Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mitől homályos az akvárium vize?

Paca001 kérdése:

Mitől homályos az akvárium vize?

Figyelt kérdés

Sziasztok, 2 hete indult ez a 30 literes akvárium:

[link] (Seachem Matrix + gyáriszivacs)

[link]

+CO2 a világítás előtt 1 órával kapcsol be és így ki. az indikátor normál-zöld színű

Hőfok ~23 fok

Napi 8 óra normál világítás + 0,5-0,5 óra "napkelte-naplemente"

A red moor fán megjelent az indításkor szokásos szintén fehér baktérium.

A vízfelszín enyhén hártyásodik. Heti kb. 40% vízcsere ioncserélt vízzel+GH Plus

Akva:

[link]

2021. jan. 6. 16:18
 1/10 anonim ***** válasza:
12%
Tuletes miatt. A felesleges kaja bomlani kezd.
2021. jan. 6. 16:23
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Jól látom, hogy nincs még előlény az akvába? Lehet akár a fától is zavaros. Nem raktál bele baktériumot? Attól is ilyen lehet.

Ha ezek közül egyik sem, akkor lehet infúzórium: egy pohárba öntesz az akva vizéből, és fény felé tartva láthatod, ahogy mozognak ezek az egysejtű lények.

A felszíni hártya: emeld kicsit feljebb a beömlőt, hogy fodrozza jobban a vízfelszínt. A nagyját papír törlőkendővel le tudod szedni.

Amúgy szép akvárium

2021. jan. 6. 16:34
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Egy biztos: nincs még megfelelő biológiai szűrés
2021. jan. 6. 16:40
 4/10 A kérdező kommentje:
3 törpe szívóharcsa ment bele 10 nap után, elég inaktívak, csak rátapadnak az üvegre és néha váltanak helyet. Túletetve biztos nincsenek, mert nem előttük is ilyen volt a víz és nem nagyon kapnak kaját, találnak az aksiba maguknak. Nincs benne +baktériumkultúra, lehet érdemes lenne. Ezek alapján az infozóriumra tippelnék
2021. jan. 6. 17:26
 5/10 Zöldfülű Törpe ***** válasza:
100%

Szia!

Van egy pár észrevételem:

- először is a halak korán jöttek.

- ezeknek a halaknak nagyobb akva, kristálytiszta, oxigéndús víz kell.

- úgy tudom, a széndioxidhoz nem egyszerű őket hozzászoktatni.

- kevés a növény, és a többség úgy látom, hogy lassan növő.

- A fény szerintem borzasztó erős, ami indokolná co2-t, de a növények nem.

- a szűrő az jó lenne, ha be lenne állva.

- A nyomó és szívó ág szerintem nem jó helyen van. A fa mögötti sarokba tettem volna a szívó ágat, a lilyt pedig a bal első sarokba a jobb oldalfalra irányítva. És persze feljebb, hogy fodrozza a vízfelszínt.

Sanszos, hogy nemsokára betegek lesznek a harcsák, ha még nem azok. A vizfelszíni hártyásodás a sok bomlástermékre utal, szóval az infuzórium szerintem is esélyes.

Amit tudsz tenni, ha kiderült hogy infzórium:

"40% vízcsere, talajporszívózással és ilyenkor az erős porlasztás, vízfelszín áramoltatás is nagyon fontos mert az egysejtűek felélik az oxigént és megfulladnak a halak. Ne adj a halaknak pár napig enni és 2 naponta csinálj 15% os vízcseréket legalább egy hétig." - Salx Narval.

Tarts 2 nap koplaló napot a halaknak, talajporszívózással egybekötve cserélj előtte vizet, kapcsold le a lámpát, állítsd erősebb felszínfodrozásra a szűrődet," -anonim.

"Ha tejfehér színű zavaros vízzel találkozunk akkor ezt Infuzóriumok okozzák. Ez akkor következik be ha :

Túl vannak terhelve a tisztító baktériumok (gyenge a biológiai szűrés ) ,

sok a mulm , rothadó növények és haltetemek találhatók a vízben

, de kiváltó ok lehet még a túl etetés is.

