Indítottam egy 125 literes élőnövényes akváriumot 2 hete. De sajnos homályos a víz. Mi lehet a baj?
Hát nem részletezted túl az egyszer biztos…
Miért vannak benn a halak?
Avagy érett szűrővel/talajjal/vízzel indítottál?
Mióta homályos a víz (halak előtt, után, kezdetektől)?
Hányszor kapnak enni a halak és mit?
Halak: fajok, egyedszám? Egyszerre lettek telepítve?
Szűrőt tisztítottad a két hét alatt?
Milyen töltet van a szűrőben?
Milyen vizet használsz (előkezelt, pihentetett csapvíz, egyéb)?
Növényzet stagnál/életjeleket mutat?
Amennyiben a „víztisztító” egy vízelőkészítőt takar, az hasznos cucc, de sem a nitrifikációs sem pedig az infuzóriás problémákra nem lesz hatással, amíg a kiváltó feltétel(ek) adottak.
Elöljáróban annyit, hogy erős a gyanúm, a halak jóval korábban érkeztek, mint amit a baciflóra ezen a ponton elbírt volna, a felbillent baciegyensúlyból pedig más baktériumok húztak hasznot, őket látod a vízben. Egy extra vízcserét beütemeznék, előzőleg víz pihentetéssel.
Ez rengeteg hal a 2. hét végére, így továbbra is tartom az előzetes feltételezésem: sanszos, hogy a beöntött löttyök ellenére a szűrő nem állt készen a halak jelenlegi létszámára. Abban sem vagyok biztos, hogy a különböző vízkezelők együttes hatása nem játszott közre ebben. Példának okáért a safestart és a filter boost mit tudnak amit a másik nem? A túlöntözött bacikultúra elindíthat egy opálosodást, amire újabb lötty lesz a válasz, egyik vízkezelőt a másik miatt veted be.
Az etetést visszafognám 2 naponta 1x bőven elég lenne, akár felváltva a talajlakókat és a vízközt táplálkozókat, és beiktatnék egy-két hétközi extra vízcserét előkészített vízzel (milyen vizet használsz? GH? kH? celsius?). Esetleg ha van benn friss fa dekor, akkor az is rásegíthet a ködös vízre. A vízcserékkel, a bacik szaporodásával, a növénytömeg növekedésével a ködnek el kéne tűnni.
Ami a halak társítását illeti, a gurámi-dánió-guppi trió nem a legszerencsésebb. Előbbiek nyugodt, békés, párban, háremben tartandó, állóvizekből származó jószágok, utóbbiak sem agresszív, de izgága fajok, akár az előbbi hárem-idill kárára, eredendően áramló folyóvizekből.
No3-0, No2-0, GH-8, KH-6-10 között, PH-7,2, Cl2-0
Háromszor cseréltem vizet. Egyszer egy 10%-osat esővizzel még a halak érkezése előtt.. akkor teljesen letisztult a viz..aztan 2 napra ra ujra homaly lett.. utánna 20% csapvíz ami állt 3 napig.. sajnos 10% ot hozzá öntottem friss csapvízből mert túl sok vizet szivtam le az akváriumbol. Most 3 nappal ezelőtt pedig 20% állott esővizet tettem bele.. + ugyan ugy homaly volt tegnap estig. Tegnap este tettem bele accu cleart letisztitotta a vizet szépen de olyan mintha apró porszemek lennének benne kissebb nagyobb méretben.. most azon gondolkodom hogy letakarom az akvariumot.. azt olvastam hogy talan az megszünteti..
Milyen teszt értékei ezek? JBL gyorsteszt? Csíkteszt?
Már csak azért, mert a nullás no3 nem feltétlen jelent jót ha megbízható a teszt, pláne ennyi hal mellett, egyben a válasz a ködösödésre is. Ha nh3 akart lenni az megint más.
Az esővizet miként szűrőd meg előzetesen? Városból vagy vidéki forrásból gyűjtöd?
Igen szoktak bevetni 3 napos blackoutot, előtte egy 30-40%-os csere, utána szintén, közben meg elzárni minden fényforrást és etetés sincs. Mivel ezek szerint a növények fejlődést mutatnak, ki fogják bírni, a halak kaja nélkül szintén, az egysejtűek viszont kevésbé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!