A gyerkőcöknek akváriumot szeretnék karácsonyra,de teljesen kezdő vagyok. Hogyan vágjak bele?
Úgy gondoltam, idén nem bővíteném az amúgy is nagy játék készletet karácsonykor, hanem akváriumot hozna a Jézuska. Viszont teljesen kezdő vagyok ebben, kérdezgettem, olvastam már , de még mindig sok a kérdés hogyan is kellene. Ami biztos hogy 54 literes az ami elfér oda ahova tervezem. Karácsonyra lenne az akvárium és később mennék el a fiúkkal a halakat kiválasztani.
Tulajdonképpen az elejétől szeretném átlátni a folyamatot, hogy hogyan is allítsak össze egy akváriumot. Hogyan rendezzem be (kezdetben nem élő növényre gondoltam), milyen sűrűn és hogyan kell takarítani, milyen szűrő kell hozzá (van-e halkabb fajta, mert a nappaliban lesz és én ott alszom), milyen világítás, milyen halakat ajánlotok...
A rágcsálókat miért veted el egyébként? Ők is fix zárt területen élnek, könnyen tanulható az ápolásuk, és interaktívabbak a halaknál.
Ha rövid élettartamú állatot választasz (hörcsög, patkány), akkor max két éves elköteleződést jelent, ha kiderül, hogy nem elég felelősségteljesek (még?) a gyerekek, akkor neked is belátható az idő, hogy meddig jelent plusz kötelezettséget.
(Mondjuk nekem a tengerimalacok a szívem szottyai, de ők elég sokáig elélhetnek - 6-8 év -, és minimum kettő kell. De ha ezt választod, nézd meg facebookon a tengerimalacmentőket, összeszokott párosokat, triókat is lehet befogadni.)
De alapvetően bármilyen állatot magadnak veszel az ő korukban.
Túl kicsik a halakhoz.
Macskát javaslok, de ne karácsonyra, hanem menjetek el közösen a menhelyre választani!
"Ők választanák ki a halakat,"
Máris bukott a rendszer. :D
Egy akvárium egy komplex egészet alkot, az egész egy élő rendszer, nagyon nem mindegy, hogy ebben a rendszerben pont a halakból , (amik gyakorlatilag "mérgezik" a rendszert, hiszen beleürítenek) miket raksz bele.
Ez ennél nagyságrendekkel felelősebb és szakértőbb tervezést igényel, mint hogy "majd a gyerekek kiválasztják".
Feküdj neki a linkelt akvaguru-n a kezdőknek, és az akvárium fejezetnek, hogy legyen valami alapfogalmad, anélkül könnyen kudarcba fulladhat a dolog.
Utána jöhet valamiféle irányvonal, konkrétabb elképzelésekkel. Milyen élőlényeknek felelnek meg az adott körülmények, (aksi méret) ezekhez milyen technika kell, stb...
Muszáj szerezned egy alap lexikális tudást, anélkül egy hosszútávon fenntartható rendszert nem fogsz tudni kialakítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!