Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kvarchomok növényeknek?

Kvarchomok növényeknek?

Figyelt kérdés
0,6-1 mm-es kvarchomokot szeretnék az akváriumba és valahol azt írták , hogy a növényeknek jó , valahol meg azt hogy nem most , nem tudom eldönteni hogy mi legyen . És a tüzépeken lévő kvarchomok is jó ?
2010. aug. 13. 20:59
 1/8 anonim ***** válasza:
A vizinövények 90%-ának tök mindegy, merta vízből vesz fel mindent.
2010. aug. 13. 21:16
 2/8 anonim ***** válasza:

Akváriumba csak kvarchomokot szabad tenni, mert az mészmentes.

A kvarchomok mindenképpen jó a növényeknek, mert nincs benne oldható anyag, tehát nem ártalmas. (A cserepes növények földjét is kvarchomokkal szokás lazitani, abányahomok nem jó)

2010. aug. 13. 21:25
 3/8 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat ! És a tüzépeken kapható kvarchomok is jó ?
2010. aug. 13. 21:37
 4/8 anonim ***** válasza:
Igazság:(Lehet hogy az általam vallott igazság:)) Nem jó a növényeknek. a növényeknek jó talajt ugy tudsz csinálni hogy gyöngykavics szerüséget, apróbb kövekcskéket keversz homokkal, úgy már jó, és a felső réteget feded homokkal és megvan oldva a növényeknek is jó, és a szemednek is, mert homok van fent.
2010. aug. 13. 21:39
 5/8 anonim ***** válasza:
Ja, a tüzépes homokot nem javasolnám,csak az akvarisztikai célra csomagoltat. Savazni is kellene.
2010. aug. 13. 21:40
 6/8 Salx Narval ***** válasza:
Bármelyik durvaszemcsés és mészmentes homok használható.Az ipari célra előállított, hófehér kvarchomokot nem kell kezelni, a többit érdemes sósavval mészmentesíteni, még a boltit is.A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy nem megfelelően van tisztítva az üzletben kapható homok, meszet,port és egyéb szennyező anyagokat is tartalmazhat.Teljes mértékben egyetértek azzal a válasszal, hogy a homokot ajánlott keverni, folyami sóderrel, vagy kőzúzalékkal.Ez azét fontos, mert lazán tartja a talajt és elősegíti a víz áramlását,kedvez a bontóbaktériumoknak és a gyökérzetnek is előnyös.A tiszta homok, főleg ha apró szemű, könnyen berohadhat, mert túl tömör az állaga.
2010. aug. 14. 05:26
 7/8 kzs ***** válasza:

A nagyon apró szemű aljzat (sóder, homok, kvarchomok) csak azoknak a növényeknek jó, amik a vízből veszik fel a tápanyagokat. Nagyon sok ilyen növény van.

A gyökereseknek viszont nem jó, mivel túlságosan tömött a szerkezete, amiért is nem engedi át a tápanyagot a növénynek.

Emiatt én a következőket javasolnám: növényes akváriumba vagy gyöngykavicsot (esetleg bazaltörleményt) teszel - ezzel elfelejtve a kvarchomokot, vagy mehet ugyan a kvarchomok de úgy, hogy kis cserepekbe ülteted a növényeidet (és ezekbe a cserepekbe teszed a gyöngykavicsot /vagy a bazaltörleményt/). Mellé persze le kell dugni - a gyökér közelébe - 1-1 táptablettát.

-----------

A tüzépeken nagyon olcsón hozzá lehet jutni jó minőségű sóderhez, kvarchomokhoz (én 28kg-t vettem 100 /értsd: egyszáz/ forintért). Az a lényeg, hogy

1. sósavval bizonyosodj meg afelől, hogy nem tartalmaz meszet: ha pezseg, akkor meszes, és a mész tönkreteszi a halak érzékeny nyálkahártyáját (értsd: elpusztulnak a halak)

2. Kötelező átmosni, de egyszerre csak NAGYON KIS MENNYISÉGBEN szabad. A legjobb, ha kilónként mosod át. Én így csináltam, és egy-egy ilyen kis vödörnyi mennyiséget legalább 40x mostam át, mire bele mertem tenni az akváriumba. Rengeteg idő ment el (és persze a vízmennyiség, amit elfolyattam), de megérte.

2010. aug. 14. 08:14
 8/8 kzs ***** válasza:

(az előbbi válaszadó vagyok)

Még annyit fűznék a válaszomhoz, hogy a sóderhez, amennyiben sósav hatására pezseg (vagyis meszet tartalmaz), akkor be áztatni kell sósavba. Utána természetesen sokszor átmosni csapvízzel. Legjobb erre a forró víz.

2010. aug. 14. 08:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!