Használhatok szobanövény tápot az akváriumban?
Az akvárium növényekkel dúsan beültetett, élőlény nincs benne. Co2 adagolás van, fényerő nagyjából 50lumen/liter. A víz nettó térfogata 15liter körül van. Az adott növénytáp összetétele tömegszázalékban: N:7,3 P2O5:5,2 K2O:6,3.
A nitrogén elvileg karbamid formájában van jelen, tudom, hogy ez ammóniafelszabadulással jár, de gondolom ezt a szűrőbaktériumok alakítják át nitráttá. A kérdésem a következő lenne: használhatok-e szobanövényekhez való tápot ideiglenes az akváriumban, és ha igen, nagyjából milyen adagolás ajánlotok kezdetnek, az algásodás elkerülése végett?
Normál esetben nem ajánlanék semmit ami nem biztosan biztonságos akváriumi használatra. Viszont mivel állatok nincsenek ezért egy kísérletet megérhet ha nem sajnálod a növényeket. Mert benne van a dologban ,hogy egyik-másik tönkremegy.
Végül is a mostanában használt dolgokat is elkezdték kipróbálni, tesztelni valamikor. Nem hiszem ,hogy a tiéd beválik, de hátha.
Próbáltam utánajárni, de sajnos nem sok forrás van. Itt elvileg csak a karbamid okozhatna problémát, az ammóniára bomlás miatt, de ezt többeknél olvastam hogy nem okoz problémát, amennyiben a biológiai szűrés van. Többen használtak pl karbamid-peroxidot (hyperol tabletta) algairtásra, vagy célzottan karbamidot nitrogéntápozásra olyan akváriumokban is, melyekben garnélák és halak is voltak, azonban sem az élőlények nem mutattak stresszjeleket, sem teszttel nem volt mérhető kiugró ammóniaérték. Elvileg tehát fokozott óvatossággal adagolva, megfelelő biológiai szűrés esetén, nem lehet gond.
Most a terv az, hogy ezeket a tömegszázalék értékeket szépen átszámolom tiszta nitrátra foszfátra, és egy megfelelő vízinövény tápoldat adagolásához mérve kiszámolom ennek az adagolását. A kapott érték felével kezdenék, egyelőre napi bontásban, aztán majd meglátjuk.
A növényeket nem bánom, ha esetleg megsínylik, van másik akva, amiből pótolni lehet, úgyhogy ez most egy nagyszabású kísérletnek ígérkezik :D
“Most a terv az, hogy ezeket a tömegszázalék értékeket szépen átszámolom tiszta nitrátra foszfátra, és egy megfelelő vízinövény tápoldat adagolásához mérve kiszámolom ennek az adagolását. A kapott érték felével kezdenék, egyelőre napi bontásban, aztán majd meglátjuk.”
Nem is tudtam volna jobb tanácsot adni :D
Próbáld ki, kíváncsi vagyok a fejleményekre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!