Ez mind bomlási folyamat ami sok esetben kelemetlen penész szaggal jár.

A bomlás során amónia keletkezik ami elősegíti az algásodást valamint drasztikusan csökentheti az oxigén szintet ezáltal veszélybe kerülnek a halaink is.

A probléma megoldása :

1. Szívjuk le a mulmot és távolítjuk el az akváriumból az öszes rothadást kiváltó dolgot.

2 . Csináljunk egy 30 % vízcserét , ez azért is fontos mert így nem csak az amóniától szabadulunk meg de , oxigénel látjuk el az akváriumot és növeljük a halaink túlélési esélyeit is.

3.Kezeljük a vizet sera nitrivekkel.

4. Növeljük a külsőszűrő biológiai töltetét." - Ricsi (akvakertesz.hu).

És a halakat én biztonságba helyezném...

Ekkora akvába csak garnikat tennék, de őket is csak akkor ha beállt a víz.

Egyébként a handscape nagyon tetszik!

2021. jan. 6. 20:39
 6/10 Salx Narval ***** válasza:
100%
Tényleg szépen berendezted de ettől még a halaknak egyenlőre nem jó, Törpi által felsorolt okok miatt. Ami viszont jó hír az az, hogy ezt nagy eséllyel nem az infuzóriumok okozzák, ez valószínűleg a fából jön ( a fát előzőleg kellett volna alaposan kiáztatni). A felszínt fodrozza a szűrőből kiáramló víz, el felszaggatja és megakadályozza a biológiai hártya kialakulását. Én is kivenném a halakat mert ez hosszú folyamat lesz mire a részleges vízcserékkel kitisztul és azért is mert így is kicsi az akvárium és a rajt is bővíteni illene. Valamint nem pont halbarát dolog "szódavízben" úsztatni őket és azért én enni is adnék nekik egy frissen indított helyen. Ha rosszúl látnám és mégis infuzórium akkor reggelre már nem fog átlátni az akváriumon és opálosból tejszerűvé válik, ez esetben azonnal lépni kell. Ellenőrzést úgy csinálhatsz, hogy kiveszel egy pohár vizet és erős fény mellett átnézel a poháron, ha izgő mozgó lényeket látsz akkor azok egysejtűek, ha semmit v csak lebegő részecskéket akkor az jobb hír.
2021. jan. 7. 05:33
 7/10 anonim ***** válasza:

Van co2 indikátorod? Mert ha nincs, es úgy tolod bele a gázt, akkor könnyen kinyírod vele a halakat.

A törpe páncélosoknak kicsi az akvárium, őket egy 54 literesben érdemes tartani.

Utánanéztem akvarista lexikonban, ajánlanéj egy 5-6 fős galaxy razbóra csapatot, nekik 30L az alja amit ír, és ők igazán mutatós halak.

2021. jan. 7. 07:15
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok jó tippet, a fáról kezd visszavonulni a baci, így remélem a víz is vízcserékkel ki fog tisztulni. A halakat kiveszem és folytatom a bejáratást. Van igen CO2 indikátorom, zöld-et jelez folyamatosan, árnyalat se nagyon ingadozik, megtaláltam a megfelelő mennyiséget remélem. Garnélák lesznek az aksiban, a szívóharcsákat az algatakarítás miatt szerettem volna bele de akkor megválok tőlük. Most kivettem vizet lámpával megvilágítva nem látok benne csak fehér "koszt" így lehet tényleg "csak" a fáról kopó baci okozza, remélem hamarosan eltűnik.
2021. jan. 7. 09:29
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Az amano garnéla kiváló algafogyasztó.

De ebben az akváriumban, ha beáll a biológia, nem nagyon kéne algának lennie.

+A co2 mellé van növénytáp?

2021. jan. 7. 09:47
 10/10 A kérdező kommentje:
Igen ADA Brighty K és Mineral
2021. jan. 7. 09:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!