Üdv.Szeretnék venni nagyobb akváriumot 285l-es akva van tervbe és gondoltam vennék bele vitorlás halat.Azok mellé milyen halat még tenni? És kb. mennyit?
Nálam 4 vitorlás kb 20 vörös neonnal, egy gibbicepssel és egy tucat corydorassal volt együtt 280 literben.
A neonokat féltettem az elején, de nem törődtek egymással egyáltalán.
Sok minden szóba jöhet. Ami kizárható: túl kistestű halak mert megeheti; csipkelődősek mert szétszedik a nagy uszonyait; territoriális halak, főleg azonos vízrétegben mert a vitik is territoriálisak; meg persze minden olyan is kilőve amivel nem egyeznek az igényeik.
Ami működhet: nagyobb (kb 5 cm s attól felfele) pontylazacok, corydoras-ok, vértesharcsák (ancik, plekók stb) stb, velük egy jó kis dél-amerikai biotóp-jellegű medence összehozható. Persze jók lehetnek más földrészről is halak ugyan ezeket a szempontokat figyelembe véve. Én jobban szeretem ha a konkrét folyó/ tó nem is de legalább minimum a kontinens megegyezik.
Kicsik szűkítsük a kört: mit szeretnél, mi az elképzelésed, milyen színvilágot szeretnél viszont látni?
Na meg ezeket is ajánlom:
Szerintem max algázók, dániók.
Ha majd ivarérettek lesznek és ikráznak akkor aggresszívak lesznek. Nálam 500 literes dzsungelben volt 1 pár vitorlás, de amikor ikráztak kinyírták a neonhalakat is. Egyszer neki ütköztek és halott is volt a kis neon. Volt pillangó sügér pár is, azokat is bántották. Frenatust is.
A malabári dánióim voltak akik egy karcolást se szenvedtek, villám gyorsan úsztak. Hozzájuk se tudtak érni. Szerintem a dániók a legjobb választások.
“És úgy gondoltam h a mostani akvába tenném a betát meg a neonokat”
Mármint sima neonhal? Azzal az a baj ,hogy hűvösebb vizet kedvel mint a betta :/
Ha jól értem most 2 akvád van s az egyikben van a betta külön. Miért akarod összerakni a neonokkal, nem maradhat ő külön?
“ és a tervetett akváriumba mennének a tetrák.Es gondoltam melléjük vitorláshalat persze ha nem bántanák egymást”
Gondolom fekete tetrára gondolsz, magyarban többnyire csak azt hívjuk tetrának. Ezt csak a félreértések elkerülése végett írom mert például az angolban kb minden pontylazac valamilyen “tetra”. S volt már olyan kérdés ahogy a kérdező csak annyit írt ,hogy tetra s valaki szóvá is tette mert kicsit félreérthető. Ahogy a neonhal is mert ugye van sokféle.
Egyébként ha jól emlékszem passzolnak a vitorlásokhoz, tarthatóak együtt.
Azt nehéz megjósolni ,hogy bántani fogják-e. Ahogy fentebb írták néha baromi harciasak s még az 500 literes dzsungelben is kinyírják a lakótársakat. De például nekem is voltak vitorlásaim pár alkalommal s szinte mindig nagyon békések voltak. Ikrázáskor azt a növényt védték amire ikráztak, de nem bántották/ ölték meg a többi halat csak arrább hessegették, s az még csak nem is olyan hatalmas helyen volt. Szóval ilyen is van, de alapjáraton egy territoriális sügérről beszélünk.
Javít a helyzeten ha a tetrák már megszokták az új helyet mire jönnek a vitorlások, plusz jó ha még nem ivarérettek szóval a tetrákkal együtt nőnek fel. Meg ugye a sok növény, tereptárgy is segít.
Ha ivarérett halakat veszel akkor szerintem jobb “magánszemélytől” venni mert ő biztosan meg tudja mondani ,hogy milyen a halak temperamentuma. A bolti halak már tényleg lutrik mert ott eleve egy nem túl komfortos közegben vannak s jellemzően nem telnek el hetek mire megveszik őket szóval még csak nem is igazán jönnek ki a territoriális viselkedések/ nem érzik magukénak a bolti akvát.
54 literes remek egy bettának, viszont szűkös a vörös neonoknak (a simáknak is az lenne). Amúgy vörös neon már mehet betta mellé, pontosabban mondva jobban passzol mint a sima. Viszont nem lenne egyszerűbb a neonokat is átrakni az új nagyba, a vitikhez?
Egyébként mekkora a másik akvárium?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!