Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen módszerrel előzitek...

Milyen módszerrel előzitek meg a csigainváziót?

Figyelt kérdés

Előre is bocsánat ha kicsit hosszú, teljes képet próbálok adni a helyzetről.

Viszonylag friss vagyok még a hobbiban, de már négy akváriumot építettem és tartok karban (ebből egy a sajátom). Anno a saját akváriumomnál nagyon figyeltem rá hogy ne kerüljenek potyautasok az üvegbe, fertőtlenítettem minden növényt ami nem TC-s volt, mégis sikerült behurcolni pár pajzscsigát, amik mostanra már eléggé megcsappantak és folyamatosan fogynak a mai napig, de még mindig jelen vannak.

Most egyik rokonom megkért hogy tervezzek és építsek neki egy 112 literes akváriumot, de ő sem szeretne semmi csigát. A tervem most az, hogy kipróbálom a dark-startot, három hétig lámpa nélkül fog menni az akvárium és csak utána lesz beültetve, úgyhogy ezalatt a három hét alatt mindenféle vegyszeres kezelés megoldható lesz, utána úgyis csinálok egy nagy 80%-os vízcserét mielőtt ültetni kezdek. A növények szinte mind TC-sek lesznek, de vannak olyanok is amiket ilyen módon nem fogunk tudni beszerezni.

A kérdés tehát, hogy ti milyen módszerrel szoktátok megtenni ezt. Én anno 1:10-es arányú fehérítős oldatba mártottam a növényeket kb. 10-15 másodpercig, majd egy vízelőkészítős oldatban áztak nagyjából fél órát beültetés előtt, és mégis bekerültek a pajzscsigák. Van valami praktikátok erre?

A másik amire gondolni tudok, hogy a dekoráción vagy a talajban voltak csigapeték, amik vízbe kerülés után keltek csak ki. A talajom ADA Amazonia 2, a dekor pedig seiryu kövekből és vasfából áll. Az új akváriumnál a fa ki lesz főzve, a kövek szintén át fognak esni egy fehérítő oldatos fürdőn, de a talajt nem tudom hogy lehetne kifertőtleníteni, és szerintem elég kontra-produktív is lenne, nem véletlenül nem szabad átmosni az aktívtalajt behelyezés előtt. Ezért gondoltam valami vegyszeres kezelésre a dark start ideje alatt (no-planaria szer vagy esetleg valami erősebb gyógyszer ami megöli a puhatestűeket). Valaki esetleg próbálkozott már ilyennel? Mi vált be?

Még egy infó, hogy ugyan úgy mint az én akváriumom, RO vizes lesz, tehát dark-start alatt a vízkeménységet kb. nullán tudom tartani, ami ha jól tudom nem túl kedvező a csigáknak, mert kalcium hiányában a meszes házuk nem tud kifejlődni. Az én akváriumom startnál GH=2 keménységű volt, mégis túlélték a pajzscsigák.

Bármi tippet, trükköt és személyes tapasztalatot szívesen fogadok, mert mást nem tudok már kitalálni hogy miképp lehetne teljesen megakadályozni a csigainváziót.

jún. 11. 13:42
 1/8 anonim ***** válasza:

Azt a csigát meg szabad enni?

Mert akkor csak összeszeded, beviszed, megsütöd, és finom.:)

jún. 11. 15:07
 2/8 anonim ***** válasza:

Ja, nem kert, oké.:)

Csak vonz a csiga.:))

jún. 11. 15:09
 3/8 anonim ***** válasza:
Én a társashazba költözéses módszerrel.
jún. 11. 15:57
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Hogy szabadulj meg a csigáktól nem tudom és nem is tanácsolom mert nagyon hasznosak bár a pajzscsigával még nem volt dolgom, tapasztalataim főleg a hólyag csigákon alapulnak.

Az inváziót a kedvezőtlen körülmények okozzák, egészséges akvában nem létezik. Amikor a túlélés a cél egyre kisebbre nőnek és egyre rövidebb életűek lesznek de sokkal gyorsabban szaporodnak. Amikor jól érzik magukat nagyra nőnek és egyre kevesebben lesznek. Azért eszik néha a növényt mert az beteg (általában szén hiányos) és nem azért lesz beteg a növény mert eszik. Nehéz szénvegyületek minimális adagolásával, a növényi rostok megerősödése visszafordítja a rossz irányú folyamatokat de eltúlozva blokkolja a növekedést, garnélák kényesebb halfajok nem kedvelik.

jún. 11. 18:14
 5/8 A kérdező kommentje:
#4 Tudom hogy hasznosak, de én nem szeretem őket és a leendő tulaj sem. Garnélákkal, algaevőkkel, corykkal, megfelelő tápozással és heti karbantartással oldom meg a lebomló szerves anyagok eltüntetését és az alga távol tartását egyelőre sikeresen, mert minimális szinten van csak jelen (zöld pont és némi ecset a szűrővel szemben), de olyan akvárium meg nincs amiben semmi alga nincs. Nem eszik a növényeket, azt tudom hogy ott már rég probléma lenne ha már a növényekre mennének rá. Egész egyszerűen nem tetszik a látvány. Se a sok kis pajzscsiga (kb 1mm-esre nőnek) se az esetleges peték a porceláncsigák esetében. Ezért figyelek rá mindig hogy ne kerüljön csiga az akváriumokba amiket építek, és ezért szeretném ezt most is megakadályozni.
jún. 11. 18:31
 6/8 A kérdező kommentje:

[link]

Csak hirtelenjében lőttem egy képet a pajzscsigákról. Az a sok kis fehér pont az üvegen mind az. Eléggé belerondít a látványba. Mintha sok kis neritina vagy clithon pete lenne

jún. 11. 18:35
 7/8 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Megelőzésképpen karanténozd a nem-steril növényeket legalább 1-2 hétig, annyi idő alatt kikelnek az esetleges peték is. Azalatt ha nagyon akarod bevethetsz vegyszereket.

Utólagos megoldásra léteznek mindenféle csigacsapdák.

Esetleg állatok bevetése: ha olyan a környezet ,hogy passzol bele akkor valamilyen kisebb díszcsík faj, elsősorban botia-szerűek (bár nem tudom mennyire foglalkoznak az ilyen 1 mm-es apróságokkal); ha nem halat szeretnél akkor ott a csigaevő csiga/ helena csiga. Az igaz ,hogy ez szaporodik édesvízben, de nem olyan gyorsan, alapból inkább bujkálós faj, kicsi és szerintem mutatós, a növény-karanténos akvába is be lehet dobni párat ha látsz csigákat.

Steril növények, zacskós talajok, boltban vásárolt vízzel nem érintkezett kövek-fák stb esetében szerintem nincs miért aggódni. Ezek kb az utolsó dolgok amikből csiga kerülhet be, már ha egyáltalán lehetséges.

jún. 12. 15:51
 8/8 anonim ***** válasza:

Legalább egy hétig karanténba teszem a növényeket. Ha bolti, akkor lehet benne pióca, szitakötő lárva is. Sokkal szivatósabb probléma, mint a csiga.

Nem etetem túl a halakat.

Lágy a víz.

Szokott bekerülni csiga, de kipurcannak mert nem jutnak élelemhez és nem sokáig bírják a lágy vizet se.

jún. 12. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!