Kvarchomok növényeknek?
Akváriumba csak kvarchomokot szabad tenni, mert az mészmentes.
A kvarchomok mindenképpen jó a növényeknek, mert nincs benne oldható anyag, tehát nem ártalmas. (A cserepes növények földjét is kvarchomokkal szokás lazitani, abányahomok nem jó)
A nagyon apró szemű aljzat (sóder, homok, kvarchomok) csak azoknak a növényeknek jó, amik a vízből veszik fel a tápanyagokat. Nagyon sok ilyen növény van.
A gyökereseknek viszont nem jó, mivel túlságosan tömött a szerkezete, amiért is nem engedi át a tápanyagot a növénynek.
Emiatt én a következőket javasolnám: növényes akváriumba vagy gyöngykavicsot (esetleg bazaltörleményt) teszel - ezzel elfelejtve a kvarchomokot, vagy mehet ugyan a kvarchomok de úgy, hogy kis cserepekbe ülteted a növényeidet (és ezekbe a cserepekbe teszed a gyöngykavicsot /vagy a bazaltörleményt/). Mellé persze le kell dugni - a gyökér közelébe - 1-1 táptablettát.
-----------
A tüzépeken nagyon olcsón hozzá lehet jutni jó minőségű sóderhez, kvarchomokhoz (én 28kg-t vettem 100 /értsd: egyszáz/ forintért). Az a lényeg, hogy
1. sósavval bizonyosodj meg afelől, hogy nem tartalmaz meszet: ha pezseg, akkor meszes, és a mész tönkreteszi a halak érzékeny nyálkahártyáját (értsd: elpusztulnak a halak)
2. Kötelező átmosni, de egyszerre csak NAGYON KIS MENNYISÉGBEN szabad. A legjobb, ha kilónként mosod át. Én így csináltam, és egy-egy ilyen kis vödörnyi mennyiséget legalább 40x mostam át, mire bele mertem tenni az akváriumba. Rengeteg idő ment el (és persze a vízmennyiség, amit elfolyattam), de megérte.
(az előbbi válaszadó vagyok)
Még annyit fűznék a válaszomhoz, hogy a sóderhez, amennyiben sósav hatására pezseg (vagyis meszet tartalmaz), akkor be áztatni kell sósavba. Utána természetesen sokszor átmosni csapvízzel. Legjobb erre a forró víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!