Beteg harcos. Hasvízkór?
Szegény halam az akvárium alján, oldalra hajló gerinccel fekszik.
A hasa meg van duzzadva, mintha kis sebek is lennének az oldalán.
Képek róla:
Félek hogy ez hasvízkór kezdete.
1 héttel ezelőtt súlyosnak tűnő dülledt szemből jött teljesen rendbe, még a szeme is kitisztult átlátszóvá. Sera baktopurral kezeltem, és most, a leromlott állapot miatt megismételtem az előírt a kezelést.
Emellett 15-30 perces epson sós fürdőt kapott ma (1 púpos evőkanál, az akvárium hőmérsékletére beállított 5l vízben)
Az akváriumról:
1 hal
36l (40x30x30) a talajjal számolva kb. 30l víz
Belső szűrő 300l / óra
Nitrát, nitrit és ammónia mind 0.
Lassan növő növények + átokhínár, békalencse
PH 7.6
Keménység a vízmű oldaláról nézve:
Összes keménység 126 mg/l CaO
A kezeléstől eltekintve most hogy beteges lett, két naponta cserélek 25%-30% vizet, klórtalanítva természetesen.
Tehetek bármit érte?
Tetra márkájú pelletet és fagyasztott artémiát vörös szunyoglárvát és cyclopsot etettem vele.
Ma él de fekszik az aljzaton.
Update: felült a szűrőre, legalább tud így levegőt venni.
Nem tudom hogy van -e értelme sőfürdőkkel stresszelni vagy hagyjam csak békén leoltott villannyal és várjam mi lesz vele.
Köszönöm hogy írtál. Sajnos a betta csak 8 hónapja volt nálam, és a színe is változott sokat azóta hogy elhoztam a kereskedésből, így biztos hogy túl fiatal volt szegény.
Próbálom visszaforgatni az eseményeket hogy mit ronthattam el.
Ennek a vörös szúnyoglárva fagyinak elég erős, rossz szaga is volt, most utólag gondolom hogy lehet hogy már úgy vettem hogy romlott volt.
A só amit használtam keserű só volt, nem tudom igaz -e de úgy hallottam a sima só vagy akvárium só még árthat is hasvízkórnál.
Remélem a jövőben sikerül elkerülni ezt a szomorú esetet, biztos maradok ezeknél a biztonságos fagyasztottaknál, de azokat is inkább átmosom egy szűrővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!