Akvárium hőmérséklete 30C. Megfő a lében?
Sziasztok. A bettám vízhőmérséklete elérte a 30 fokot. Nem tudom hogyan lehetne hűteni a vizet; baja lehet ettől a melegtől?
Érintettek még red cherry garnélák és sisakcsigák is.
Ha felment 30 fokra akkor a szobában van annyi, ugye. Ami neked sem jó. Célszerű ezt orvosolni például nappal sötétíts amennyire tudsz, este/ éjjel szellőztess.
Egyébként a bettát általában pont nem veszélyezteti a kicsit nagyobb meleg, neki eleve a 26-28 fok körül 0 áramlással komfortos. A többieket jobban megviselheti. De elsősorban őket sem maga a hőfok hanem a meleg miatt kialakulható oxigénhiány mivel melegebb vízben rosszabbul oldódik, pláne párosítva a betta miatti gyenge vízmozgással. A vízfelszín mozgatására figyelj, ilyenkor a szokottnál intenzívebb mozgás rendszerint megoldja a gondokat.
Vízcseréket is csinálhatsz, de a cserevíz ne legyen hidegebb legfeljebb 2 fokkal. A hirtelen hőfok ingadozással többet ártasz nekik. Ugyan ezért nem javasolt a jeges vizes palackkal hűtés.
Ami még elvileg hatékony az a ventillátoros hűtés. Ennek lényege ,hogy kis ventillátorok segítségével párologtatod a vizet s ez energiát (hőt) von ki a rendszerből. Én magam nem használok ilyet, de mások tapasztalatai alapján igen hatékony, megbízható megoldás.
Nappal sajnos így felmelegszik a lakás, pedig be se tud sütni a nap.
Köszönöm a válaszokat, a szűrőket megpróbáltam úgy beállítani hogy jobban keverjék a vizet, és készülök több vízcserével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!