. Ami persze az élet legtöbb területén nincs így. Nem tudom, lehet kicsit autisztikus is vagyok (nem vizsgáltattam, de az megmagyarázna ezt-azt). Ez lehet az oka annak ,hogy te szereted a folyamatos változást, míg én inkább ha lehet a stabilabb utat választom.

“Sőt terráriumnál, aranyhalasnál kötelezővé tenném.”

Egyetértek. Sőt, szerintem többször kellene azok előkerüljenek. Egy sima kishalasban is rengeteget segíthetnek. Sokszor az emberek úgy elmerülnek (:D) a víz alatti növényekbe ,hogy el is felejtik ,hogy felfele is van hely.

“Én meg itt döcögök a rengeteg fejlesztésemmel”

S nagyon jól teszed! Döcögés nélkül nem jutsz egyről a kettőre, ahogy most én sem. Hidd el, bántam/ bánom is, viszont mikor még voltak akkor meg azt bántam ,hogy folyamatosan halogattam a leállást. Aztán egy ponton úgy voltam vele ,hogy ha már ennyire erősen bennem van ,hogy abba kellene hagyni akkor hagyjam abba. Az élőlényeknek is jobb ha nem “szájhúzva” állok hozzájuk (az ezzel járó kisebb-nagyobb elhanyagolásokkal) hanem tényleg bele tudnék adni mindent.

Van egy hosszabbacska bakancslista arra az esetre ha… de most ez van az “így lesz a jobb mindenkinek” reményében.

“Ébresztő, már egy csomó kezdő azért dobta ki az aranyhalait mert Te alkotói válsággal küzdesz.”

Ezt viszont nem értem, megkérhetlek ,hogy elmagyarázd?

Az biztos ,hogy az én munkásságom miatt senki sem dobta ki csak úgy az aranyhalait🤔

szept. 28. 19:38
 18/25 anonim ***** válasza:

"Az biztos ,hogy az én munkásságom miatt senki sem dobta ki csak úgy az aranyhalait" Bocsánat ez az értelmezés fel sem merült bennem. Ez egy sugalmazás akart lenni az újrakezdéshez ott ahol a legnagyobb szükség lenne a megújulásra.

Salx Narval visszavonulása is nagy veszteség, ha Te is kiszállnál le lehet kapcsolni a villanyt.

szept. 28. 22:23
 19/25 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“Ez egy sugalmazás akart lenni az újrakezdéshez ott ahol a legnagyobb szükség lenne a megújulásra.

Salx Narval visszavonulása is nagy veszteség, ha Te is kiszállnál le lehet kapcsolni a villanyt.”

Oké, értem. Viszont igaz ,hogy én magam már nem űzöm a hobbit, de igyekszem naprakész maradni és ugyan úgy segíteni a kezdőknek mint ezelőtt. Nem tervezem itt hagyni a GyK-t, legalábbis nem belátható időn belül. Szóval ha szó nélkül eltűnnék akkor elkapott a rendőrség túltelepítés gyanújával 😞

Egyébként Salx Narval visszavonult? Mármint az feltűnt ,hogy itt az oldalon egy ideje alig látni sok másik válaszolóval egyetemben (közben meg Platypus újra aktív :)), de a hobbiból is kiszállt? Vagy csak úgy érted ,hogy a GyK-ról tűnt el?

szept. 29. 20:31
 20/25 anonim ***** válasza:
"Egyébként Salx Narval visszavonult?" Nem tudom csak nem ír mostanában. Egyszer azt írta betegséggel küzd remélem nem ezért passzív. Baromira hiányzik innen. Néhányszor lecseszett amiért kezdőknek ajánlgattam az ötleteimet. Azóta nem teszem.
szept. 30. 07:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!