Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogy érhetem el azt hogy ne...

Hogy érhetem el azt hogy ne algásodjon az akvárium vize?

Figyelt kérdés
Kezdő vagyok, utána olvastam de kíváncsi vagyok hogy ki mit mond

2020. aug. 20. 12:41
 1/6 anonim ***** válasza:
14%
Lehet kapni algaölő koncentrátumot amit belerakt a vízbe. Vagy pedig veszel algaevő halat.
2020. aug. 20. 13:06
 2/6 anonim ***** válasza:
92%

sem az algaölő, sem az algaevő hal nem megoldás.

Olyan egyensúlyt kell kialakítanod az akváriumban - a növények, halak, világítás, tápozás, vízcserék, vagyis az egész mini élőhely beállításával - hogy a tápanyag a növényeknek elegendő legyen, de az algáknak nem. Illetve a megvilágítás hasonlóképpen: a növényeknek legyen elég, se se túl sok, se túl kevés, mert mindkettő algásodáshoz vezethet.

Enélkül az egyensúly nélkül folyamatosan szaporodnak az algák, minden más csak ál/ideiglenes megoldás.

2020. aug. 20. 13:16
 3/6 anonim ***** válasza:
89%

A 2-est annyival toldanám meg, hogy minden más nem hogy ál/ideiglenes megoldás, hanem jó eséllyel olaj a tűzre, más megoldás csak ront a helyzeten, lehet, hogy szinte rögtön, lehet, hogy idővel.

Viszonylag algamentességet úgy lehet elérni, ha a táplálékláncuk alját iktatod ki.

Tehát ne legyenek a vízben (vagy ne sok) nitrogén vegyületek, amit kiváló biológiai szűréssel, részleges vízcserékkel tudsz elérni.

Fölös növénytápok, amit egészségesen fejlődő növényzettel tudsz elérni.

(Utóbbit meg úgy, ha fényerő mértékéhez illő növényzetet válogatsz össze, és szintén ehhez mérten , és megfelelő anyagokkal tápozol)

Ha ez a 2 megvan akkor túl vagy a nagyján, a többi csak finomhangolás.

2020. aug. 20. 13:28
 4/6 anonim ***** válasza:
87%
Én azt mondanám, hogy a lényeg itt, hogy legyen olyan erős szűrésed, hogy ammónia ne legyen a vízben. Véleményem szerint némi növénytáp felesleg nem gond. A lényeg az ammónia. Ahhoz viszont, egészséges növények kellenek, megfelelő mennyiségű telepített élőlény, nem agyonzsúfolva. A fény stimmel, túl sok nem jó, stimulálja az algákat. De hiába minden, ha azt eléred hogy ne legyen ammónia, nem lesz algád sem. Viszont minél több a fényed, annál kevesebb elég az algák burjánzásához. Ezt tartsd fejben.
2020. aug. 20. 13:42
 5/6 Tevenyereggyarto ***** válasza:
75%

Jól fejlődő növényzet (és jól működő akvárium) a legjobb konkurencia algák ellen. Az algaölő szerek csak ideiglenes kezelések, attól még az algát kiváltó okok megmaradnak. Az algaevő halak sem megoldás. Ezek a “megoldások” olyanok mintha a csónakod léket kapna te pedig nem betömöd azt hanem nagyon gyorsan kezded kivödrözni a vizet. A problémát ezzel nem oldottad meg max látszólag ideig-óráig jobb a helyzet.

Az alga-téma marha bonyolult és sokszínű. Nagyon leegyszerűsítve a növényeknek kell: tápanyagok, CO2, fény. Ha a növényzet milyenségéhez és mennyiségéhez képest valamelyikből többlet vagy hiány van akkor az az algáknak kedvez. Az algák gyorsabban szaporodó, egyszerübb felépítésű létformák ezért gyorsabban reagálnak az akváriumban levő egyensúly kibillenésére. De van úgy is ,hogy látszólag minden rendben mégis van valamilyen alga. Azt még hozzátenném ,hogy pont emiatt nincs 100%-ban algamentes akvárium. Még a legjobbakban is van szűk 1% alga, max észrevehetetlen vagy alig látható helyeken.

2020. aug. 20. 15:36
 6/6 anonim ***** válasza:
75%
Sokat küzdöttem algákkal én is. Leegyszerűsítve ne telepíts sok halat, legyen jó a szűrés, ne legyen túl sok a fény, és növények kellenek. Nekem bejött a kicsi békalencse, eleszi az algák elől a tápanyagot. Ha sok a békalencse, egyszerűen kimerem egy részét, újratermelődik, de az algák elől nagyon jól elvette a tápanyagot, azóta nem algásodok amióta van békalnecsém + jól megnőttek a növényeim.
2020. aug. 23. 10:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!