Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen halat érdemes tartani...

Milyen halat érdemes tartani egy 9 literes akváriumban vízforgató nélkül?

Figyelt kérdés
2010. aug. 15. 18:17
1 2
 11/18 Salx Narval ***** válasza:
81%
Az utolsónak igaza van, ez az akvárium túl kicsi.Mollyt, aranyhalat, semmiképp ne tarts benne. Guppiból is csak pár hímet, lányt ne.A garnéla jó ötlet és,hogy halat is írjak, egy kis csapat endler, esetleg, pár hím guppi, vagy egy kis raj amanda lazac.Ha jó az ellátás a közeledben lévő üzletben törpe páncélosharcsákat is szerezhetsz esetleg.Én nagyon ajánlanám,legalább egy olcsó akasztós vízszűrő megvételét.
2010. aug. 16. 05:18
 12/18 kzs ***** válasza:
60%

Na egy pillanat: minden bizonnyal nem olvastátok el a kérdést. Szóval, azt kérdezte a - leendő? - akvarista társunk, hogy VÍZFORGATÓ NÉLKÜL milyen halat érdemes tartani. HALAT és nem garnélát!

Ha a 'vízforgató' szűrőt jelent, akkor - enélkül - semmit.

Ugyanis nem lesz, ami lebontaná a káros anyagokat (vagyis a kajamaradványokból, elpusztult növényi részekből, halürülékből felgyülemlő ammóniát és nitritet), vagyis nagyon gyakori vízcsere kellene. Ez pedig nem jó a halaknak: szinte állandóan stresszben lennének, ami egyenes út a különböző betegségek, sőt az elhullás felé.

Ezért én egy szűrő nélküli akváriumba - igaza van az első válaszadónak - DÖGLÖTT HALAT ajánlanék (már bocs, de erre nem lehet mást írni)!

Ha ellenben a vízforgató a porlasztóból kijövő légbuborékokat jelentené, akkor is ugyanez a véleményem: a porlasztás még nem szűrés: felgyülemlik az ammónia, a nitrit és a nitrát = zavaros víz, állandó vízcserék: folyamatos stressz.

Az akvarisztikában lehetőleg kerülni kell mindenféle stresszhelyzetet.

De lássuk, miket is írtatok:

Amandalazac, neonhal: szűrő mellett jó lenne, de ugyebár kéne nekik növényzet (ez helyet foglal el), és ezek a halak rajhalak (vagyis csapatban érzik jól magukat úgy, mint minden pontylazac-faj) - 10 db az ajánlható alsó határ. Hogy fog mindez elférni egy 9 literes akváriumban?

Törpe páncélosharcsa - Aranyosak, de ezek is csapathalak. A hazájukban óriási tömegben úsznak. Ráadásul mozgékonyak is.

Aranyhal: felejtsd el: hidegvizi (22 fokos víz kell neki), oxigénigényes: mit fogsz csinálni, ha kánikulában a víz felmelegszik 30 fok fölé? Hmmm?

Betta: Nem könnyű eltalálni a kajáját: nem mindent eszik meg. Amit maghagy, az felbomlik, és bezavarosítja a vizet, Egyébként hajlamos gubbasztani valahol (mondjuk az akvárium alján), főleg ha megfázik: most nyáron el van fűtés nélkül, de mivel nagyon melegigényes, később kell neki egy fűtő, amihez - annak érdekében hogy a meleg egyenletesen oszoljon el a vízben - kell a vízforgató (vagy legalábbis egy oxigénfejlesztő).

Guppi, molli: felejtsd el ezeket is: először is korántsem olyan igénytelenek, mint azt írják: egyre-másra újabb és újabb változatokat tenyésztenek ki, amik egyre szebbek ugyan, de egyre igényesebbé is válnak. Különösen igaz ez a hím guppik esetében. Ja... szeretik a növényzetet (ez ugyebár helyet foglal el, főleg egy 9 literes akváriumban), és mozgékonyak: kell nekik a hely. A molli ráadásul melegigényes is.

-------

Végeredményben tehát, ha mindenképp ragaszkodsz ehhez a 9 literes akváriumhoz, amiben még vízforgató (vagyis szűrő) sincs, most is ez a véleményem: DÖGLÖTT HALAT tarts!

(vagy esetleg műanyagból készült giccs-halacskát)

2010. aug. 16. 08:21
 13/18 anonim ***** válasza:

Nézd. Itt a garnélásom, van mellette egy öngyújtó jobboldalt, így látszik milyen pici az akvárium:

[link]

Ez meg bele van nagyítva, ezen látszanak az 1cm-s halacskák is:

[link]

A halak nevét nem tudom, de ha bemész állatoshoz, és megmondod, hogy kisebb hal kell mint a neon, akkor sztem kapsz ilyesmit.

2010. aug. 16. 10:59
 14/18 anonim ***** válasza:

Előző vagyok: Tudom, hogy ez most nem a legszebb, csak nem volt kedvem még normális növényt venni bele.

Ebbe jól szaporodnak a garnik úgyhogy lassan sztam át fogom rakni őket egy nagyobba.

2010. aug. 16. 11:03
 15/18 anonim ***** válasza:
Meg van benne egy csigusz is, az csak véletlenül jött valami növénnyel amikor még pici volt, aztán megnőtt :)
2010. aug. 16. 11:12
 16/18 anonim ***** válasza:

Csak azért küldtem a képet, hogy mutassam, nincs benne levegőztető. A kis növény valamennyi oxigént biztosít nekik, és az pont elég.

Ha kevés lenne a levegőjük, akkor a halak felmennének a víz tetejére levegőért kapkodni, de hát nem teszik, szóval jó ez így szerintem.

Őszintén, ritkán tisztítom az akváriumot, algás is, de nem vészes, viszont valahogy nem büdösödik a víz, az alga meg kell a csigusznak enni :)

2010. aug. 16. 11:24
 17/18 anonim ***** válasza:
NEm véletlen nem tul algás. Sose algátlanitom a garnélás akváriumomat 15literes és ablaknál van, de majdnem mindet megeszik. hetente egyszer ha etetem őket egy morzsányi táppal.de mivel a kérdés halakra irányult, a kérdező megveszi a kis halakat ami neked is van, és nem mondta h vesz élő növényt, lehet műnövénnyel telepakolja és hullanak a halak mint a legek és algásodik mint állat mert nem eszik meg az algát a garnélák. RÁadásutl vizet se cserél ugyhogy mégroszabb lesz a helyzet. Szoval nem szépek a kilátások, amugy le a kalappal. Szép az akváriumod. Nekem is asonló. 15liter fekete talak fekete kövek a 3/4-e kb moha:) Szaporodnak mint a csuda de azért heti vízcsere nem át főleg garnélák es4etében nem árt.
2010. aug. 16. 15:50
 18/18 Erik.-.vagyok ***** válasza:
EMBEREK HOGY LEHETTEK ILYEN IDIÓTÁK ELEVE 30l FELETT LEHET CSAK TARTANI HALAT
2020. ápr. 26. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!