Milyen halat érdemes tartani egy 9 literes akváriumban vízforgató nélkül?
Na egy pillanat: minden bizonnyal nem olvastátok el a kérdést. Szóval, azt kérdezte a - leendő? - akvarista társunk, hogy VÍZFORGATÓ NÉLKÜL milyen halat érdemes tartani. HALAT és nem garnélát!
Ha a 'vízforgató' szűrőt jelent, akkor - enélkül - semmit.
Ugyanis nem lesz, ami lebontaná a káros anyagokat (vagyis a kajamaradványokból, elpusztult növényi részekből, halürülékből felgyülemlő ammóniát és nitritet), vagyis nagyon gyakori vízcsere kellene. Ez pedig nem jó a halaknak: szinte állandóan stresszben lennének, ami egyenes út a különböző betegségek, sőt az elhullás felé.
Ezért én egy szűrő nélküli akváriumba - igaza van az első válaszadónak - DÖGLÖTT HALAT ajánlanék (már bocs, de erre nem lehet mást írni)!
Ha ellenben a vízforgató a porlasztóból kijövő légbuborékokat jelentené, akkor is ugyanez a véleményem: a porlasztás még nem szűrés: felgyülemlik az ammónia, a nitrit és a nitrát = zavaros víz, állandó vízcserék: folyamatos stressz.
Az akvarisztikában lehetőleg kerülni kell mindenféle stresszhelyzetet.
De lássuk, miket is írtatok:
Amandalazac, neonhal: szűrő mellett jó lenne, de ugyebár kéne nekik növényzet (ez helyet foglal el), és ezek a halak rajhalak (vagyis csapatban érzik jól magukat úgy, mint minden pontylazac-faj) - 10 db az ajánlható alsó határ. Hogy fog mindez elférni egy 9 literes akváriumban?
Törpe páncélosharcsa - Aranyosak, de ezek is csapathalak. A hazájukban óriási tömegben úsznak. Ráadásul mozgékonyak is.
Aranyhal: felejtsd el: hidegvizi (22 fokos víz kell neki), oxigénigényes: mit fogsz csinálni, ha kánikulában a víz felmelegszik 30 fok fölé? Hmmm?
Betta: Nem könnyű eltalálni a kajáját: nem mindent eszik meg. Amit maghagy, az felbomlik, és bezavarosítja a vizet, Egyébként hajlamos gubbasztani valahol (mondjuk az akvárium alján), főleg ha megfázik: most nyáron el van fűtés nélkül, de mivel nagyon melegigényes, később kell neki egy fűtő, amihez - annak érdekében hogy a meleg egyenletesen oszoljon el a vízben - kell a vízforgató (vagy legalábbis egy oxigénfejlesztő).
Guppi, molli: felejtsd el ezeket is: először is korántsem olyan igénytelenek, mint azt írják: egyre-másra újabb és újabb változatokat tenyésztenek ki, amik egyre szebbek ugyan, de egyre igényesebbé is válnak. Különösen igaz ez a hím guppik esetében. Ja... szeretik a növényzetet (ez ugyebár helyet foglal el, főleg egy 9 literes akváriumban), és mozgékonyak: kell nekik a hely. A molli ráadásul melegigényes is.
-------
Végeredményben tehát, ha mindenképp ragaszkodsz ehhez a 9 literes akváriumhoz, amiben még vízforgató (vagyis szűrő) sincs, most is ez a véleményem: DÖGLÖTT HALAT tarts!
(vagy esetleg műanyagból készült giccs-halacskát)
Nézd. Itt a garnélásom, van mellette egy öngyújtó jobboldalt, így látszik milyen pici az akvárium:
Ez meg bele van nagyítva, ezen látszanak az 1cm-s halacskák is:
A halak nevét nem tudom, de ha bemész állatoshoz, és megmondod, hogy kisebb hal kell mint a neon, akkor sztem kapsz ilyesmit.
Előző vagyok: Tudom, hogy ez most nem a legszebb, csak nem volt kedvem még normális növényt venni bele.
Ebbe jól szaporodnak a garnik úgyhogy lassan sztam át fogom rakni őket egy nagyobba.
Csak azért küldtem a képet, hogy mutassam, nincs benne levegőztető. A kis növény valamennyi oxigént biztosít nekik, és az pont elég.
Ha kevés lenne a levegőjük, akkor a halak felmennének a víz tetejére levegőért kapkodni, de hát nem teszik, szóval jó ez így szerintem.
Őszintén, ritkán tisztítom az akváriumot, algás is, de nem vészes, viszont valahogy nem büdösödik a víz, az alga meg kell a csigusznak enni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!