4-5 neonhalat lehet 9-10 literes akváriumban tartani?
Nem, nem lehet. Aki baromságokat ír, nem tudom miért kell hozzászólnia, ha nem ért hozzá, maradjon csendben.
50 liter alatt nem is érdemes, nem is szabad akváriumot készíteni, ez alól kivétel a bettás és a nano.
Ekkora helyen egyrészt nincs élettere a halaknak, nem tudnak úszni, másrészt nagyon hamar elfogy az oxigén, felgyülemlenek a bomlástermékek, az ammónia, ami megmérgezi a halakat. Nem áll be semmiféle biológiai egyensúly. Állatkínzás, és nem is bírják benne sokáig.
Teljes mértékben igaza van Murrnak, vagyis a 2. válaszadónak.
Osztom a véleményét, hiszen itt nem pusztán arról van szó, hogy beleteszed a halakat és kész, hanem - gondolom én - gyönyörködni is szeretnél bennük.
Namármost: mivel a Neonhal kimondottan csapathal, ezért lehetőleg minél többet kell venned belőlük. Több hal pedig - értelemszerűen - több helyet igényel.
Apropó HELY: gondolom, nem a "pucér" akváriumban tartanád őket (a 4 üvegfal között), hanem be is rendeznéd növényekkel, kövekkel, stb. Nos ez mind helyet foglal el a már amúgy is szűköcske akváriumodban - nem is beszélve a szűrőről, ami igencsak ajánlatos... akkor? Hogy is van ez a 10 liter??
Na figyelj: egy 10 literes akvárium maximum ivatásra szolgál. De Te felejtsd el! Gondolkodj minél nagyobban, mert minél nagyobb egy akvárium, annál több halat tehetsz bele, annál jobban megfigyelheted majd a viselkedésüket (röviden: annál több örömöt ad). Nem beszélve a biológiai egyensúlyról: egy 10 literes akváriumban ez seperc alatt felbomolhat, utána pedig jön a bosszúság... lehet éppen állandóan vizet cserélni, de a hal megsínyli: állandó félelemben lesz, ami stresszhez vezet. A stressz pedig egyenes út a betegség felé...
Szóval, a tartó akváriumok 50 liter felett kezdődnek, de inkább ennél is nagyobb legyen.
-----------
Való igaz: lehet kis akváriumot gyönyörűen rendbe tartani, de semmiképp sem kezdőknek való feladat.
A kereskedő nyilván nem ma kezdte, tapasztalata és mindenféle technikája megvan ahhoz, hogy megfelelően működtesse. De akkor sem kezdőknek való!
Nem!
Van egy 'irányelv' 5 cm alatti halakra. Egy liter akvárium vízre 1 halcentiméter. Tehát, ha tartasz 10 neonhalat, ami 4cm-esre nő meg, akkor 4x10=40 liter. Ennyi szügséges, hogy a bomlástermékek és a különböző gázok (pl nitrit) ne nyírják ki kapásból a halacskákat. A neonhal csapathal, aza csak csapatban szépek a színezetük. 8-10 nagyon jóindulatúan a minimum.
10L víz nyáron pillanat alatt felmelegszik és a halak nem tűrik tartósan a 30++ fokos szaunát.
Ha növényeket ültetsz bele, kell 4-5 cm talj (márpedig évő növény elengedhetetlen), meg nem töltöd ugye csurranásig, és bujkálót is raksz bele, szűrő, főtű és az üvegnek is van vastagsága. Mondjuk egy 54L-es (50x30x30) nyugodtan vejeted 40 literesnek.
Egy ilyen aksi 20% vízcserét igényel hetente (1-2 napos állott vízzel).
Ezt javasolni tudom, kezdő szett, ha tetszik a halazás, úgyis lesz nagyobb, ha nem úgyis a padláson landol.
Érdemes lenne a gyári szűrő mellé kapásból venni egy Eheim PickUp 2008-at. Ez már valamire jó szűrő. A gyári elég vacak.
Remélem segítettem!
Google a barátunk..kedves lustaság...
De olvasd el mit írnak a halacskákról ...
tehát 10literest nem olvastam
Minimum 70-100 literes legyen renden?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!