Ha megkérdezik tőlem hogy mi hiányzik egy halról, és amit mutatnak az egy hátúszó nélküli aranyhal, akkor mi a helyes válasz hiányzik a hátúszó a halról, vagy nem hiányzik mert ezen a fajon nincs?
Nem azért, de rámentem a linkre, és fél percen belül kiderítettem a helyes választ :)
"a legtöbb díszhallal ellentétben az aranyhalnak valóban léteznek fajtái, melyeknek elvárt megjelenését, tulajdonságaik kombinációját standardban rögzítették. Ilyen például a ranchu fajta, ami amellett hogy oroszlánfejű, hátúszó nélküli, kerekded, rövid testű és rövid úszójú halat jelent. "
Magára a fajtára mondhatjuk, hogy hiányzik a hátúszója. A fajtán belüli egyedre viszont szerintem már nem igazán, mert annál ez a normális. Helyesebb azt mondani, hogy nincs neki.
- Jé, mi történt ezzel a halacskával? Hiányzik a hátáról az uszonya.
- Ó, ő eleve így született, a szüleinek sincs. Ez egy fajta-jellegzetesség.
Akkor beszélünk valaminek a hiányáról, ha annak genetikailag meg kéne lennie, de valamilyen okból (genetikai hiba, sérülés vagy egyéb okokból) még sincs meg. Nem beszélhetünk hibáról, ha már genetikailag rögzítve van a nem meglét.
Az aranyhalaknak sok fajtái vannak, más fajta standarddal, ezeket direkt így tenyésztették, csak akkor beszélünk úszó hiányról, ha egy olyan fajtát nézünk aminek kéne lennie, de annak a hibával rendelkező példányának még sincs.
Így van: Nincs neki, de nem hiányzik.
Rajtad sincs se uszony, se szarv, se szárnyak - mégse mondhatom azt, hogy hiányzik rólad, mert nem is kéne rajtad lenniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!