3 páncélos harcsa elvan egy akváriumban vagy kell a 6
belőle? Az a bajom, hogy így is sokan vannak nem
szerentém jobban túlzsúfolni. Elvileg 6-ot vettem és 3
sajna 1 héten belül elpusztult, 3 nagyon kevés egy
csapatnak(így kb 1,5 hónapja vannak)?
Figyelt kérdés
Úgy gondoltam hogy veszek új halakat, főleg neonjaim vannak most. (akváriumban jelenlegi halak, 1,5 hónapja turbóztam fel: 40 neon, 3 páncélos harcsa, 5 rózsa fantomlazac, ill. régről egy sziámi ormányos márna+vmi guppiféle (ők ketten maradtak meg az előző csapatból 6 éves mind a 2)
Azon is filóztam lehet nem az igazi a páncélosoknak a kemény víz. 6 év alatt 2* engedtem le vizet, sajnos nem bírták a váltást, de fura hogy csak ők.
Láttam van GH csökkentésre is már filter, lehet majd beszerzek, többi vízparaméter amúgy okés.
Mekkora az akvárium? Ha mondjuk 200 liter, akkor nem feltétlenül túlzsúfolt, de ha mondjuk csak 100 literes, akkor nem hiszem hogy kell bele még hal. A páncélosokat én kiegészíteném, mert hárman nem éreznék magukat jól. Ha meg túl kemény a víz, akkor el kell gondolkozni egy RO szűrőn, vagy úgy válogatni a halakat és a növényeket hogy bírják a keményebb vizet. Kereskedésben kérdezz rá hogy milyen vizet használnak. Mostanra már azért eléggé jól be vannak akvarizálva a díszhalak, és a legtöbb alapból csapvízben született, hozzá van szokva. Lehet hogy a kereskedés is csak simán csapvízben tartja őket, ami olyan kemény mint a tiéd. Ha mindenképp bővíteni akarod a halak számát, én páncélosokkal tenném. Ha meg nem akarsz több páncélost, kérdezd meg hogy a kereskedés beveszi-e a meglévő hármat
ápr. 6. 13:07
2/4 A kérdező kommentje:
260l környéke, de én úgy számoltam, hogy kb ennyi a max hal. mondjuk lehet 3 nem sokat dob a latba igazad van.
Nem akarok sokat költekezni, RO szűrőt kihagynám. Ilyenre gondoltam:
Kh-ba nem nyúl bele ez a szer. Nem tudom a pontos vízparamétereidet, de abból kiindulva hogy Magyarországon milyen kemény a csapvíz, könnyen szikessé válhat a vized ha csak a GH-t csökkented, a Kh-t nem. Illetve az sem feltétlen jó hogy növeli a Ph-t, ha növényezni akarsz. Igaz ezt vissza tudod csökkenteni Co2 beoldással. Az RO szűrő nem egy nagy kiadás. 30-40 ezer forintért veszel egyet. Be se kell szerelni, elég ha csak ideiglenesen rátekered a zuhanyra, legyártod a vizet, aztán letekered és elrakod. Én is így csinálom. Minden vízcsere után felrakom az RO szűrőt, megtöltöm a kannákat, visszasózom aztán egy hétig eláll a következő vízcseréig. Ennél olcsóbb és effektívebb megoldást nem nagyon találsz szerintem. 260 literre egyébként szerintem nem olyan nagyon sok ez a halmennyiség, pár extra páncélostól nem fog felborulni az egyensúly. Feltételezem 6 év tapasztalattal nem valami kis gagyi belső szűrő dolgozik egy ekkora akváriumban, úgyhogy szerintem nyugodtan rakhatsz még bele 3 halat
ápr. 6. 15:15
4/4 anonim válasza:
Előző vagyok. Én innen rendeltem RO szűrőt. Ennél van kisebb modelljük is, 25 ezer forint és kapsz mellé TDS mérőt is: [link]
Kb 8 óra alatt legyártaná neked a vizet ami kell a vízcserédhez
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!