72 literes akváriumban tartható egy vitorláshal pár? (PTEROPHYLLUM SCALARE)
60*30*40cm, szögletes akvárium...
Ha jól tudom, az ikrákat, ha nem különítjük el, akkor megeszik.
Így nem lesznek kishalak.
Az nem zavarná Őket ha az egész akváriumban csak ketten lennének?
A csíkok nem véletlenül kígyószerűek, általában nagyobb áramlatú patakok, folyók lakói, ha eltekintünk a földrajzi elhelyezkedéstől, egyáltalán nem mondanám, hogy a betta igényeivel jobban összhangban lenne egy csík, mint egy cory, sőt!
A paradicsomhalak meg kb minden más élőlénnyel szemben gyakran nagyon agresszívek, nehezen társíthatóak!
Hát, nem tudom. Meglehet, hogy igazad van, és mivel nem vagyok egy khuli-szakértő, ezért nem vitatkozni szeretnék.
Csak annyit fűznék hozzá, hogy a leírásokban nem szerepel hogy igényli a nagy sodrást. Márpedig, ha egy élőlény érzékeny a sodrásra, azt megemlíti legalább egy oldal a sokból (azt is hozzá kell tenni viszont, hogy nem olvastam végig a létező összes oldal leírását).
Ugyanakkor azt majdnem minden oldal megemlíti, hogy származási helyén növénnyel sűrűn benőtt, iszapos, sőt az akvagurun azt írják, hogy mocsaras helyen él.
Nekem ez valahogy összeegyeztethetetlen a nagy sodrással.
De mint mondottam, meglehet, hogy igazad van...
Vannak csíkok amik patakokban élnek, s vannak amik az említett mocsaras területeken, azt nem tudom ,hogy a halszerűbb vagy a kígyószerűbb csíkok élnek többségében gyors folyású patakokban. Igazából a kígyószerű test simán ki tud alakúlni erős áramlat nélkül is. Gondoljunk a kígyókra. Hajdanán gyíkszerű hüllőkből alakúltak ki. Ha jól tudom ezek a hüllők többnyire üregekben/ föld alatt éltek, emiatt az életmód miatt elcsökevényesedtek a végtagjaik majd el is tüntek. Hasonló állatok ma is vannak ,kis hazánkban is. Gondoljunk csak a pannon gyíkra és a lábatlan gyíkra. A khuli-féle csíkok az aljzatban túrkálnak, áskálódnak. Mármint konkrétan benne, nem csak a tetején mint általában a harcsák. Az ilyen életmódhoz előnyös a hosszú megnyúlt, hajlékony, kígyószerű test.
Egyébként én úgy vettem észre ,hogy a gyors folyású patakokból/ folyókból származó halaknak elsősorban nem igazán az áramlattal van bajuk hanem az oldott oxigén szintel és esetleg a nitrigénvegyületekkel. Az ilyen helyeken értelemszerűen több az oldott oxigén, frissebb a víz mint az állóvizekben.
"elsősorban nem igazán az áramlattal van bajuk hanem az oldott oxigén szintel és esetleg a nitrigénvegyületekkel. Az ilyen helyeken értelemszerűen több az oldott oxigén, frissebb a víz mint az állóvizekben."
Igazad van, ez teljesen logikus.
Igen Z Törpe neked írtam, bocs, hogy nem volt egyértelmű. Természetesen semmi akadálya, hogy corykkal társítsd ha őket kedveled. Nem annyira a biotóp jellege miatt ajánlottam, csak régebben volt egy ilyen akváriumom és nagyon kedveltem, gondoltam megemlítem.
11" A paradicsomhal a bettához hasonlóan főleg a saját fajtársaira, kisebb halakra, fátyolos úszójú halakra nézve jelenthet veszélyt. És igen, vadak tudnak lenni ezt az esetleges társításkor szem előtt kell tartani. A társításuk a szélsőséges hőmérsékletigényük miatt is eléggé korlátozott. Nyilván nem ajánlom ha a kérdező nem direkt kevés egyedszámú és nagyobb méretű mutatós halakban gondolkodik. A csíkok többsége nem kedveli a nagy áramlást, nézz csak utána.
Na meg gondoljunk a hazai Réticsík-ra, ami szintén nem a gyors sodrású
vizek lakója.
Valójában ezek a csíkok nem igazán áramvonalasak, csak első ránézésre,
Valójában a hosszú egyenesvonalú testeknek elég rosszak az áramlástani tulajdonságaik. Induljunk ki abból, hogy a legáramvonalasabb testformája
a közismert Fehércápának van.
Ha nem csal az emlékezetem, a Paradicsomhalelég nagy csigavadász, ez a gurámikra is érvényes.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!