Miből látom hogy a bettam jól érzi magát az akváriumban?
1-2 napba belesűrítetted a min. 4 hetes bejáratási időt? o_O
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
Egyébként igen, ha aktív, mozog (de nem rendellenesen sokat/ őrülten), nem túl bújós/ nem túl kedvetlen akkor általában jól érzi magát. Persze ha új szerzemény akkor kellhet pár nap mire megszokja az új helyét.
Te nem vagy normalis. 15 literben?
Nem sokaig lesz halad, nyugi.
Ha már úgyis kis helyen van friss szűrővel (az egy hét járatás bőven frissnek számít) akkor ne felejts el kb 2 naponta max 30% vízcserét természetesen azonos hőfokú állott vízzel.
Az új, nagyobb helyen (ami gondolom 40-50 liter körüli lesz) is mehet majd 2-3 naponta max 30% ha egyből átkerül a hal. Ha vársz vele 4-5 hetet akkor elvileg elég lesz a heti 2x 15-30% is.
Nem hiszem ,hogy hűvös lenne neki, a 27-28 fok bőven jó. Inkább csak ekkora helyen a fűtő mellett talált magának egy komfortos pontot. A halak amúgy is változó testhőmérsékletűek/ hidegvérűek azaz nem tudnak a klasszikus értelemben fázni. Amikor “fáznak” akkor hőmérséklettől s fajtól függően lelassulnak az életfunkcióik, bágyadtabbak lesznek, étvágytalanok stb. Bizonyos fok alatt pedig hibernálni kezdenek (már amelyik faj képes rá. A trópusi halak általában pont nem).
Magas hőmérsékleten pedig fordítva: felgyorsul az anyagcseréjük meg egyebek. Illetve ugye magas hőmérsékleten rosszabbul oldódnak a gázok, így az oxigén is. Ez a bettát pont nem zavarja mert labirintkopoltyús, de ha véletlenül mégis pipálni kezdene* akkor állítsd úgy a szűrőt ,hogy jobban fodrozza a felszínt.
*ne téveszd össze azzal amikor csak felmegy a levegőből kortyolni, az természetes mert labirintkopoltyús. A pipálás olyan ,hogy kétségbeesetten folyamatosan nyeli a légköri levegőt mert a túl meleg vízben nincs elég oldott oxigén. Ahogy írtam ez pont nem jellemző probléma a bettáknál de azért megemlítem mert kis helyen van s nyáron meleg szokott lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!