Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Arany gurámi és aranyhal tartása?

Arany gurámi és aranyhal tartása?

Figyelt kérdés
Az egyik problemam, hogy tarsas akvariumom van, es az aranyhalakat direkt nekik valo etellel kell etessem de nem tudom hogy kivitelezzem, hogy az aranyhalak ne egyek meg a tobbi hal kajajat illetve forditva. Ugye nem lesz,bajuk ha megeszik a tobbi hal kajajaz? A masik kerdesem pedig, hogy vajon mitol van az, hogy az arany gurámi párom csak a sarokba bujva vannak egesz nap majd mikor estere lekaocsolom a fenyt akkor ovatosan elkezdenek uszkalni egyebkent semmi aktivitast nem mutatnak.

2020. nov. 27. 00:50
1 2
 11/20 Zöldfülű Törpe ***** válasza:
100%

"Egyébként kíváncsi lennék még az alábbiakra:

1 milyen a szűrésed? Típus, szűrőanyag.

2 mennyi az a bizonyos hőfok?

3 hogyan csinálod a vízcseréket? Gyakorisága, mértéke, stb.

4 van-e talajporszívózás?

5 hogyan etetsz? Mivel, mennyit, mikor...

6 világítás? Mennyit, mivel...

7 milyen az aljzat? Vastagság, miböl áll..."

Jó lenne azért, ha ezekre válaszolnál, hogy az esetleges hibák kijavításában tudjunk neked segíteni.

2020. nov. 28. 08:03
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Egy tipp: jófogáson, marketplacen keresgélj, úgy nagyon olcsón találni külső szűrőt is, üveget is, világítást is.
2020. nov. 28. 11:05
 13/20 A kérdező kommentje:

1-Fluval 205 a tipus, a szurpben talalhato egy szurohab, aktivszen szurobetet egy tozeg es egy biomax reteg.

2-a bizonyos hofokot azalapjan allitottam be amit az elado mondott az allatok igenyeirol (gurami:24-28, Danio: 20-26, Aranyhal: 20-25) ezert a viz hofok 24°C

3-a vizet csere 2 hetetne zajlit (kb a vizmennyiseg egyharmada kerul kicserelesre)

4-talakporszivozas hetente 1x a het utolso napjan van a kakik kiszivasa miatt mert az osszes lehullot kajat igazabol az aranyhalak megeszik ezert csak az uruleket meg az esetlegesen lerakodott koszt kell ki szivni

5-Az etetes lemezes halkajaval illetve kiegesziteskeppen uborkadarabokkal, azt hogy mennyit azt nem tudnam pontosan leirni, ezt kitapasztaltam hogy mennyit tudnak megenni kb 5-8 perc alatt es annyit szorok nekik. Az uborkanal pedig el negyedelek egy szelet ubit, kifozom (5 perc forralas, 5 perc forro vizben allas utan fagyasztas majd forrovizzel felolvasztas) es azt teszem le nekik. Az aranyhalak szeretik fokent ok fogyasszak el az egeszet

6 a vilagitasrol nem sokat tudok csak hogy fenycso es hpgy allithatok a fokozatok (kicsi kozepes magas) altalaban kicsire szoktam allitani merr ugy vettem eszre a halak ugy erzik a legjobban magukat delelott 9-10 oratol este 8-9-ig szokott egni a feny (kb 10-11 ora)

7 az aljzat kis majdnem hogy gombolyu kavicsokbol all eltero vastagsagban teritve es van egy kis homokos resz

2020. nov. 28. 11:21
 14/20 medvemorzsa ***** válasza:

Aranyhalakat gurámival tartani? Ez komplett marhaság, és még visszafogott voltam. 25 fok gurámiknak! Lemegy az néha 23-ra is, a fűtőtestek tehetetlensége miatt. Gurámiknak 28fokos víz kell, sűrű növényzet,

Aranyhalat meg esetleg műnövényesben lehet tartani mert mindent kitúr.

Azonkívül mindent elesznek mindenki elől és stresszelik a többi nyomorultat.

Sürgősen változtass.

2020. nov. 28. 19:10
 15/20 medvemorzsa ***** válasza:

A társas akvárium nem azt jelenti hogy mindent begyűjthetsz egy medencébe ami éppen megtetszik!

A tied az nem társas akvárium, hanem egy kínzókamra.

