Akváriumindításkor mikor lehet majd betenni a kötözős növényeket?
A növények már mehetnek az első napokban. Sőt, ha használsz vízelőkészítőt/ klórtalanítót akkor akár a legelső nap lehet növényezni. Ezek nélkül érdemes várni pár napot, amúgy sem kell sietni sehova s jobb a növényeknek is ha nem klóros vízbe kerülnek. Ez igaz úgy általánosan a növényekre, nem csak a kötözősökre.
Utána ha minden simán megy akkor kb 4-5 hét után jöhetnek a halak. Először egy kis csapat, majd egy hét múlva a következő s így tovább. A baktériumoknak idő kell míg hozzáigazodnak a halak terheléséhez. Bár nem kötelező pont így indítani egy aksit de ez kb egy általános forgatókönyv. A lényeg ,hogy főleg a halak telepítését ne siettesd, mindent a maga idejében.
Köszönöm a válaszokat!
Nem tervezek nagy növekedést a növényeknek, lassan növőkre gondoltam csak (Anubias, gömbmohák, jávai moha, Lomariopsis lineata). Esetleg még Sagittaria subulata és/vagy Myriophyllum 'Guyana', de ezekre majd később gondolok csak.
És nem lesz agyonvilágítva sem, hogy minél kevesebb alga legyen. Van egy asztali LED lámpám + vettem csíptetősen egy picike akváriumi LED lámpát ami magában épphogy hozza majd a 0.2 lumen/litert, így tudok fokozatokat csinálni a fénnyel. Lesznek majd "napszakok". :)
Az állatokat pedig így fogom majd telepíteni:
először csigák (3 fő)
aztán garnélák (5 fő)
végül a kis 6 fős halraj (Endler guppi vagy kolibri hal lesz, úgy gondolom)
Köszönöm szépen a tanácsokat!
Hát igen, sajnos csak 54L lesz (azért, hogy elbírja az asztal), ennek megfelelően igyekszem berendezni.
De a nagyobbik Eheim pickupot vettem hozzá (60-160 L-ig). Így nagyobb a szűrőfelület. Eddig heti 1 nagy vízcserét terveztem, de a szobanövényeim jobban is kultiválnák a 2-t, mert az akvából fogom majd locsolni őket :)
Viszont a halkakára számítottam volna az akvanövények tápozásába. A két vízcsere közül elég ha csak az egyikben porszívózom? (Úgyis látni fogom a mennyiséget, mert nem teszek homokot, talajt stb. Csak ezek a kereskedésben kapható mopani stb. fadarabkok lesznek + 1 db terméskő. Meg falevelek és akkor májmoha is, de azt szerintem saját kezűleg kell gyűjtenem majd.
Még esetleg lehetne, hogy a garnélacsapat és ahalraj helyett csak csigákat + 3 db algázó gébeket tennék. Utóbbiak is megfelelnek a térfogatnak (50 literre 1-3 hal javasolt). Így mindenki algaevő. Plusz veszek mágneses algakaparót is, ha mégsem lenne elég.
A fényforrás LED, szóval mehet nyugodtan 10 órát naponta. :)
Az algákra is szükség van bizonyos mértékben.
Az endler guppik is algáznak? Vagy gébekre érted?
Egyébként ma este megvettem az első növényeket: 3 kicsike gömbmohát. Sajnos a helyszínen tudtam meg, hogy sok ott a maláj tornyoscsiga, így egyelőre még külön tettem őket egy vödör állott vízbe. Valahogy petétleníteni kellene őket, mielőtt berakom az akvába.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!