Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Használhatok szobanövény...

Használhatok szobanövény tápot az akváriumban?

Figyelt kérdés

Az akvárium növényekkel dúsan beültetett, élőlény nincs benne. Co2 adagolás van, fényerő nagyjából 50lumen/liter. A víz nettó térfogata 15liter körül van. Az adott növénytáp összetétele tömegszázalékban: N:7,3 P2O5:5,2 K2O:6,3.

A nitrogén elvileg karbamid formájában van jelen, tudom, hogy ez ammóniafelszabadulással jár, de gondolom ezt a szűrőbaktériumok alakítják át nitráttá. A kérdésem a következő lenne: használhatok-e szobanövényekhez való tápot ideiglenes az akváriumban, és ha igen, nagyjából milyen adagolás ajánlotok kezdetnek, az algásodás elkerülése végett?

2023. júl. 27. 08:24
1 2
 11/15 anonim válasza:

Akkor meg főleg ne tedd bele!

Azokban a K klorid formában van-ami a vízinövényekre káros, a P és a N pedig valamilyen nitrátként ami pedig vízvirágzáshoz, algásodáshoz vezet, amit a P csak megtámogat(nézz utána a '80-as, '90-es évek vízvirágzásainak okainak).

2023. júl. 27. 13:33
 12/15 A kérdező kommentje:
Olvasd el kérlek a kérdésemet részletesen. Ott leírtam, miszerint N karbamid formában, P és K oxidként van jelen.
2023. júl. 27. 17:08
 13/15 A kérdező kommentje:
Ugyanúgy, ahogy a legtöbb vízinövénynek szánt tápokban is. Azok is mind oxidok, KNO3 K2PO4 vagy nitrátok foszfátok magnézium/kalcium sói. Tehát ebben nincs különbség, egyedül a karbamid miatt aggódtam, de mint kiderült azóta, vannak olyan nitro tápok vízinövényeknek, ahol ezt szintén használják, kálium-nitrát mellett.
2023. júl. 27. 17:11
 14/15 anonim ***** válasza:
Azt értem hogy a mindennapi stresszáradatban kifáradt díszakvarista miért vesz "készre" kevert növénytápokat, fagyasztott kaját algaírtót stb. De az nem fér bele abba pici agyamba hogy az ilyen szorgalmas, kreatív emberek miért nem érdeklődnek a természet erőforrásai iránt.
2023. júl. 27. 19:14
 15/15 anonim válasza:

Kedves kérdező! Nem véletlen írtam azt, amit. Évek óta ezzel foglalkozom, ez a szakmám.

A hatóanyagokat átszámolják oxidokra az összehasonlíthatóság miatt, de a hatóanyaga nem oxid.(a foszfor pentoxid annyira higroszkópos anyag, hogy nem tudnák szárazon tartani, a kálium oxid pedig annyira reagens, hogy robnanószerekhez használják.)

2023. júl. 27. 20:09
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!