Folyamatosan hullanak a páncélos harcsáim, mi lehet a baj?
Vettem fél éve 6db panda páncélost, abból 5 elpusztult, 1 hónapja vettem 5-öt, abból megint elhullott 2, és nem tudok rájönni, hogy mitől van.
Egyébként 120 liter az akvárium.
Rajtuk kívül neonhal 6db, rózsalazac 8db amanda lazac 5 db van meg néhány garnéla.
A többi hal jól van, ők már 2-3 évesek.
Egy külső szűrő+egy eheim sarokszűrő szűri.
Van egy Ro vízlágyítóm, azzal gyártom a cserevizet, visszasózással.
Hetente 35 litert cserélek.
Az aljzatom Jbl aquabasis plus+Jbl manado fedőtalaj, co2 nincs.
Napi 1ml tf planter és 2ml tf macro növénytápot adok.
Kaja: száraz, fagyasztott felváltva, néha élő tubifex.
Mi lehet a baj?
A halakon nem látszik külső elváltozás.
Vannak víztesztjeim, ezeket mértem: (mg/l)
Nh4:0
No2 0.02 alatt
No3: 20
Po4 0.8
Fe 0.05
Gh 8
Kh 2
Ugyan onnan vetted? Nem lehet ,hogy eleve az állománnyal volt valami baj?
A leírtak alapján amire gondolni tudok az a tubifex. Az és a vörös szúnyoglárva szokott néha gondot okozni, lehet úgy jött össze ,hogy csak a harcsáidat érintette rosszul. Próbálj ki valami más kaját s meglátjuk lesz-e változás.
Meg egy másik dolog ,hogy mennyire van meleg? Az kizárható ,hogy rövid időn belül volt nagyobb hőemelkedés s nem volt mellette plusz szellőztetés? Bár az még mindig fura lenne ha ez csak és pont a harcsákat érintené.
Meg még talán a 20-as nitrát, de az nem kellene gondot okozzon. 20 még elfogadható, még ha 30+ lenne akkor érthetőbb lenne de így 🤷
Lehet valami érzékenyebb állományt fogtál ki s akár több dolog sem tetszett nekik.
Egy helyről vettem őket. Most a napokban melegebb a víz(27fok, de most megy levegőztetés éjjel) de gondolom nem ez a baj.
Én is gondoltam már, hogy rosszabb állományt fogtam ki. De akkor a tubifexet mellőzöm.
Amúgy ezek a páncélosok érzékenyebbek az átlagnál?
Arra gondoltam, hogy 5 literes üvegbe raknék a hűtőbe vizet, és igy 5 liter cserével próbalnám hűteni, ez rizikós lehet?
“Amúgy ezek a páncélosok érzékenyebbek az átlagnál?”
Elvileg nem, még kezdők számára is kiváló fajként szokták emlegetni. Persze ettől még egy adott állomány lehet például valamire érzékenyebb.
Nem került valami réztartalmú cucc a vízbe? Nem emlékszem pontosan de azt hiszem a harcsák általában kicsit érzékenyebbek erre (ha ez hülyeség akkor remélem valaki kijavít, egyelőre ne vedd készpénznek).
“Arra gondoltam, hogy 5 literes üvegbe raknék a hűtőbe vizet, és igy 5 liter cserével próbalnám hűteni, ez rizikós lehet?”
Inkább ne. Az ilyen jeges/ hideg vizes hűtések arra jók ,hogy pillanatnyi örömöt okoznak mert leviszik hamar a hőfokot. De az utána hamar vissza is megy. S ez az ingás többet árt a halaknak mint egy stabil meleg víz.
A 27 fok amúgy sem túlontúl sok. Meg egyébként is a lényeg a jó levegőztetés/ gázcsere. Ugyanis a halak ugye hidegvérűek/ változó testhőmérsékletűek s nem is tudnak a klasszikus értelemben izzadni/ hőt leadni. Helyette melegben jobban felgyorsul az anyagcseréjük meg ilyenek. Melegebb vízben kevesebb az oldott oxigén emiatt alakulhat ki oxigénhiány. Biztos láttál már pipáló halat (akár akváriumban akár tóban), olyankor a légköri oxigént próbálja hasznosítani mert a vízben már nincs elég mondjuk a nagy meleg miatt. Viszont ha intenzíven mozgatod a felszínt (ahogy írtad is ,hogy csinálod) akkor tudod kompenzálni s lesz elég oldott oxigén a vízben. Ezért csak abban az esetben gondolnék oxigénhiányra ha előzőleg gyakran pipáltak a harcsák. De ez megint fura lenne mert ha jól tudom ők is béllégzésűek mint sok másik harcsa azaz amúgy is hasznosítják a légköri levegőt s emiatt jobban kellene bírják az alacsonyabb oxigénszintet mint a többi hal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!