2020. nov. 28. 19:13
 16/20 medvemorzsa ***** válasza:

De most már ez van, egyet tudsz tenni a jelen állapotban, először az aranyosokat :) beeteted, azután következzen a többi.

Aranyhalaknak bevált a közértekben kapható mirelit rákocska, ezt mikróban

kiolvasztva és éles késsel felvágva csipesszel lehet célzottan etetni.

Nagyon szeretik és nem terheli túl az emésztőrendszerüket sem, nyugodtan jól lehet őket laktatni. Ezután már a többit is lehet etetni.

Bocs az előzőért. :))

2020. nov. 28. 19:39
 17/20 Zöldfülű Törpe ***** válasza:
100%

1 a szűrő az jó (mármint ha nem lennének az aranyhalak), a töltet kevésbé. Mi az a szűrő hab? Szivacs? -az jó. Az aktív szén felesleges, valószínűleg úgyis telítődött már. A tőzeget felesleges a szűrőbe tenni, csak foglalja a helyet. A biomax réteg az kerámia, ugye? -több értelme van a siporaxnak, a mátrixnak, a substrate-nak, tehát a biológiai szűrő anyagoknak.

2 a hőfok beállítása nem úgy működik, hogy átlagot vonunk a halak igényeiből...

3-a vízcsere 2 hetetne túl ritka, pláne egy ilyen túlterhelt akváriumban. Ha megszabadultál az aranyhalaktól, akkor állj át heti 1x 30%-ra, de addig szerintem heti 2x30%-ot kellene.

4 a talajporszívózást iszaplopóval csinálod, hogy nem közöd össze a vízcserével? Ezentúl együtt kellene. Ahány vízcsere, annyi porszívózás, legalábbis addig, míg túlterhelt az akva. De szerintem a heti rendszeresség a normális.

5-Az etetés végülis jó, igaz, fagyasztott is kellene. De látod, hogy az aranyhalak felfalják az összes kaját? Zabagépek. Ezért tartandók csak magában, vagy esetleg olyan hallal, ami bírja vele az együttélést (nem is tudom hogy van-e ilyen).

6 igen, a halak úgy érzik magukat jól, ha nem túl erős a fény, de a növények nem. Nagyon kevés növény van, ami bírja a gyenge fényt .

Apropó! Azt nem is kérdeztem hogy milyen és mennyi növény van.

7 mekkora az a "kis kavics"? Ha 3mm-től nagyobb, az már nem jó. A homok pedig nem szabad, hogy 0,5mm-től kisebb legyen.

A vastagsága 5 cm-nek kell lennie, főleg ha gyökeres növények vannak. Ebbe a fajta aljzatba gyökér tabletta alkalmazása szükséges.

2020. nov. 28. 22:59
 18/20 A kérdező kommentje:

A van egyfajta ilyen futo suru novenyem ami az aljzaton van, van 2 db nagyobb sziv alaku levelu noveny az igazabol kozepes meretu es van ketto hosszukas levelu magas noveny (a nevuket sajnos nem tudom..)

Tegnap elott megrendeltem a masik akvariumba ami kell hetfon megjon es az aranyhalak azonnal at is koltoznek

2020. nov. 29. 00:19
 19/20 Zöldfülű Törpe ***** válasza:

Az jó, hogy élő növényeit vannak, de be kellene azonosítani, utána kellene nézni az igényeiknek. Van, amit ültetni se szabad.

Lehet hogy lemaradtam, de hány aranyhal is van tulajdonképpen?

Mekkora a másik akva?

Azt ugye tudod, hogy az első időkben sűrűn kell majd a vizet cserélni, keveset etetni, vagy inkább koplaltatni, és szűrő baktériumokat tenni minden cserevízbe.

Kihagytam valamit? Segítsetek!

2020. nov. 29. 15:15
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Ami a növényeket illeti, valóban nem ártana tudni, hogy mit is tartasz... bár ha nem mutat hiány tüneteket, és rendesen nő (mondjuk ehhez is tudni kell milyen fajta, hogy legyen mihez viszonyítani)

akkor túl nagy baj nincs.

Őszintén szólva én elajándékoznám az aranyhalakat.

Mondjuk ez szubjektív vélemény, én biztos nem tartanék, az annyira elborultaknak való, amilyen én nem vagyok. Nehezen társítható, nehezen tartható (akváriumban) , teljesen más műfaj.

2020. nov. 29. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!