Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogy érdemes a növényes...

Hogy érdemes a növényes akváriumot elindítani?

Figyelt kérdés

Sziasztok. A kérdésem az lenne hogyan fogjak neki egy új akvárium benépesítésének. A növényeket egyszerre vegyem meg, és ültessem el, vagy "fokozatosan" is telepíthetem őket? Utóbbit úgy értem, hogy pl. a tervezett növények egy részét beteszem, aztán a többit úgy veszem hozzá.

Crypto fajoknak szükségük van táptalajra, vagy elég nekik a gyökértabletta?

2021. márc. 20. 11:41
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
növényekkel more
2021. márc. 20. 11:45
 2/9 A kérdező kommentje:
Na ne! De azért kövek is mehetnek, ugye? :)
2021. márc. 20. 11:47
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
és halak is!!
2021. márc. 20. 11:48
 4/9 Skid05 ***** válasza:
100%

A mezei "szaküzletben" a műanyag kosaras növények kifejlett példányok, még akkor is ha emers formában, párás közegben lettek termesztve. Éppen ezért nem probléma ha utólag pakolászod őket, úgymond azonnal bekapcsolódnak a tápanyagokért folytatott versenybe.

Ami a steril közegben termesztett (dennerle, tropica etc) és tárolt növendékeket illeti, előfordulhat, hogy egy kifejlett növényekkel teli akvában nem tudják időben felvenni a versenyt és előbb algásodnak el, minthogy megindulnának. Ez függ növénytársítástól, tápozási koncepciótól, ideértve a co2 beoldást (és annak hatékonyságát) is amennyiben van.

A cryptok egy átlagos társas akvában is elvannak gyakran még tabletta nélkül is, amennyiben a vízből elégséges foszfát és nitrát jut nekik. Egy aquaplant tabival némi foszfát-raktárt lehet alájuk pakolni 3-4 hetente, ha arányaiban több nitrát keletkezik az akvában, mint foszfát akkor kézenfekvő megoldás.

2021. márc. 20. 13:02
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Akkor ha jól értem, ha csak cryptok lennének a gyökeres növények, nem is érdemes táptalajt tenni a kavics / zúzalék alá?

2021. márc. 25. 14:48
 6/9 A kérdező kommentje:
Kiegészítés, low-tech alacsony fényigényű akvára gondoltam amíg beletanulok jobban, félek hogy a tápanyagellátást elrontom és algákat fogok etetni :)
2021. márc. 25. 14:51
 7/9 Skid05 ***** válasza:

Mielőtt berendezed és belepakolod a talajt és meglesz a cryptók kb végleges helye, akkor csak alájuk is tehetsz táptalajt. Nyilván csak azért ne legyen táptalaj, hogy benn álljon a fedőtalaj alatt, gyökerek kellenek melyek hasznosítják.

Vannak növények melyek a mikro-, míg mások a makroelemek hiányától hisztisebbek. A cryptók esetében a foszfát szokott felkiáltójeles lenni, de az alacsony és magas no3 szintet is uúgy a hírhedt crypto-olvadással jelzik.

2021. márc. 25. 20:31
 8/9 A kérdező kommentje:
Világos, sokat tanultam, köszönöm a segítséget!
2021. márc. 26. 22:51
 9/9 A kérdező kommentje:
Az akist elindítottam azóta. Végül tablettát tettem a cryptok alá, és 1-2 levelet lehullajtottak, de fejlődnek, hoztak új leveleket is látszólag jól érzik magukat :)
2021. máj. 31. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!