Hasvízkór halaknál hogyan gyógyítható?
“Szerencsére ez a bolt nem csak arra megy, hogy eladja a halakat, törődnek is velük, sok helyen üzemeltetnek akváriumot :D”
Ezt jó olvasni. Ritka az ilyen :)
“Elmegy 3-4 hétig is, csak van villanyszerelő rokonom és azt mondta gyorsabban tönkre megy a szűrő ha hagyom elfojtódni.”
Hát ahhoz piszok sokáig kellene teljesen eltömődve legyen. Mármint nem mondott hülyeséget az ismerősöd, viszont ezeknek a szűrőknek bele van kalkulálva ,hogy fojtva lesznek. Eleve a szűrőközeg alapból fojt, ha pár hét után beérik akkor képes dupláját fojtani s annál ugye csak többet fojt ahogy folyamatosan rakódik meg két tisztítás között. Nyilván nem úgy vannak megtervezve (pláne egy neves márka mint amilyen az Eheim is) ,hogy könnyen tönkretegye őket a fojtás, ez nekik az alap.
Például ha megfigyeled az akváriumi szűrőknek alapból elég gyenge szívóereje van a kimenő víznyomáshoz képest. Ez az optimális akváriumi körülmények között (a szűrőbacik nem igényelnek cunamit, viszont egyes halak igen, pl).
Normál esetben azt szoktuk tanácsolni ,hogy elég megvárni a tisztítást míg már alig nyomja a vizet (nem kell megvárni míg teljesen elapad, csak legyen látványosan visszaesve a sodrás). Ez belsők esetében kb 4-5 hét. Ha ennél sokkal gyakrabban indokolt a tisztítás akkor túl sok a terhelés (=mulm azaz halkaka meg egyéb szerves törmelék. Az a barnás trutyi). Ezért tanácsoltam az extra szűrőkosár beiktatását.
Bár ez az áramlás dolog bettás akva esetében kicsit vicces mert ugye nekik alapból kb 0 áramlás kell.
Egy szó mint száz ha nem indokolt akkor nem kell gyakran piszkálni. 3-4 hetente bőven elég.
“Ha pedig nem kapták el akkor se lesz semmi bajuk.”
Ez igaz, viszont ha gyógyszerezed a fő akvát akkor ne feledd ,hogy a gyógyszer árt a szűrőbaciknak is. A kezelés után 4-5 hétig az akva gyakorlatilag friss rendszernek számít, viszont halak már vannak. Ilyenkor erősen ajánlott a szokásosnál kevesebb etetés és a több vízcsere. Mivel nem nagy akva ezért mehet 2 naponta legfeljebb 15-30% csere is.
“Nagyon köszönöm a segítséget, ha érdekel írok fejleményt”
Mindenképpen írj :)
"Ezért tanácsoltam az extra szűrőkosár beiktatását"
Ahogy néztem 5000 Ft körül vannak, én pedig most lenulláztam a számlám a gyógyszerrel, plusz fogyóban volt a cory táp és a vízelőkészítő is, úgyhogy azt is vettem. 16 vagyok, idén még 8000 Ft a szakképzési ösztöndíj (jövőre leszek 11.-es, akkor már az idei tanulmányi átlaghoz mérik, úgy néz ki megkapom a legmagasabbat) és mivel én akartam az akváriumot, a szüleim csak a vizet, az áramot, a berendezést és a halakat finanszírozták, a kaját, a vízelőkészítőt és minden mást én veszek saját pénzből. Szóval most nm tudom megvenni, de majd be fogom iktatni :D
"Ez igaz, viszont ha gyógyszerezed a fő akvát akkor ne feledd ,hogy a gyógyszer árt a szűrőbaciknak is. A kezelés után 4-5 hétig az akva gyakorlatilag friss rendszernek számít, viszont halak már vannak. Ilyenkor erősen ajánlott a szokásosnál kevesebb etetés és a több vízcsere. Mivel nem nagy akva ezért mehet 2 naponta legfeljebb 15-30% csere is."
Több vízcsere amúgy is lenne, mondták az akvarisztikában, hogy hűtsem le a vizet, mert a meleget szeretik a gombák és a baktériumok. Mivel hűtőrendszerem nincs, így csak hideg vízzel tudom lehűteni de a kevesebb kaja nem jutott eszembe, köszi! :D
"Mindenképpen írj :)"
Pár órája gyógyszereztem be (zöld lett a víz meg a kezem is :D) és tudom, hogy elméletileg még semmi hatása, de kicsit mintha aktívabb lenne a betta. Egymáshoz közel van a hőmérő és a szűrő, néha körbeússza az egyiket és odamegy a másikhoz. Ennél többet nem mozog, de legalább nem egy helyben vegetál :D
A héten megint megbetegedett de most előbb elkaptam. A többi halnak továbbra sincs semmi baja és ez a megbetegedés kb akkor történt mikor visszaállt az ökoszisztéma az előző gyógyszerezés után, szóval szerintem az öregség miatt van. Enni eszik, de látszatra nem javul (vasárnap gyógyszereztem, előzőleg is a hét nap vége felé volt látható a javulás szóval van remény).
Mondjuk a múltkori óta nem úgy viselkedik mint előtte, egész nap a szűrő és a hőmérő körül van (egymás mellett van a kettő, ott úszkál egyiktől a másikig) és csak akkor jön előrébb ha leveszem az akvárium tetejét mert ugye akkor kapnak enni. A végét járja már szegény :((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!