Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogy telepítsem át a garnéláka...

Hogy telepítsem át a garnélákat veszteség nélkül egy másik akváriumba?

Figyelt kérdés

Van egy akváriumom aminek az alja tele van garnélákkal anno kaptam 6 dbot és már legalább 100 db van benne de szerintem több is. A lényeg hogy akvárium csere miatt össze kéne őket gyűjtenem mert apró kavics van aljzatnak és nem lehet csak úgy átrakni anélkül, hogy sok ne szorulna a kövek alá és morzsolódna szét. Van rá valami jól bevált technika vagy csapda amivel össze tudom szedni mindet? Az apró redcherry felélékre kell gondolni rengeteg vadas színű fekete meg ilyen keverékek vannak úgyhogy elég pöttömök.

Csak ez tart vissza hogy végre az új akváriumba telepítsek mindent. Köszi a válaszokat!

2020. jún. 16. 18:50
 1/8 Salx Narval ***** válasza:
71%
Eleve nem lett volna szabad olyan kavicsot használni ami közé beszorulhatnak, ott a mulm is rendesen lerakódhatott. Na mindegy, az új helyükön erre azért figyelj oda. Mese nincs, le kell engedni a víz javát és mindent ki kell szedni az akváriumból ha kell kézzel is ha nincs lapátkád, v merőkanalad hozzá. Az akváriumot beleteszed egy nagy lavór vízbe és óvatosan elbillented, majd kikergeted a garnélákat a lavórba pl egy légycsapóval, ez egy kisebb akváriumnál jól működhet, nagyobbnál értelem szerűen nem . Talán az ajzat egy része maradhat is ha óvatosan billented nem zúdul át hirtelen a másik oldalra. Mondanám, hogy szedd ki az összes növényt és tárgyat, majd slaggal szívasd át a garnikat de ehhez jó vastag cső kellene. Csapdával nagyon macerás lenne és sokáig tartana mindet kiszedni, persze a bátrabbakat hálóba is csalhatod pár jó falattal, mondjuk ez nagyon jó módszer, csak türelemjáték.:D Ezek csak ötletek, nyilván az adott körülmények döntik el, hogy melyik a legjobb választás.
2020. jún. 17. 07:02
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi a választ! ez egy 80 l akvárium amit nehéz lesz mozgatni sajnos. Amikor kaptam őket még 8 éve akkoriban mikor kevés volt belőlük tudtam az aljzatot mosni mert csak összeszedtem azt a pár darabot. Nem tudtam nekik mi kell. Az akkori barátom adta az akváriumot is nekem meg a pár halacskát és garnélát úgyhogy azt tudtam csak amit ő mondott még amit a neten olvastam az élőlényekről, ő is ilyen talajhoz rakta őket azért gondoltam h oké a dolog. Most a 80l litereset akvárium tól vissza akarok térni 50 literesre, nincs is sok halam csak pár neon meg algázó.Ez esetben ahogy írtad jó ötlet a atszivás mert van vastag csövem. Igazi dzsungel nő mindig az akváriumban... De megprobalom a csalis dolgot is a kiszedo hálojukkal a neten láttam hogy a banánt szeretik.

Kérdés még akkor, hogy milyen aljzatot kell beszerezni nekik? Mohás aljzat kéne? Meg most így az jutott eszembe, hogy őket vissza se kéne tenni nagyobb akvariumba, hanem egy kisebb akvariumot venni nekik és abban csak őket meg max pár nano halat tartani, mert a többi növényeimnek meg kell a talaj.

2020. jún. 17. 08:39
 3/8 Salx Narval ***** válasza:
100%
Ha slaggal szívod akkor egy kis tölcsér is kell a csőbe nehogy megsértse a cső pereme amikor odaszívja. Igen jobb lenne nekik egyedül egy kisebb akváriumban pl homok v, 1-3mm sóder talajon, gyökerek és mohák, páfrányok között. Sok sikert.
2020. jún. 17. 15:42
 4/8 Salx Narval ***** válasza:
100%
A neonoknak és az algázónak, mármint ha anci szükségük lenne a 80-literre az 50-liter kevés. A neon csapatot jó lenne bővíteni ha kevesen vannak. Lebeszélnélek a kisebb akváriumról ez esetben, abba csak a garnikat tedd esetleg nano halakkal. A neon nem számít nano halnak, nagy úszóteret igénylő rajhal.
2020. jún. 18. 08:33
 5/8 A kérdező kommentje:

A 80 l akvariumnál maradtam, míg tiszta nem lett a víz átmostam többször az aljzatot. Előtte egyenként szedtem össze a garnélákat. Egész nap velük foglalkoztam, lelkiismeretesen amíg láttam rákot nem nyúltam az aljazthoz hogy ne legyen bajuk. Aztán vissza töltöttem vízzel tegnap az akváriumot és egy estét vártam a halakkal meg a rákokkal hogy vissza rakjam őket. A növényeket visszaraktam már. Aztán ma reggel vissza akartam rakni őket, a halakkal semmi gond nem volt. Alapból külön raktam őket a rákoktól. De a garnélák 80%a meghalt reggelre ilyen hamar kB 20 db maradt belőlük elő. A minimum 100ból :( Hiába pont ezt akartam elkerülni =( nem tudom h stressz vagy mi történhetett

De a maradékot már nem rakom vissza odaadom max valakinek őket ingyen, aki garnelazik, nem hiányzik megint egy ilyen eset. Nem ilyen nagy akváriumba és nem nekem valók sajnos :(

Köszönöm a segítséget

2020. jún. 20. 13:02
 6/8 Salx Narval ***** válasza:
A stressz nem így öl, itt a víz paramétereiben történhetett hirtelen nagymértékű változás,( pH v hőmérséklet) Az ammónia és nitrát is okozhat hirtelen elhullást de az később szokott bekövetkezni. A klórmérgezés ugye kizárható, pihentetett vizet használtál? A garnélák nagyon érzékenyek vízérték változásaira, még a pozitív irányú változtatást is szakaszosan szabad csak elvégezni.
2020. jún. 20. 13:33
 7/8 A kérdező kommentje:
Igen az akvárium előtte lévő vizét használtam direkt pont emiatt :/ lehet a hőmerseklet volt a baj de az se volt drasztikussan más.
2020. jún. 20. 16:11
 8/8 Salx Narval ***** válasza:
Ha a réi vizükbe kerültek akkor elképzelhető, hogy mégiscsak a nitrátszint emelkedhetett meg de biztosra nem merném mondani.
2020. jún. 20. 16:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!