A haltartás tényleg nagyon nehéz?
Teljesen más, mint bármilyen más állatot tartani, ugyanis bármilyen más állatnál konkrétan azt az állatot tartod, egy akvárium esetében meg a halak egy nagy rendszer részeit képzik, és leginkább a nagy rendszer egészséges fenntartásán múlik a halak egészsége is!
Itt egy régebbi kérdés, többek közt a 12-es válasz az enyém, ajánlom figyelmedbe:
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..
11-es vagyok, most olvasom, a 9-es nyúlja a szövegemet! :D))
Nem baj, a hülyeség is gyorsan terjed, fel kell vele venni a versenyt! :)
Ez lenne itt a beugró:
- [link]
- [link]
Itt pedig a különböző fajok igényeinek tudsz utána nézni:
- [link]
- [link]
- [link]
Én is azt látom a legnagyobb problémának, hogy rengetegen nem hajlandóak utána nézni az akvarisztikának, egyáltalán fel sem merül bennük, hogy kellene: belerakod a halat a vízbe, néha megeteted, ez a hülyének is megy, nem?! Nem.
Ha meg rosszul indulnak, vért fognak izzadni, amire kijavítják a hibáikat.
Szóval _véleményem szerint_ nehézséget jelent, hogy:
- Az akvárium egy komplex rendszer, egy mini ökoszisztéma. Ahhoz, hogy egy egészségesen működő akváriuma legyen az embernek, minimum a nitrogén vegyületek körforgását meg kell értenie, meg némi vízkémiát (pl. miért ne önts péhámínuszt az akváriumba?).
- A gyári akváriumszettekben gagyi a szűrő és a világítás. Ez gyakorlatilag a kudarcra készíti fel a kedzőket: döglik a hal, nem nő a növény, stb.
- Meg kell érteni a halak igényeit és kompatibilitását, illetve meg kell ismernie a "normális" viselkedésüket (hogy rögtön lássa, ha gond van). Ez némi internetes kutakodást és logikát/tervezést igényel.
- A gyakori díszhalbetegségek - ahogy a nevük is mutatja - gyakoriak. Egy részt fel kell ismerni időben, hogy betegek a halak, másrészt mivel hallal foglalkozó állatorvos nincs, az akvaristának magának kell azonosítania és megoldani a problémát. A kérdéseket olvasva az első pont is gond: az akvárium komplex rendszer, a halak megbetegedését pedig általában a vízminőség romlása okozza.
- Az édesvízi akvarisztika az egyszerűbb, olcsóbb, könnyebben kivitelezhető. Tengeri esetében több paraméterrel dolgozol, több eszközzel dolgozol, az élőlények érzékenyebbek, nagyobb területet igényelnek (és egyesek mérgezőek).
- Abban igazad van, hogy egy JÓL működő, normálisan telepített akváriummal nincs sok gond: naponta haletetés, hetente-kéthetente 20-30%-os vízcsere, ha aktuális akkor szűrőanyag átöblítése használt akváriumvízben, növények megregulázása és ennyi.
Egyébként hogy kinek mennyire nehéz a haltartást, egyéniség kédrése is. Én tökre élvezem az utánaolvasós, tervezgetős, apróságokra figyelős aspektusát az akvarisztikának, egy csomó barátom rémesen unalmasnak tartja őket, illetve elmondásuk szerint nekik nem való, mert elfelejtenék megetetni a halakat, nem ismernék fel a stressz, a betegségek apróbb jeleit stb.
Én is kérdeznék: van valami konkrét terved, tetszik-e valamilyen halfaj, akvárium vagy csak úgy érdeklődsz?
13-mas, hát gondolom aki szerint könnyű, és le lett pontozva, az bosszúból mindenkit lepontozott... nincs új a nap alatt, ez egy ilyen oldal. (egyébként 11-es vagyok)
Kérdező, amúgy ha kicsit belegondolsz, könnyen rájösz, miért teljesen más akváriumot fenntartani, mint bármilyen szárazföldi állatot.
A halaknak az akvárium a teljes életterük, a vízben esznek , ürítenek, ez lebomlik, elrohad, mérgező anyagok keletkeznek, és ezzel a vízzel a növények is, állatok is szoros, közvetlen kapcsolatban vannak.
Olyannyira, hogy gyakorlatilag a részükké válik a víz, a növények felszívják, a halaknak meg szó szerint bediffundálódik a víz a bőrükön keresztül a testükbe.
Ezért közel sem mindegy, milyen a vízminőség, egy elég kényes egyensúlyt kell fenntartani, és ehhez az egyensúlyhoz mikroorganizmusokat, növényeket kell egészségesen tartani.
Ez az egyik legfőbb különbség, hogy közvetlenül részesei a környezetüknek.
Csak azt tudom mondani, ha érdekel, megfelelő utánajárás után érdemes kipróbálni. Általánosságban elmondható hogy aki elkezdi, azoknak a fele pár hónap után feladja, mert nem sikerül beállitani a biológiát, ami megfelelő a halaknak/növényeknek és algásodik.
Aki viszont nem adja fel, annak szerintem élvezi minden percét amit ráfordít.
Nekem napi 5 perc az etetés és a növénytápozás, heti 1xnegyed óra a vízcsere, 2hetente 1x30-45 perc mikor metszeni kell a növényeket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!