Milyen szűrőt vegyek bettának? Pontos termék megnevezést szeretnék mert el vagyok veszve a rengeteg szűrő között
#Meton
Jókat írtál, viszont pár dologhoz hozzászólnék. Semmi személyes, inkább csak a Kérdező leendő bettája miatt.
“A bettának valóban nincs nagy helyigénye és egész jól is társítható, de a zsúfoltságot nem szereti.”
Ez kb igaz, de ne feledd ,hogy 33 literes akváról van szó. Abban én nem társítanám más hallal, legfeljebb csak csigákkal.
Mondjuk az “egész jól társítható” kicsit túlzás. Igaz ,hogy előfordulnak meglepően békés egyedek, de az átlag inkább körülményesen társítható.
“Én külső szűrőt javasolnék, és szerintem az se baj, ha kicsit nagyobbat veszel a szükségesnél. Legfeljebb tisztább lesz a víz.”
Jó ötlet kissé túlméretezni a szűrőt, bár egy bizonyos pont felett nem igazán lesz tisztább a víz. Ha x mennyiségű szűrőbaci képes lebontani a termelt bomlástermékeket akkor x+1 baciból szintén csak x mennyiségnek lesz elég bomlástermék. Cserébe némileg ritkábban kell takarítani a szűrőt.
“A külső szűrőnél lehet UV fényt alkalmazni, ami fertőtlenít is. Kicsit drágább, de praktikusabb.”
Praktikus mikor az ember gyorsan akar megszabadulni például vízvirágzástól meg hasonlókról. Persze ha közben megoldja a kiváltó okot. UV-t állandó használatra szerintem felesleges. Jobban szeretem ha az akvarista igazi egyensúlyra törekszik és nem valamiféle látszategyensúlyt tart fenn. Tehát azért legyen tiszta a víz mert jól van összerakva a rendszer s nem azért mert gépileg ki van nyírva minden mikroorganizmus, közben pedig ha lekapcsolnád az UV-t akkor azonnal tömegesen berobbannának.
“Ja és a szűrő töltetet is lehet variálni. Egy belső szűrőnél inkább csak a hulladékot szűri ki, a külső szűrővel a káros gázokat is.”
Ezt nem teljesen értem. Egy belsőnek a szűrőtöltetében (plusz a talajban stb) ugyan úgy megtelepednek a lebontó baktériumok, ugyan úgy szűr az is mint egy külső.
“Inkább az számít, ami a szűrő belsejében van.”
Ez is nagyon igaz. Viszont ekkora helyre bőven jó csak szivacs. Mechanikai szűrésnek be lehet tenni simán csak perlonvattát is majd utána szivacsot. Leggyakrabban T30 vagy 20.
Egy szűrőközeg attól “biológiai” ,hogy megfelelő felületet biztosít a baktériumoknak. Erre a szivacs remekül alkalmas. Az említett gyöngyök, gyűrűk stb inkább nagyobb mennyiségben tudnak érvényesülni.
“és hát a bettának nem kell szűrés”
Dehogynem. A betta is egy élő hal aminek anyagcseréje van és aminek túltermelődésébe bele tud pusztulni (pl: ammóniamérgezés). Ezért kell szűrés és vízcsere. Az igaz ,hogy meg lehet oldani gépi szűrő nélkül is, elvégre a természetben sem motoros szűrők vannak.
“A belső szűrőkhöz kell levegő pumpa is”
Ez nem igaz, miért kellene? Ha a szűrő fodrozza a felszínt az bőven jó gázcserének. A légpumpák is tulajdonképpen ezt csinálják.
Sőt, betta esetében még csak nem is olyan égbekiáltóan fontos a vízfodrozás mivel labirintkopoltyús.
Amit a külsők elárasztásáról írtál szintén igaz, ez egy létező veszélyfaktor csaknem minden külső megoldásnál. Persze léteznek erre is megelőzések, több-kevesebb sikerrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!