Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért pusztulhatott el a guppim ?

Dorika.M.M..fan kérdése:

Miért pusztulhatott el a guppim ?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Ma meg halt az egyik guppim tegnap még semmi baja se volt evett meg minden reggelre meghalt . Majd ma a másik guppim is kezdett rosszul lenni (tegnap óta nem evett, adtam nekik enni ) nagyon lassan mozgott és néha le süllyedt a víz aljára az úszóit is lassan mozgatta közel a testéhez, most pedig az egyik növényes dekoráció kove alatt fekszik . Nem tudom mi lehete a baja mert a többinek látszólag semmi baja sincs esznek lubickolnak játszanak igen élénkek és érdeklődőek . Kérlek segítsetek nem tudom mi lehet a baja !?:/ 2024.08.25

aug. 25. 21:39
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, most láttam, hogy írtál még, 54 lityis fedett aksiba egy betta pont elfér, még néhány razbórát is vehettek mellé. Bár ha jól láttam van molly-tok is, az nem kompatibilis a bettával. A razbóra viszont tökéletes kezdő hal, nem igényel különösebb odafigyelést :D
aug. 26. 21:11
 12/17 anonim ***** válasza:
43%
7-es vagyok, ezt inkább az állatkereskedésben kérdezd meg mert remélem jobban értenek hozzá mint én.10-es hát nem tudom ki mondta neked hogy igénytelenek mivel nem azok.Bettákat tudom ajánlani viszont guppik tényleg nagyon finnyásak, egy sima környezetváltás miatt is képesek feldobni a hasukat.
aug. 26. 21:16
 13/17 anonim ***** válasza:
81%

#10 vagyok, #12 az internet meg a barátaim :D

"Az akváriumi tartásukat bátran ajánljuk kezdő akvarisztika rajongók számára is."

-akvainfo.com

"tartása és tenyésztése sem ütközik különösebb nehézségbe" ... "A guppi igen jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Eredetei élőhelyei is elég változatosak, elmondható tehát róluk, hogy a legtöbb akváriumi körülmény megfelel a számukra."

-greenaqua

"nem túl bonyolult feladat gondoskodni róluk"

-petguru.hu

Sajnos a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy nem így van :(

aug. 26. 21:24
 14/17 anonim ***** válasza:

#12 vagyok, #10es fura hogy szakértōk ilyeneket írnak miközben akiknek volt ilyen haluk ugyanazt mondják mint én :/

Régen voltak halaim de egyetlen egy halt meg és annak máig nem tudom az okát mivel kicsi voltam, egy algaevō volt.(lehet csak öreg volt már)

aug. 26. 21:38
 15/17 anonim ***** válasza:
44%
A guppi alapvetően szívós és igenis kezdőknek való hal, viszont a problémát le is írtad: boltból vannak. A boltba honnan jön? Importként ázsiából ahol lényegében antibiotikumos-gyógyszeres vízben úsznak tömegszaporítva halfarmokon, már több generáció óta. Szerinted mi van, ha ezeket kiszedik ebből a gógyszeres közegből ahol eddig valami visszafogta a mindenféle betegségeket? Ezek az import halak és pár generáción át míg le nem szelektálódnak eléggé addig gyenge immunrendszerűek, nem könnyű őket életben tartani. A szűrés amid van azzal van tapasztalatom, nem mondom, hogy nagyon rossz, de vannak vele gondok, nem nagy a szűrőfelület hiába van több rekesz benne, mechanikai szűrésre jó de biológiaira nem annyira tökéletes. Próbáljatok normális helyről, normális guppikat venni és ne tegyetek melléjük fertőből (bolti import stb) másik halat mert az okozhat gondot még a legjobb törzsnél is. Ill. a guppiknak nagyon magas a c-vitamin igénye, az általános díszhaltápok nehézkesen elégítik ki, lényegében skorbutosak lesznek nagyon gyakran, az egész az immunrendszerük romlását okozza. Egy guppinak 2000 mg/kg c-vitamin lenne ideális kutatások alapján de a műeleségek általában jó ha tartalmaznak 4-500 mg/kg mennyiséget... Ezek után ne csodálkozzon senki ha mindenféle baja van a guppijainak.
aug. 26. 22:25
 16/17 A kérdező kommentje:
Nekem is a guppyt ajánlották a boltban is a könyvben is a mit olvastam meg több oldalt is néztem hogy milyen legyen és ezt találtam . A mainapra elhullott még egy guppi( akit az előző levélben írtam ) a többi egyenlőre jól van , ettek is . Most már csak 5-en vannak 3 guppi és 2 molly . 2024.08.27.
aug. 27. 07:19
 17/17 Tevenyereggyarto ***** válasza:
83%

A 15-nek igaza van, a guppik alapból nagyon is szívósak és kezdőknek valók lennének. Gondoljunk csak arra ,hogy például nagyon közeli rokona a szúnyogirtó fogaspontynak ami kb csak ott nem élt és telepedett meg ahova be sem vitték. Viszont mára már nagyon gyakori a beltenyésztett, gyenge guppi. Egy fokkal jobb ha megbízható magánszemélytől veszel.

Egyébként bettából is ki lehet fogni gyengét :/

Egyelőre ne vegyél új halat mert lehet csak ennyit bír a rendszer. 7 guppi 54 literesbe bőven elég (mollinak meg semmi keresnivalója nem lenne ekkora helyen). A boltban kapott tanácsokat inkább fenntartással kezeld, sajnos gyakori a rossz tapasztalat. Viszont ezeket ajánlom:

[link] , [link] , [link] , [link]

Nem írtad vannak-e növények (s ha igen, milyen, mennyi stb) vagy mikor hogyan cserélsz vizet.

Azt ajánlom szerezz be növényeket. Ami gyengébb világítás alatt is általában megél az anubias és páfrányfélék, cryptocoryne-félék, békalencse, mohák; esetleg gyorsabban növőkből az indiai vízicsillag, kocsánynélküli ambúlia.

Vízcserékből mehet heti 1x 30% vagy 2x 15-30% azonos hőfokú, klórtalanított vagy pihentetett vízzel.

A szűrőt csak akkor tisztítsd ha már muszáj ami belsők esetében kb 4-5 hetente esedékes, ha nem bír ki legalább 3-4 hetet hozzányúlás nélkül akkor az jó jel arra ,hogy túl gyenge (mármint kevés a szűrőközeg). Tisztításkor csak az akváriumból kivett vízben finoman nyomkodd ki a szivacsot.

Kajákból ahogy írták a tápok nem a legjobbak, néha napján elmegy. Kaphatnak puhára főtt/ forrázott zöldeket mint uborka, spenót, cukkini, sárgarépa, tök s dinnye héja stb., plusz esetleg algatabletta.

Állati eredetűből mehet élő vagy fagyasztott fekete és fehér szúnyoglárva, artémia/ sórák, vízibolha stb.

aug. 27. 07:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!