Milyen akváriumot és milyen halakat javasoltok a leírás alapján számomra?
Mindenképpen édesvízi akváriumban gondolkodok.
Van egy ilyen szekrényem:
Van egy kb ennek az alapterületével egyező 2cm vastag PE habtáblám, amit csomagolóanyagnak használnak dobozba.
A tervezett akvárium max 35cm magas lehet, mert van egy 60x20cm-es rácsos fém falipolc a szekrény fölött kb 40cm-re a szekrény tetejétől, valamennyi hely is kellene a polc és az akvárium teteje között.
Szóval ide kerülne egy akvárium, de tanácstalan vagyok, hogy mekkora, és milyen halakkal, berendezéssel. Van-e megfelelő készen boltban, webáruházban, vagy inkább készíttetni kellene?
Hát akkor ahogy mondtam, max 54-es, de (ritkán mondok ilyen) inkább lefelé menjél méretben.
54-es se ad túl nagy választékot tartható halak terén, szóval ha pl eltervezed, hogy nem akarsz csak mondjuk egy hím bettát, akkor elég lenne egy 40-45 literes is. Aljzatból se kvarchomokot használj, hanem valami égetett agyagot, az jóval könnyebb.
Azért kérdeztem, hogy a polc hátulja egy síkban van e, mert mindenképpen tennél ilyenekből a hátuljára jó néhányat! :
Mondjuk 6-8 ilyen stabilizálná az esetlegesen oldalra irányuló erők ellen.
Függőlegesen... hát az egy másik kérdés, én biztos, hogy a 2 középső függőleges elem mellé beszabnék legalább egy 5 cm széles csíkot, akár fenyőből, akár bútorlapból. A legfelső laptól, egészen a legalsóig, tehát 6 db-ot.
Én apám meg asztalos, és mi készítettünk akvárium alá szekrényt.
És igen biztos elbír 60 kg-ot sőt többet is. De nem az a kérdést értsd már meg, hogy pillanatnyilag, sőt lehet 1-2 napot is bírja a terhet, hanem hogy évekig mit bír. A fa el tud vetemedni, ráadásul fröccsenő vizet is kaphat, amit bár letörölsz de befolyásolja. Nem összeszakadni fog a bútor, hanem deformálódni, ami épp elég ahhoz hogy az üveg megreccsenjen.
Másrészt nem csak egy üres akva lesz, hanem technika is hozzá gondolom, jó esetben egy külső szűrő, ami eszméletlen ronda tud lenni ha nem takarod el. Világítás, dekorok.
Jobb megfogadni a tanácsokat, mint utólag szívni.
Akkor a válasz, nem javasolunk. Röviden ennyi.
Vagy max. 30 lityis egy bettának, vagy garnisnak.
Kérdező, most a kedvedért tegyük fel ,hogy ez a bútór tényleg stabill s elbír egy ráillő akváriumot. Azt mondja 107x33 alapterület, ehez egy 30 centi magas akva kb 105 literes, de ha “csak” 100x30 alapterület lesz akkor meg 90 liter (ezek szintén marha nehezek s több évig-évtizedekig bírnia kell). A #10-eshez hasonló elképzelésre bíztatnálak miszerint lapos de hosszú akvárium valamilyen kisebb rajhallal vagy ilyesmikkel.
Ezeken az oldalakon többek közt a halakról is tudsz olvasni:
Igazából nem írtad még körülbelülre se ,hogy mekkorát szeretnél viszont megadtad a szekrény méreteit s mondtad ,hogy van egy kb ugyan akkora alapterületű habtáblád, ezekből szinte magától értetődő ,hogy akkor egy 100x30 körüli alapterületű akvát akarsz.
Mindegy, viszonyt ha a fölötte levő 60 centis polchoz igazítod s egy 60x30 alapterületű 30 cm magas akvát akarsz akkor egy standard 54 literes jó lenne, 25 centi magasággal meg 45 literes (meg figyelembe véve a polc teherbírását nyilván ezek még reális méretek).
Ezekbe mehet egy hím betta VAGY szivárványos vagy endler guppi hímek, kb 6-8 VAGY ha jobban beleásod magad a vízkémiába s nincs ellenedre esetleg vízlágyítás akkor mehetnek kissé igényesebb nanohalak (nem neon, hanem nano).
Azért erősítsd meg mindenhogy ahol tudod, ne ezen múljon, a többiek adtak jópár hasznos tippet ezzel kapcsolatban.
Szerintem egy szépen berendezett/ karbantartott 54 literes középre beigazítva jól fog kinézni. Viszont nem tudom mennyire lenne jó alája a 2 centis habtábla. Talán egy ennél azért vékonyabb polifoam vagy hasonló jobb lenne.
Ha van még kérdesed csak nyugodtan, szívesen segítünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!