Kaptam egy kb. 250 literes akváriumot, világítással, kezdőként milyen halat vegyek bele?
10 éves álmomat szeretném valóra váltani, azáltal, hogy egy rokonom felszámolás miatt nekem adott egy akváriumot világitással. Kicseréltem a fénycsöveket(4x39watt). Vettem használtan egy fluval 406-os szűrőt. Most ott tartok, hogy kb. 2.5 hete üresen megy. Jól be lett növényesítve, a hátulja szinte dzsungel. Van citromsavas barkácsolt co2 is. Elsősorban trópusi vegyes akváriumot szeretnék.
Amik tetszenek: Gyöngygurámi, Csík-félék, különböző díszmárnák, nagyobb algaevők. Mit ajánlotok ezek közül, mennyit, és.hogyan társíthatom őket?
Azért azt is tegyük hozza ,hogy az alga-téma nem ennyire egyszerű ,hogy “vegyél ki egy fénycsövet s akkor oké” mert könnyen lehet ,hogy még akkor is lesz valamilyen alga. Nem vitatom amit írsz csak figyelmeztetem a Kérdezőt erre is.
Növénytápnál érdemes nem heti 1x adagban hanem a heti adagot napokra lebontva adagolni. Illetve ha kerülnek be halak akkor a növénytápokból (főleg a macróból, mikroból nem igazán) vissza kell venni. Hogy pontosan mennyit azt majd kitapasztalod.
Úszó növénynek jó a békalencse, kagylótutaj, úszó májmoha is. A lényeg ,hogy legyen valami gaz a felszínen is mert az biztonságérzetet ad a legtöbb halnak.
Köszönöm a válaszokat. Sajnos az a baj, hogy a tapasztaltabbak is sokszor más-más véleményen vannak.
Ha egy 800L/h atman szivattyút bedobok a sarokba, egy hozzá való 20x10x10 szivaccsal, az úgy már jó lehet?
Figyi, nem az hogy más véleményen vannak, hanem más más úton is el lehet jutni a sikerhez, de, egy optimális low tech (co2 mentes ) valahogy így néz ki:
-0,3-0,6w/l fényerő (t5,/t8)
-10x-es vízforgatású szűrő megfelelő méretű szűrőfelülettel (0,3w/l vagy alacsonyabbnál elég némileg gyengébb szűrés is (minél erősebb a fény, annál kevesebb ammónia elég az algáknak, és ha nem kellően erős a szűrőd, ammóniád lesz, amitől meg algád)
-Ne legyen szikes a vized mert akkor nem tudsz növényezni
-a növényeknek is vannak igényeik mind fényerőre, ph-ra, keménységre és hőmérsékletre, ha valamelyik nem passzol a körülményeidhez pusztulás lesz a vége
-Nem szabad túltelepíteni, minnél kevesebb halad van, annál kevesebb ammóniával kell megküzdenie a szűrőnek
-közepes fénynél vagy kevesebbnél nem feltétlen kell a makró, a halak trágyájában van, maximum kiegészítheted talajkapszulával (tropica kapszulák).
A mikrót meg én úgy szoktam belőni, hogy a gyári ajánlott heti mennyiség felét adagolom be a héten elosztva, ha mikró hiányod van inkább csak lassú növekedés, meg fakó levelek lesznek, azon könnyű változtatni, kicsit emelsz az adagon. Figyeled a növényeket. Ha túl sok a mikró, tönkremennek a növények. Ha túl sok a makró, a halak is elpusztulhatnak extrém esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!