Mitől halnak meg a halaim?Kezdö akvarisztikus vagyok,60literes az akvárium.Kikértük a kisállatboltban a tanácsokat,kitakarítottuk,vettünk szumátrai márnákat(kezdöknek),de vmi nem stimmel,már a 3.hal halt meg.Van szűrő,levegőztetö,fütö.
Az ilyeneket, hogy mi lesz a márnákkal, nem lehet "patikamérlegen kimérni".
Nincs 2 egyforma akvárium, és nincs pontos recept.
A kockázatok mértékét lehet mérlegelni, csökkenteni, bevállalni, nyilván minél kisebb és kevesebb kockázati tényező van egy rendszerben , annál könnyebb lesz hosszútávon egészségesen fenntartani.
Ez, hogy kevés egyedszámú rajhalat tartasz méretükhöz képest kis akváriumban, viszonylag nagy kockázat.
Ivarérés után halálra kergetik egymást, mert túl kevés egyedre koncentrálódik a figyelem. A stressztől leáll az immunrendszerük, utat adva az összes kórokozónak, ami egyébként természetes módon jelen van, de egészséges immunrendszer számára kezelhető mértékben.
Jön a darakór, a halpehész, uszonyrothadás, stb...
Ez mondjuk egy aránylag reális forgatókönyv.
“A harcsákat meg az algaevőket megtarthatom?”
Erre addig nem lehet válaszolni míg nem tudjuk ,hogy pontosan milyen harcsák/ algaevők.
“Be lehet az akváriumot úgy is telepíteni,hogy ők benne vannak?”
Végül is maradhatnak (amennyiben kiderül ,hogy micsodák s elég-e nekik a hely). Mármint van rá módszer ,hogy egy feltöltött akváriumba talajt rakj*. Utána jöhet a világításcsere s ha a szűrő sem jó akkor azt is. Menet közben pedig a növénytömeg növelése.
*Egy petpalackba vagy zacskóba rakod a már megmosott/előkészített talajt. Utána befogod a palack/ zacskó száját és a szájával lefele az akva fenekének teszed. Ott kicsit kiengeded a száját ,hogy kezdjen a talaj kifolyni az akva aljára s pár centire felemeled (ne túl magasra). Ekkor mikörben kifolyik a palackból/ zacskóból a talaj a víz mégegyszer átmossa így a poros víz a palackban/zacskóban marad. Nagyjából ennyi a művelet. Bíró Józsefnek (B. Joci volt a YouTube csatornájának a neve régebben) van erről is videója (asszem ez az): [link]
“Azért azért kicsit el vagyok képedve,hogy miért ajánlották a márnákat...”
Azért a 60 literbe sumi még nem éppen a legrosszabb. Mármint ez sem jó de látod nekem annó mit mivel mekkora helyre ajánlottak, szerintem az még rosszabb volt mint most a tiéd (persze attól ,hogy van rosszabb még nálad nem lesz jó :/). Én is (és sokan mások is) azt hittem ,hogy az ilyen helyeken értenek hozza... Hát sajnos az átlag boltok nagyjában nem. Vannak kivételek, de nem ők vannak többségben az biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!