Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mit tegyek, ha barnulni...

Mit tegyek, ha barnulni kezdenek a novenyeim es a 60 literes akvarium uvegfala, a benne levo kovek, valamint az akvariumban talalt barna csigakat dobjam ki?

Figyelt kérdés
Van egy 60 literes akvariumunk. Van benne 6 guppy es egy par nagyobb hal, melynek nem tudom a pontos nevet. Van benne 3 db ko, 4 db noveny. Tisztitani havonta 1x tisztitjuk. A novenyeim elkezdtek barnulni es nem tudom honnan, de talatunk 3 db csigat (barna) az akvariumban. Nem tudom hasznosak-e csigak; hogyan hozzam rendbe a novenyeimet. Sajnos ujabb csigakat talatunk, de nem tudom mit tegyek veluk.
2008. nov. 30. 18:51
 1/3 kzs ***** válasza:

Szia!

A barna alga - amiről írsz - rendszerint a kevés fény miatt képződik.

Vizsgáljuk meg, mitől lehet!

Sok mindent nem írsz ezzel kapcsolatban.

Egyrészt nem írod, hogy milyen a világításod, és mennnyi ideig van felkapcsolva egy nap.

Azt sem írod, hogy - amennyiben akváriumhoz gyártott fénycsövet használsz - ez milyen fajta cső (a fénycsövek közt is vannak különbözőek, nem mindegyik édesvizi akváriumba való).

Nem mindegy, milyen a fénycső, mivel különböző értékeik vannak: Kelvin, Lux: ezek számítanak leginkább.

Azt sem írod, hogy a fény közvetlenül jut-e be a vízbe, vagy a tetőüvegen keresztül kell mennie. Az üveg - amennyiben a fénytartomány és a víz közt helyezkedik el - igen sok fényt képes elvonni.

Ami az algákat illeti: a SERA kutatások szerint barna alga nemcsak a kevés fény miatt képződhet, hanem akkor is, ha a káros anyagok lebontása nem megfelelő.

Nem írod azt sem, hogy milyen szűrőt használsz.

Ez is fontos lehet, mivel ha a szűrőn belül nincs ami lebontsa a felgyülemlett káros anyagokat (pl. elhalt növényi részek, eleségmaradványok, stb.), abban az esetben - a szakkönyv szerint - algaképződés indulhat meg.

Nem írod továbbá, milyen növénytápot használsz. Ha netalántán nem használnál, abban az esetben tedd meg, mivel a növényeknek is kiegyensúlyozott tápanyagra van szükség. Ilyen pl. a "SERA Florena", és a "SERA Florenette A".

Ami a csigákat ileti: haladéktalanul szabadulj meg tőlük, ugyanis ez a fajta (kis barna) szívesen eszegeti a növényeket, és terheli a vizet. Ez veszélyes lehet, mert ez a kis nyavalyás nagyon könnyen szaporodik.

Próbáld meg kivenni őket az akváriumból.

Ha mégis elszaporodnának, lehet kapni SERA csigacsapdát.

(van ugyan olyan halfaj, ami szívesen eszik csigákat /ilyen pl.a Gömbhal és az Öves díszcsík/, de egyik sem 60 literes akváriumba való).

2008. nov. 30. 20:36
 2/3 kzs ***** válasza:

Szia!

Küldtem Neked e-mailt.

Remélem, megkaptad...

2008. dec. 1. 21:26
 3/3 kzs ***** válasza:

Üdv!

Ismét írtam Neked, e-mailben.

Remlélem, ez is elment...

2008. dec. 2. 15:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!