Mitől homályos az akvárium vize?
Sziasztok, 2 hete indult ez a 30 literes akvárium:
[link] (Seachem Matrix + gyáriszivacs)
+CO2 a világítás előtt 1 órával kapcsol be és így ki. az indikátor normál-zöld színű
Hőfok ~23 fok
Napi 8 óra normál világítás + 0,5-0,5 óra "napkelte-naplemente"
A red moor fán megjelent az indításkor szokásos szintén fehér baktérium.
A vízfelszín enyhén hártyásodik. Heti kb. 40% vízcsere ioncserélt vízzel+GH Plus
Akva:
Jól látom, hogy nincs még előlény az akvába? Lehet akár a fától is zavaros. Nem raktál bele baktériumot? Attól is ilyen lehet.
Ha ezek közül egyik sem, akkor lehet infúzórium: egy pohárba öntesz az akva vizéből, és fény felé tartva láthatod, ahogy mozognak ezek az egysejtű lények.
A felszíni hártya: emeld kicsit feljebb a beömlőt, hogy fodrozza jobban a vízfelszínt. A nagyját papír törlőkendővel le tudod szedni.
Amúgy szép akvárium
Szia!
Van egy pár észrevételem:
- először is a halak korán jöttek.
- ezeknek a halaknak nagyobb akva, kristálytiszta, oxigéndús víz kell.
- úgy tudom, a széndioxidhoz nem egyszerű őket hozzászoktatni.
- kevés a növény, és a többség úgy látom, hogy lassan növő.
- A fény szerintem borzasztó erős, ami indokolná co2-t, de a növények nem.
- a szűrő az jó lenne, ha be lenne állva.
- A nyomó és szívó ág szerintem nem jó helyen van. A fa mögötti sarokba tettem volna a szívó ágat, a lilyt pedig a bal első sarokba a jobb oldalfalra irányítva. És persze feljebb, hogy fodrozza a vízfelszínt.
Sanszos, hogy nemsokára betegek lesznek a harcsák, ha még nem azok. A vizfelszíni hártyásodás a sok bomlástermékre utal, szóval az infuzórium szerintem is esélyes.
Amit tudsz tenni, ha kiderült hogy infzórium:
"40% vízcsere, talajporszívózással és ilyenkor az erős porlasztás, vízfelszín áramoltatás is nagyon fontos mert az egysejtűek felélik az oxigént és megfulladnak a halak. Ne adj a halaknak pár napig enni és 2 naponta csinálj 15% os vízcseréket legalább egy hétig." - Salx Narval.
Tarts 2 nap koplaló napot a halaknak, talajporszívózással egybekötve cserélj előtte vizet, kapcsold le a lámpát, állítsd erősebb felszínfodrozásra a szűrődet," -anonim.
"Ha tejfehér színű zavaros vízzel találkozunk akkor ezt Infuzóriumok okozzák. Ez akkor következik be ha :
Túl vannak terhelve a tisztító baktériumok (gyenge a biológiai szűrés ) ,
sok a mulm , rothadó növények és haltetemek találhatók a vízben
, de kiváltó ok lehet még a túl etetés is.
Ez mind bomlási folyamat ami sok esetben kelemetlen penész szaggal jár.
A bomlás során amónia keletkezik ami elősegíti az algásodást valamint drasztikusan csökentheti az oxigén szintet ezáltal veszélybe kerülnek a halaink is.
A probléma megoldása :
1. Szívjuk le a mulmot és távolítjuk el az akváriumból az öszes rothadást kiváltó dolgot.
2 . Csináljunk egy 30 % vízcserét , ez azért is fontos mert így nem csak az amóniától szabadulunk meg de , oxigénel látjuk el az akváriumot és növeljük a halaink túlélési esélyeit is.
3.Kezeljük a vizet sera nitrivekkel.
4. Növeljük a külsőszűrő biológiai töltetét." - Ricsi (akvakertesz.hu).
És a halakat én biztonságba helyezném...
Ekkora akvába csak garnikat tennék, de őket is csak akkor ha beállt a víz.
Egyébként a handscape nagyon tetszik!
Van co2 indikátorod? Mert ha nincs, es úgy tolod bele a gázt, akkor könnyen kinyírod vele a halakat.
A törpe páncélosoknak kicsi az akvárium, őket egy 54 literesben érdemes tartani.
Utánanéztem akvarista lexikonban, ajánlanéj egy 5-6 fős galaxy razbóra csapatot, nekik 30L az alja amit ír, és ők igazán mutatós halak.
Az amano garnéla kiváló algafogyasztó.
De ebben az akváriumban, ha beáll a biológia, nem nagyon kéne algának lennie.
+A co2 mellé van növénytáp?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!