160 litert elvinne két Eheim belső szűrő?
Most egy TetraTec Ex 700-at és egy atman belsőt használok, de azt veszem észre hogy az atman folytás nélkül túl erősen, a tetra meg szinte alig nyomja a vizet.
A kisebb akváriumban Eheim PickUp 200 van és gyönyörűen viszi.
2 db Eheim el tudná vinni a 160l-est (80x40x50) ha nem lenne túltelepítve? A flow szerintem pont jó lenne, a szűrőfelület csak a kérdéses.
Nem szeretnék bele sok halat, egy csapat rajhalra gondoltam és fenéklakókra/garnélákra.
Én azt szoktam javasolni ,hogy kb 100-120 liter szűrhető csak belsővel, ezen túl már külső vagy külső + belső kombó (sokszor a külső ha beérik akkor alig nyomja a vizet ezért rásegítenek a flowra egy belsővel vagy powerhead-el).
Ha csak belsőket akarsz használni akkor azokhoz mérten kell telepíts. Tehát nem tudsz 160 literre elég halat berakni hanem csak annyit amit elbírnak a szűrők. Az megint más kérdés ,hogy elég erősek lesznek-e ha beérnek. Olyankor a névleges vízforgatás kb felére csökken, így ha alapból mondjuk 10x forgat az lesz kb 4-5x forgatás. Egy átlagos halas-növényesre elég szokott lenni 2-3x forgatás is, viszont dús növényzet mellé nem árt 5x forgatás sem.
Kevés hallal elvinné, de érthetetlen, miért akarsz csérét.
" az atman folytás nélkül túl erős"
Akkor fojtsd. Miért akarnád elvágni magadtól azt a lehetőséget, hogy ha viszont nagyobb flow kéne, akkor nem lesz erőtartalék? Kisebbre még mindig lehet venni, de nagyobbra a maximálisnál, nem!
És a belső szűrők is beérnek, azoknak is csökken a vízforgatásuk, ha az eheimeknek biológiailag beérik a szivacsuk, közel sem biztos, hogy elegendő áramlást fognak csinálni.
Mint ahogy az atmant se biztos, hogy mindig fojtani kell majd, de egyébként meg ha igen, akkor mi van?
" a tetra meg szinte alig nyomja a vizet."
Nagyon helyes, nem is az a dolga, azért van ott az atman!
Biológiai szűrésre van tervezve, nem áramoltatónak. Arra viszont amire tervezték, nyilvánvalóan nagyságrendekkel jobb, mint 2, vagy akár 3 eheim belső szűrő. Többszöröse a szűrőfelület, így sokkal stabilabb a vízminőség.
Ha nagyon lecsökken a vízforgatása, és már a szűrőn belül is alig áramlik a víz, akkor változtass a szűrőanyagokon, perlonvattát, nagyon sűrű, vagy régi összeesett szivacsot cseréld le.
Ha most készülnél összerakni az aksit, azt mondanám, végül is elvinné a 2 eheim, ha nincs túltelepítve.
De így, hogy már megvan, és a mostani kombó véleményem szerint hasznosabb, mint amire cserélni akarod, nem sok értelmét látom a cserének.
Ha akkora erő van az atmanban, vegyél, vagy csinálj hozzá esőztetőt, tedd a víz alá, az fojt is rajta egy kicsit, meg egyenletesebben eloszlatja az áramlást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!